Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alter Ego zuzków - kometnarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

[wpis przeniesiony z dziennika budowy]

No pięknie witam i gratuluję nowego członka rodziny. Czekałem na Wasz powrót do gry... czyli na forum muratora. Zaczęliście wątek Alter Ego i zniknęliście na prawie trzy miesiące. Ale jesteście rozgrzeszeni bo przyczyna była ważna :)

Króciutkie pytanie ile kosztował Was ten wspaniały stan zero ???

Acha, moje przygotowania do budowy opisałem wątku w uwagi i opinie o Alter Ego. Obecnie kończę casting na wykonawcę stanu surowego zadaszonego.

Pozdrowiania

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik90061.htm

• 2 weeks później...

Witaj monika.Kielce

Melduję, że z moim Alter Ego już Was gonię. Wczoraj zostały zalane fundamenty. Widzę że też wybieracie dachówki w kolorach typu grafit , antracyt itp. Jakie ceny dostaliście na pokazywane przez Ciebie dachówki ?

pozdrowienia i powodzenia

http://images47.fotosik.pl/148/dc3e5f650b7f3629med.jpg' alt='dc3e5f650b7f3629med.jpg'>

Hej Christopher,

jak już zaczęte to teraz poleci. Widz, że fajnie wykopane miałeś. U nas był dużo większy bałagan, na szczęście szybko zniknął.

Co do dachówki, to ciężko porównać konkretne wyceny, bo każdy sprzedawca wliczał coś innego: jeden dawał dachówki wentylacyjne, inny nie. Jeden liczył rynny plastikowe, drugi stalowe, trzeci tytan-cynk. Inna membrana, inna ilość obróbek. Generalnie dachówka podstawowa Creaton Balance 33pln/m2 brutto, Koramic L15 38,5, Roben SF-plus 32. Wybraliśmy Creatona. Dalej nie wiem yjakie rynny i obróbki.

• 2 weeks później...

Musze sie pochwalic ze tez budujemy wedlug tego projektu i juz wykanczamy powoli pomieszczenia.

Miło słyszeć, że ktoś jest już dalej niż my. Mam w takim razie pytanie odnośnie dachu nad garażem - jak go wykonałeś? Zgodnie z projektem? Majstry kręcą nosami i odradzają takie rozwiązanie. Najchętniej to by tam zrobili dodatkowy pokój z normalnym dachem :) Ja się im jednak nie daję. Mówię że ma wyglądać jak w projekcie i nie przeciekać. I nic więcej od nich nie wymagam :p

szkutnikwoj napisał:

Widze ze projekt zostal juz poprawiony, my mielismy blad w rzucie fundamentow.

szkutnikwoj, ależ mnie przestraszyłeś. Napisz proszę na czym poległ błąd w rzucie fundamentów. I to jeśli możesz jak najszybciej - zapewnisz mi dzięki temu spokojny sen. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdro.

Moniko,

Dach nad garazem wykonalismy zgodnie z projektem czyli strop, paroizolacja, welna mineralna, folia dachowa przystosowana pod zwirek, i zwirek, ktory maja nam rozsypac w przyszlym tygodniu. Wszystkie obroki dachowe z blachy firmy Planija, z tej samej firmy mamy rynny. Nas tez wszyscy pytaja dlaczego na garazu nie zrobimy tarasu albo pokoju, ale nam sie podoba dach jak w projekcie i basta!

Krzysztofie,

Blad w naszym projekcie, ktory zresza zglosilismy projektantowi by inni nie mieli tego problemu co my, polegal iz rzut scian fundamentowych nie pokrywal sie z rzutem scian parteru. Bylo to dokladnie w miejscu lukarny, sciana fundamentu byla linia prosta a sciana parteru byla wysunieta, efekt byl taki ze jak panowie budowlancy zaczeli murowac sciany parteru to sciana lukarny wychodzila im w powietrzu. Jakos sobie poradzilismy!

Natomiast na twoim zdjeciu widze ze masz ten sam bledny projekt jak my. Musisz poszerzyc lawe w miejscu sciany lukarny by sciana parteru miala wsparcie na scianie fundamentowej! Jezeli masz watpliwosci o co chodzi podaje moja komorke, smialo dzwon to wytlumacze Ci na projekcie 695-987-446

Pozdrawiam i powodzenia:

Wojciech

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witaj Moniko,

przepiękny projekt wybraliście. Baardzo mi się podoba.

Trafiłam do Ciebie przez wątek o dachówce. Lada dzień, ma do nas przyjechać transport z identycznym Balancem. Napisz mi proszę, jakie rynny zamontowaliście? Bardzo ładnie dobraliście kolor do dachówki. Właśnie czegoś takiego szukam.

W ogóle pięknie Wasz dach się prezentuje. Wciąż mam nadzieję, że ominą nas kłopoty związane z Creatonem :roll:

Rynny to Gleco stalowe, kolor grafit. Powiem szczerze, że nie celowaliśmy w identyczną kolorystykę ale jakoś tak samo wyszło :)

Miały być Rheinzink patynowane. Pierwsze wyceny obu firm były zbliżone. Tylko potem na Galeco dostaliśmy dodatkowy rabat, a z tytan-cynkiem wyszły komplikacje i cena poszła w górę. Na razie nie żałuję wyboru.

Co do kolorystyki, nie chcieliśmy mieć trzech kolorów na dachu (dachówka, obróbki, rynny). Myślę, że gdyby rynny miały inny odcień, też wyglądałyby ładnie. Lub rynny i obróbki w jednym kolorze, a dachówka w drugim.

Dodam jeszcze, że blacha to RAL 7016.

Udanego budowania, samych trafnych decyzji i pożądnych ekip :)