Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alter Ego zuzków - kometnarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kończę budowe w powiecie Kielce i poszukuję :

1) geodety, który sprawnie

zrobi inwentaryzację geodezyjną do zgłoszenia budynku do uzytkowania

2) kogoś, kto za rozsądne pieniądze sporządzi świadectwo energetyczne

budynku

Możesz pomóc ?

1. Kumpel ma brata geodetę, tyczyli u mnie budynek, całkiem sprawnie poszło. Nie wiem czy to "układy", czy zawsze tak. Nawet nie mam tel. do niego, wszystko załatwiałam przez kumpla. W razie czego napisz na priv, poszukam namiarów.

2. O tym jeszcze nie myślałam. Długa droga na razie.

• 6 months później...

claris:

w miarę wolnego czasu wczytuję się w Twój dziennik. I zazdroszczę tych wizualizacji wnętrz. Ja jakoś nie mogę się za to zabrać. Na początku jakiś ogólny zarys się zrodził ale żeby konkretne płytki, meble, sprzęty - nie ma nigdy na to czasu. Wydawało się, że jeszcze tyle na to czasu, a pewnie okaże się, że wszystko wybiorę w jeden dzień, w jednym sklepie. I potem będę żałować przez długie lata, do dużego remontu.

My też mieliśmy sporo na analizy, przemyślenia. Szkoda,że nie było nikogo na forum, kto już postawił taki domek, od kogo można by czerpać doświadczenia. Dopiero jak byliśmy w trakcie, rozwinął się trochę wątek o Alter Ego.

Teraz, z perspektywy czasu widzę jednak, ile rzeczy przeoczyliśmy, o czym nie pomyśleliśmy w ogóle, ile decyzji trzeba było podjąć na budowie albo nawet i przez telefon, w ciągu 5 min. Prawdą jest to powiedzenie, że pierwszy dom dla wroga...

A dodam, że skupialimy się bardziej na etapie do SSZ plus reku i podłogówka. Mąż rozkminił OZC, policzył ogrzewanie i wentylację. Główne założenie to dom energooszczędny.

I w całym tym ocieplaniu, uszczelnianiu, łataniu mostków itd. nie było czasu na wykończenie.

Nie da rady nie przeoczyć pewnych rzeczy. Nam tez się nie udało mimo oglądania domu wybudowanego wg tego samego co nasz projektu. Ale następny dom już na pewno będzie łatwiej wybudować :D

A teraz mam tę przewagę, że chwilowo nie pracuję i mogę więcej czasu poświecić na budowę.

Jutro wchodzi ekipa od rekuperacji - kciuki się przydadzą :)

Monika,

super zdjęcia, super chata .... ale podgoniliście... elewacja - palce lizać. U mnie idzie trochę wolniej, utknąłem na walkach z kolejnymi wykonawcami o dotrzymanie umowy - czyli jak rolety - ta mają się kurczę podnosić i opuszczać a nie tylko być zapłacone przez skromnego inwestora. Niestety to dochodzenie swego zajmuje sporo czasu.

Ale podgonię budowę jeszcze trochę i też pochwalę się zdjęciami.

Trzymam za Was nieustająco kciuki....

Oj, szkoda że to tylko z zewnątrz takie postępy. A środek czeka na instalacje, też mamy spory poślizg.

Nie daj się wykonawcom, walcz o swoje. W końcu płacisz grubą kasę (jak każdy budujący) i należy się za to solidna usługa. Oby jak najmniej partaczy, czego sobie ;) i wszystkim budującym życzę.

• 1 month później...

Choć mapka z googla jest na początku dziennika, to przyznam, że domek mamy nieźle schowany.

Trochę nad tym ubolewam, bo czasem to by się człowiek tak chciał pochwalić wszystkim.

Najlepszy widok mamy od sąsiada z działki i to zimą, jak liście z drzew spadną.

W każdym razie jak najbardziej zapraszam.

mam identyczny ksztalt dzialki jak Ty(tylko szerokosc wjazdu 4 metry,brama sie tylko zmiesci)

z jednej strony fajnie byc troszke schowanym,a z drugiej nawet frontu ogrodzenia nie ma jak zrobic..... http://cheesebuerger.de/images/smilie/boese/a035.gif coby jakos ladnie bylo....a z trzeciej strony,zaoszczedzi sie na froncie http://cheesebuerger.de/images/smilie/froehlich/k015.gif

Edytowane przez prawdziwy.anika