Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alter Ego zuzków - kometnarze

Recommended Posts

Monika,

suuuuuuper domek, świetny dziennik!

Zaczynamy właśnie budowę naszego wymarzonego i zazdraszczam, ze już jesteście tak daleko ;) Również jestem z CK, napisałam prywatną wiadomość. A dziennik i wątek zaczynam obserwować o są b.interesujące.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W łazienkach będą drabinki zasilane jak podłogówka czyli niską temperaturą. Rozmiar jeszcze nie wybrany. Raczej damy tam też grzałki elektryczne - podsuszanie w okresie, gdy nie grzejemy.

Będzie też koza w salonie.

Po jednym tanim grzejniczku w garażu i kotłowni, raczej na zapas bo grzać nie przewidujemy tam do 20 *C.

I tyle, w pokojach,kuchni sama podłogówka. Ogrzewanie podłogowe to kompleksowy system grzewczy, wystarczy sam o ile jest w miarę policzony i dobrze zrobiony.

Jak ktoś nastawia się tylko na grzejniki to czy daje rurki w podłodze na wszelki wypadek, na zapas?

Przede wszystkim z uwagi na małe zapotrzebowanie domku na ciepło. Kotły dwufunkcyjne, aby zapewnić komfort ciepłej wody muszą mieć min 22-24kW. Do ogrzewania jest to 2x za dużo. Przewymiarowanie kotła wiąże się z kolei z taktowaniem, większym zużyciem gazu i samego kotła. Nie da się więc połączyć domu energooszczędnego i pieca dwufunkcyjnego.

"wlasnie zerknelam do projektu i mam zaproponowany dwufunkcyjny 20 w,z czego 14 na ogrzewanie,a reszta na ciepla wode"

To nie do końca tak. Kocioł ma moc 20 kW i takiej używa, niezależnie czy do CO, czy do CWU. CWU ma priorytet, bo tu trzeba duuużo mocy, żeby szybko podgrzać dużo wody. A te 14 kW to zapewne zapotrzebowanie budynku na ciepło wyliczone przez architekta. Jeżeli coś zmienisz, zbudujesz inaczej niż w projekcie (np grubszy styropian na ścianę, inne okna) to zmieni się też zapotrzebowanie budynku.

Spoko, nie ma probelmu :)

Przed zakupem przejrzałąm kilka sklepów internetowych z oświetleniem (po kilkanaście stron lamp ogrodowych/na elewację) do tego allegro i nie było nic ładnego, nic oryginalnego. A tu nagle, przypadkiem, spotkaliśmy to cudo w Castoramie. Okazało się, że to nowość i czekaliśmy 3 tygodnie na nową dostawęno ale się doczekaliśmy. Będziemy mieć takie 3.

Ano tak to z budową. Zawsze pod górkę.

Jak nie podepniemy wody, to najwyżej wężem ogrodowym napełnimy instalację CO, potem to już obieg zamknięty. Tak mi się wydaje.

Musimy zatem TYLKO założyć skrzynkę gazową i licznik.

Przedtem jednak musi być odbiór kominiarski.

Przedtem jednak trzeba zamontować kocioł.

Zanim zamontujemy kocioł, trzeba położyć płytki w kotłowni, no bo jak potem?

Płytek jeszcze nie ma.

Zanim jednak płytki, trzeba okleić styropianem ścianę kotłownia - dom. Na razie jest tylko pasek od dołu, który musiał być przed wylewkami.

Nie da się jednak zrobić całego ocieplenia, bo potem nie przymocujemy stelaża od zabudowy KG, która to zabudowa ma schować rurę od gwc

A, no i jeszcze trzeba zrobić zetkę wentylacyjną w kotłowni, trudne o tyle, że trzeba uważać na elewację.

Hmmmm, o czymś jeszcze zapomniałam? Pewnie tak.

• 1 month później...
Witaj Monika . Bardzo podoba mi się Twoja kuchnia. Wiesz, ze ja też buduję Alter ego i zastanawiam się nad usytuowaniem kuchenki po drugiej stronie.Tak mi się jakoś wydaje,że rozwiązanie takie jak w projekcie spowoduje oglądanie garnków przez gości siedzących przy jadalnianym.Mam pytanie .A co planujesz na podłogę.Czarny gres polerowany? A jak z uzytkowaniem.Nie bedzie na nim widać każdego paproszka i kazdej kropli wody?

Jak nie podepniemy wody, to najwyżej wężem ogrodowym napełnimy instalację CO, potem to już obieg zamknięty. Tak mi się wydaje.

Musimy zatem TYLKO założyć skrzynkę gazową i licznik.

Przedtem jednak musi być odbiór kominiarski.

Przedtem jednak trzeba zamontować kocioł.

Zanim zamontujemy kocioł, trzeba położyć płytki w kotłowni, no bo jak potem?

