Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop nad piwnicą mi sie poci.

Recommended Posts

Witam, chciałem się w zasadzie tylko upewnić czy dobrze myśle, gdyż w październiku zeszłęgo roku zlewałem strop nad piwnicą, było jeszcze długo ciepło, tak że wszystko ładnie pięknie doschło, wszystko oczywiście rozstęplowane po miesiącu czasu.

Dzis wszedłem do piwnicy po odśnieżeniu juz bardzo mokrego śniegu ze stropu i na całym suficie widać kropelki wody, na posadzce nie ma kałuż ani nic takiego jedynie pojedyncze miejsca gdzie nieraz kapnie, płyte nad wejściem do piwnicy zabezpiecyłem płytami ze sklejk ii na tym folia, w sumie dość szczelnie, do tego pokrywa śniegu której nie ruszałem aż do dziś.

Myśle że dużych mrozów już nie będzie i będzie można zacząć wietrzyć piwniczke, i rosa ustąpi, ale mam nadzieje że jakaś wilgoć się nie zalęgnie w murach, tego bym nie chciał :roll:

A moze powinienem jakieś zabiegi przeprowadzić?? Czy zostawić to samemu sobie aż sie osuszy?

Pozdro !!!

To chyba normalne zjawisko, przecież ten strop nie jest wykonany ze szczelnego betonu. Jak pociągniesz dalej ściany i dach problem się skończy.

Ale strop przecież nie przepuszcza wody, gdyby tak bylo miałbym pewnie całą piwnice zalaną, a tu w zasadzie posadzka sucha tylko te kropelki na suficie.

Całą zime śnieg leżał na płycie.

Pozdro !!!

Moim zdanie klasa betonu nie ma znaszenia. Największe znaczenie jeśli chodzi o szczelność stropu ma pogoda w czasie wiązania. Jeżeli na świeży beton przez kilka dni będzie padał deszcz to strop nie przepuści ani kropli. Jeżeli będzie świeciło słońce to choćbyśmi go polewali 3xdziennie to będzie przeciekał jak sito.

Kropelki wody na stropie mogły się wziąć także z rosy. Ciepłe wilgotne na wiosnę powietrze skraplało parę wodną na wymrożonym zimą betonie stropu.

Witam, chciałem się w zasadzie tylko upewnić czy dobrze myśle, gdyż w październiku zeszłęgo roku zlewałem strop nad piwnicą, było jeszcze długo ciepło, tak że wszystko ładnie pięknie doschło, wszystko oczywiście rozstęplowane po miesiącu czasu ...

nie pisze sie miesiąc czasu /wystarczy pisac miesiąc/

równie dobrze mozna pisac masło maślane

albo serek fromage .../tez równie głupio brzmi/

wracając ad meritum

to normalne zjawisko /w ziemi czyli piwnicy ciepło, na zewnątrz czyli nad stropem zimno/ para ma prawo skraplac sie na stropie

p.s.

podtopienie tej piwnicy mozliwe bedzie dopiero jak mróz całkiem puści ...

Witam, chciałem się w zasadzie tylko upewnić czy dobrze myśle, gdyż w październiku zeszłęgo roku zlewałem strop nad piwnicą, było jeszcze długo ciepło, tak że wszystko ładnie pięknie doschło, wszystko oczywiście rozstęplowane po miesiącu czasu ...

nie pisze sie miesiąc czasu /wystarczy pisac miesiąc/

równie dobrze mozna pisac masło maślane

albo serek fromage .../tez równie głupio brzmi/

wracając ad meritum

to normalne zjawisko /w ziemi czyli piwnicy ciepło, na zewnątrz czyli nad stropem zimno/ para ma prawo skraplac sie na stropie

p.s.

zatopienie piwnicy mozliwe bedzie dopiero za kilka tygodni ...

Co do pisowni masz racje (to z rozpędu użyłem zwrotu) ;)

Tak też myślałem o tej przyczynie pocenia się bo temperatura w piwnicy jest wyższa niż na zewnątrz.

Co do zalania jestem spokojny, cała działka to piach piach i jeszcze raz piach, i to z 60 cm pod trawką ;)

Czyli myśle że jak sie zrobi ciepło powinno ładnie wszystko przewiać.

Dzieki

Pozdro !!!