Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alter Ego zuzków - kometnarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Niestety nie. Kilka razy pytałam na składzie, obiecywali dowiedzieć się u przedstawiciela, ew. ściągnąć coś, "bo przy tak popularnej dachówce, ludzie na pewno wezmą i zimną angobę" - tak mi mówili.

Szukałam w necie, na allegro i po sklepach internetowych, znalazłam tylko preparaty Koramica, nie było wcale Creatona czy innych producentów.

• 2 weeks później...

Hej, Moniko!

Widzę, że macie komin wykończony blachą. Też chciałabym tak u siebie zrobić. Mam pytanie, czy pod blachę kładliście styropian? Może napisz parę słów o tym kominie, czy były jakies problemy z obróbką?

Twój dom wygląda super! Ja buduję domek tradycyjny, ale chcę go wykończyć w stylu nowoczesnym.

Pozdrawiam, Gosia

Dzięki Moniko za "Balladę kominową" :) Pozwolisz, że też wydrukuję sobie takie zdjątka i pokażę mojemu wykonawcy. Ciekawe, co na to powie? Nie jest typowym dekarzem, buduje nam dom od fundamentów po dach, ale jest zdolniacha i myslę, że z taką obróbką na pewno sobie poradzi. Najgorsze, że mój mąz nie jest przekonany do blachy, cały czas obstaje przy cegłach klinkierowych :x Muszę jeszcze nad nim popracować :wink:

Pozdrawiam, Gosia

• 3 weeks później...

No proszę, jak fajnie u Was :D

Mam pytanie techniczne, bo u nas będzie podobnie i zaczęłam się ostatnio nad tym zastanawiać. Jak z tej lukarny odprowadzacie wodę? tzn. tu jest dach płaski, prawda? więc jak spływa woda? :-? Albo jak śnieg napada na ten płaski dach, to jak potem się roztopi, to gdzie i jak spłynie?

Fotki dachu w budowie:

http://img198.imageshack.us/img198/7513/dsc00267vrs.jpg

http://img512.imageshack.us/img512/8099/dsc00271d.jpg

Witaj,

muszę przyznać, że trochę zabawy z tym było. Ostatecznie zrobiono to tak:

-konstrukcja ramowa z belek krokwiowych 8x18cm i łat 4x6cm, od razu z wyprofilowanymi spadkami - kierunek spadków zaznaczyłam na zdjęciu

- dwie plyty OSB3, jedna na prawej, druga na lewej połowie

- dodatkowa konstrukcja drewniana - imitacja małego ogniomurka

- kliny na styku ogniomurka z płaszczyzną poziomą, aby nie było ostrych załamań papy (o tym niektórzy lubią zapomnieć)

- papa podkładowa (3,2mm) i wierzchniego krycia (5mm),obie termozgrzewalne

- na koniec obróbki tych moich ogniomurków

Spadki zaznaczone na zdjęciu mają około 2%. Myślę że pewniejsze byłoby 3% - taki minimalny spadek zazwyczaj przyjmuje się dla dachów płaskich ale już tak u mnie zrobiono.

Woda omija ścianę lukarny i po jej zewnątrznej stronie spływa do rynny.

Na zdjęciu widać, że w jednym rogu zostaje mała kałuża - widać spadek nie jest idealny. Od sierpnia nic jednak nie przeciekło, mam nadzieję, że tak będzie przez kilkanaście najbliższych lat.

Może na wiosnę mąż wylezie tam sprawdzić co i jak, przy okazji pomaluje jakimś specyfikiem konserwującym. Myślałam też, żeby wysypać tam ochronnie warstwę żwirku, tak z 5 cm grubości, nie wiem tylko czy woda nie będzie go wymywać.

Uff, mam nadzieję, że w miarę to przejrzyste i zrozumiałe :)