Płytek jeszcze nie ma.

haha, jakbym czytała o sobie :)

tyle, że u nas są już płytki w kotłowni, bo je z tatą położyłam tydzień temu :)

wody też niet, będę jakoś na lewo napełniać instalację...

Skrzynkę gazową mieli nam montować dzisiaj, ale, że im wykop z rurą zalało wczoraj to muszą to najpierw wypompować, zasypać i dopiero skrzynka...

Kotłownia będzie się robić pod koniec tygodnia, a potem cała ta papierologia z gazownia, żeby mieć licznik i gaz...

Kominiarza jeszcze umówionego nie mam, a dodatkowo mam problem czy do takiego odbioru wystarczy w kotłowni wentylacja grawitacyjna, bo w kuchni [gdzie też gaz będzie] mam już mechaniczną zaplanowaną, ale rekuperatora nie zamierzam jeszcze montować...

trzymam za Was kciuki, już bliżej końca niż dalej (to moje motto :) )

Witaj Monika . Bardzo podoba mi się Twoja kuchnia. Wiesz, ze ja też buduję Alter ego i zastanawiam się nad usytuowaniem kuchenki po drugiej stronie.Tak mi się jakoś wydaje,że rozwiązanie takie jak w projekcie spowoduje oglądanie garnków przez gości siedzących przy jadalnianym.Mam pytanie .A co planujesz na podłogę.Czarny gres polerowany? A jak z uzytkowaniem.Nie bedzie na nim widać każdego paproszka i kazdej kropli wody?

Albo decydujemy się na kuchnię otwartą, albo wstydzimy się swoich garów i robimy zamkniętą. Jak kto woli.

Podłoga będzie grafit lapado. Jeżeli w najbliższym czasie coś mi się nie odwidzi.

haha, jakbym czytała o sobie :)

tyle, że u nas są już płytki w kotłowni, bo je z tatą położyłam tydzień temu :)

co my byśmy bez tych tatusiów zrobili :) u mnie wczoraj zaczął ojciec kłaść podłogę w kotłowni ale coś powoli szło, nie skończył

wody też niet, będę jakoś na lewo napełniać instalację...

Ja mam na lewo i teraz uprawomocniam

Skrzynkę gazową mieli nam montować dzisiaj, ale, że im wykop z rurą zalało wczoraj to muszą to najpierw wypompować, zasypać i dopiero skrzynka...

Kto montował? Ci z gazowni, od przyłącza? U mnie kazali zrobić (tzn zamontować) skrzynkę, żeby była gotowa jak przyjdą z licznikiem.

Kotłownia będzie się robić pod koniec tygodnia, a potem cała ta papierologia z gazownia, żeby mieć licznik i gaz..

Kominiarza jeszcze umówionego nie mam,

długo się nie czeka, na drugi dzień powinien być

a dodatkowo mam problem czy do takiego odbioru wystarczy w kotłowni wentylacja grawitacyjna,

jak masz w kotłowni nawiew (nisko przy podłodze (o ile to nie LPG) i wywiew pod sufitem, w komin, to wszystko ok. ja mam tylko wywiew i trzeba dorobić zetkę nawiewną, bo kominiarz stwierdził, że z garażu do kotłowni powietrze nie może przechodzić

bo w kuchni [gdzie też gaz będzie] mam już mechaniczną zaplanowaną, ale rekuperatora nie zamierzam jeszcze montować...

właśnie przy gazie i went. mech. kominiarze więcej problemów robią

trzymam za Was kciuki, już bliżej końca niż dalej (to moje motto :) )

oj jak tak jeździmy za płytkami, meblami do kuchni itd to motto Twoje jakoś traci na wartości :(

• 4 weeks później...

1. Właściwie to barierka była montowana w trakcie ocieplania przez męża i chłopaków od elewacji. Najpierw styropian na ścianę z oknami, potem barierka, na końcu styropian na te "wypustki" tworzące lukarnę. Dylemat: montaż ciepły czy solidny wymagał poszukania odpowiedniego, kompromisowego rozwiązania.

2.Postępy niby są ale jakoś tak mało czasu na ich zamieszczanie. Mamy parapety, powoli i mozolnie odpalamy kotłownię. poddasze ocieplone, szpachlują się skosy.

Kuchnia wyceniona wstępnie przez stolarza, chyba go weźmiemy ale czas realizacji to gdzieś koniec lutego dopiero. Raczej już zostanie tak jak na wizulce w dzienniku, tzn białe fronty, biały blat (bo granitu białego nie ma a konglomerat za drogi), na ścianie z okapem płyta drewnopodobna. sprzęty raczej czarne, zlew grafit/onyx z konglomeratu.

Czekam na natchnienie do dziennika, bo na razie to marazm z pisaniem.