Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alter Ego zuzków - kometnarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Monika ;)

Stan zaawansowania robót - do pozazdroszczenia ;) gratulacje.

Ja mam takie pytanko:

Jak tam Twoje ściany szczytowe-drożej wyszły niż przewieszenie dachu? Co z obróbkami blacharskimi? Masz może jakiś detal połączenia ściany szczytowej od str."wewnętrznej" z dachem?...no i ten okap a praktycznie jego brak ;) Też w tym gustuję i sprawdzonych rozwiązań poszukuję ;) Będziesz tak uprzejma i prześlesz jakieś ciekawe info? Pozdrawiam i dzielnie kibicuję ;)

Dach - dawno to było ale z tego co pamiętam:

- dokładnego porównania kosztowego nie robiłam - dekarze podali cenę za całość łącznie. Myślę, że robocizna wyjdzie podobnie. Różnice w cenie wynikają z materiałów. I tak z jednej strony więcej drewna na więźbę, więcej dachówki, w tym kosmiczne ceny za dachówki brzegowe, jak wypuszczone poza ścianę szczytową, to jeszcze podbitka. A z drugiej: zaszalować ścianę szczytową, wylać beton( niedużo ale zawsze ), jakiś pręt na zbrojenie włożyć, styropian od tej wewnętrznej strony, OSB jako podkład pod blachę, wreszcie sama blacha - jako obróbka ogniomurka od wewnątrz i jako jego przykrycie.

Kilka fotek jest na drugiej stronie komentarzy - coś tam widać.

Nie dopilnowaliśmy od razu, a potem było za późno na zmiany ale teraz między osb a beton dałabym jeszcze styropian (styrodur), nawet marne 3cm. To i tak zredukowałoby spory mostek termiczny jakim jest wierzch ogniomurka.

Nie wiem czy to, co napisałam brzmi sensownie ale tak mi mąż z boku dyktuje. W razie czego pisz, to machnę jaki malunek w paincie.

Edytowane przez monika.KIELCE

Dzięki za odp, tak też sobie myślałam ;) z tym,że byłam ciekawe tego okapu, czy nie dało rady zrobić rynny zaraz nad ociepleniem, czy właśnie tak jak piszesz - fachowcy lekko przedłużyli krokiew ;) Tak to z nimi bywa ;) na każdym kroku trzeba by było chodzić i sprawdzać, żeby było dokładnie ;)

• 2 weeks później...

Ha. No właśnie poszło już na szarutko. Zobaczymy jak to będzie. Kuchnia prawie jest ale poczekam na efekt końcowy, zanim wkleję fotki.

Czekam też na uchwyty. Jakieś 2 tyg. Będą takie nieduże, kwadratowe, bardziej z kategorii gałki niż uchwyty czy relingi. Siro 2112. Niestety w necie nie znalazłam realnego zdjęcia, a swojego też nie mam.

• 2 weeks później...

Monika a kiedy kuchnie pokażesz? Gotowa już? I czekam na efekt końcowy z pomalowana na szaro obudowa przy kozie. łazienka na górze chyba bedzie bardzo przyjemna.Przez te kolorystyke wydaje sie taka duuuuuuża. Super ta wanna wyglada.Szkoda tylko, że tego pasa mozaiki, który jest nad nią nie pociągnęłaś do końca okna i nie zjechałaś nim na dół przy wannie.Ale to moje spostrzezenie.Pod półkami masz zostawiony kabelek pod pasek led???

PS.Drzwi szare ryfla the best!!!!!!!!!!!!!!!

Jakże by to było, jakby problemów nie było. Więc kuchnia jeszcze trochę.

Z mozaiką myślałam na dojechaniu do końca okna ale odrzuciłam tą myśl. Ale na to, żeby w dół jeszcze zjechać, to nie wpadłam.

Kabelki pod ledy sa, już spięte wszystko. Wahałam się, czy dać listwę na każdej półeczce no i ostatecznie tuż nad wanna nie ma. Jest tylko nad lustrem i nad górną mozaiką. Chyba już tego żałuję ale za późno na zmianę.

Grafit ryfla to chyba jednak się powinien nazywać czarny. Nie jest to bynajmniej wada, drzwi wyglądają super ale nieraz widziałam czarny, który nie był tak czarny jak ten grafit.

