Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Armatura ?azienkowa

Becik

Recommended Posts

Mamy już wybraną wannę i kompakt do łazienki. Oba produkty z Koła. Słyszałam opinię że pozostała armatura powinna być z tej samej firmy, ponieważ może się różnić odcieniem bieli. I tu mamy problem - ponieważ nie udało się nam znaleźć z Koła pasującej nam umywalki. Jak to jest z tymi odcieniami? Czy ktoś łączył u siebie w jednej łazience armaturę różnych producentów?

Pozdr. B.

A ja się tym nie przejmuję i każdą rzecz mam z innej "parafii" i mam nadzieję że nikt nie będzie z nosem przy kibelku czy wannie porównywał odcieni.Mam nadzieję że za sprawą oświetlenia nie będzie to takie widoczne.Nie mam w łazience światła naturalnego przy którym przypucszczam byłoby to najbardziej widoczne.

Kasiorku, niekoniecznie potrzebne jest światło by były mocno widoczne różnice pomiędzy ceramiką różnych producentów. Już to kiedyś przerabiałem z Kołem i Rocą - chciałem podwójną umywalkę carprice z Koła a całą resztę z Roci, ale różnica walorowa odcieni bieli jest kolosalna, tj. nie ogranicza się tylko do tonu, czyli że jedno jest odrobinę ciemniejsze od drugiego, ale także do koloru (sic :evil: ), tj. Roca produkuje bardziej "szarawą" biel, podczas kiedy ceramika Koła jest cieplejsza - "żółtawa" - i gryzło się to jak cholera :cry: .

Po tych perypetiach ostatecznie kupiłem wszystko jednej firmy (Duravit) - ponieważ cała łazienka ma być u mnie utrzymana w bielach (kiedyś już ją opisywałem), dlatego chciałbym jak najmniej różnych odcieni...

Trzeba jednak przyznać, że są także produkty różnych firm o bardzo zbliżonych odcieniach, jednak za każdym razem radzę sprawdzić to przed zakupem aby nie było za późno.

Pozdrowienia

A u nas problem się już rozwiazał :).

Umywalka będzie sąsiadować z wanną, a wanna będzie akrylowa. Pani na składzie z ceramiką uświadomiła mnie że do akrylowej wanny i tak nie da się dobrać umywalki w identycznym odcieniu. Istotne to jest tylko w relacji umywalka-kompakt, a kompakt będzie w przeciwnym kącie łazienki, więc daliśmy sobie spokój i wybraliśmy taką umywalkę jaka się nam podobała.

Pozdr. B.