• 3 weeks później...
Monika mam do Ciebie pytanie.napisz mi proszę ile kosztowały Cię drzwi zewnętrzne i brama garazowa (może być na priv) . I jesli mozesz to podaj mi firmę.Mi wycenili drzwi wejściowe na ponad 5 tyś!!! W zasadzie nie cudowałam z wyborem, chciałam najprostsze i do tego z pcv.A tu taka "niespodzianka"....nie byłam przygotowana na taką cenę

Drzwi mamy z Agmaru, model Aspera. Wersja grubsza, chyba 68mm. Kosztowały jakoś 3500, jeśli dobrze pamiętam. Może 100 w tą czy tamtą. Baliśmy się, że malowane będą wyglądać jak plastik ale wyszło super, widać strukturę drewna. Pcv też wycenialiśmy ale to, co było dostępne nie spełniało wymagań - wypełnienie miało całkiem fajną strukturę drewna, takie prawie ryfla z DRE :) ale rama masakra - jak najtańsze badziewie z lokalnego spożywczaka. Do tego zawiasy - koszmarne. No i bieda z klamkami - nie ma co wybrać. A te ładne z pcv, typu Adeco, to już w okolicach 10 tys. Potem widzieliśmy na żywo kilka tych tańszych w szarym kolorze no i cieszymy się, że wybraliśmy drewno.

Brama Normstahl Euro flair. Prawie 5 tys.

Edytowane przez monika.KIELCE

Monika dzięki. nadal chodze , pytam, szukam i nic.Kompletny mętlik w głowie . najtańsze PCV jakie znalazłam to kwota 4700 :-( Zostałyby więc drewniane malowane jak u Ciebie na szaro ale naczytałam się na forum o wadach drewnianych drzwi i już sama nie wiem co robić :-) A decyzję muszę podjąć.

• 2 weeks później...
No hej Monika.Co tu taka cisza???? Jak tam domek dojrzewa? Kiedy przeprowadzka? U mnie tynki skończone.Muszę porobić zdjęcia.....tylko trzeba pamiętać o aparacie jak sie jedzie na budowę ;-) Drzwi dalej nie wybrane ale za to zamówiliśmy bramę garażowa z Krispolu.Tylko oni mieli kolor winchester o wąskim profilu.Zalezało mi na takim bo chyba będzie pasował do deskowania na elewacji.Dumam też nad drzwiami do kotłowni.Chyba zdecyduje się na białe w kolorze tynku.Napisz proszę czym kierowaliście sie przy wyborze swoich do kotłowni.One muszą byc jakieś specjalne?

Monika ja też szukam jakis tanich i białych. Ostatnia wycena to 800zł.Pewnie będę musiała odwiedzic castoramę to moze znajde jakieś tańsze drzwi. Schody masz dywanowe czy mi sie wydaje? Ja tez chcę zrezygnować z wysokich listew przyschodowych.Widze , że zrezygnowałaś z szafy pod schodami.to gdzie Ty bedziesz trzymać kurtki ? :-) A i widzę, ze do minimum zmniejszyłaś korytarz na górze tzn. podłogę. Poza tym świetny kolor schodów i drzwi na górze. No i barierka!!!!!!!!!!!! Czekam na kuchnię , salon no i łazienki!!!!!!!!

a właśnie że szafa pod schodami będzie. Kiedyś... Na razie stolarz, ten od kuchni robi zabudowę do wiatrołapu i gabinetu, no i łazienek, żeby wreszcie je skończyć ( nie licząc oświetlenia). Zabudowa pod schodami na potem zostaje, tym bardziej, że pierw trzeba wykończyć bok schodów, bo tynkarze nie popisali się tam.

A schody ... stolarz schodowy chyba nie do końca wiedział co to dywanowe i zrobił na swój sposób. Wyszło jak widać na fotkach, całkiem nieźle.

Monika źle sformułowałam pytanie co do szarości :-) Jestem ciekawa jak wyszło, bo miałaś wczesniej wątpliwości co do koloru :-) Ja tez będe miała ciemno szarą ścianę z wejściem do wiatrołapu, choć jak może widziałaś na wizualkach zaczynam kombinować z ciemna tapeta w tym miejscu. A jakie drewno uzyliście na schody?