Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alter Ego zuzków - kometnarze

Recommended Posts

Kabina Ronal seria Pur Light S

Na stronie Ronala jest cennik i z tego co się dowiedziałam spokojnie można kupić brutto za tyle, co w cenniku netto (czyli 23% rabat). Przez neta jeszcze taniej.

Kabina ma na górze kółeczka, na dole brak progu. Sprzedawca ze sklepu gorąco zaleca przesuwną, odradza otwieraną bo: zajmuje mniej miejsca, po otwarciu drzwi woda nie skapuje na podłogę poza kabiną.

Ten model ma dwie "wady":

1. Tylko 190cm wysokości

2. Wysoka cena za wersję niestandardową.

Oba problemy rozwiązuje opcja wymiarów specjalnych - zrobią każdy wymiar. Jest też wersja na brodzik lub na płytki, w tej samej cenie

Jednak wybrana przez nas kosztuje jakieś 2800-2900 w wersji standard. Jak chcemy wymiar indywidualny to już 3800.

Acha, jeszcze jedno

Wersja na płytki fizycznie jest 2,5 cm mniejsza niż wymiar z tabelki, czyli np 90x90 ma na prawdę 87,5x87,5.

Kurcze - chyba jestem lepsza niż wikipedia :)

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moniko takiej odpowiedzi sie nie spodziewałam ;-) Dzięki! A widzę, że umywalkę masz bez otworu na baterię.Będzie więc stojąca na blacie czy ścienna? Mi dziś montują okna .Wybrałam kolor winchester bo miał być jasniejszy od złotego dębu i taki bardziej musztardowy.Jeszcze ich nie widziałam ale mąż dzwonił i mówił, że są różowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Można zwariować! I jak tu ufać próbkom i zapewnieniom firmy???????

anika:

rachunek tak naprawdę nic nie mówi, bo to było wygrzewanie posadzki, bez podgrzewania CWU i za niecały miesiąc. Teraz tez trudno coś wywnioskować, bo do kładzenia płytek pozakręcane obwody, a sterownik wymusza grzanie. Ostatnio na cały parter - w tym otwarte przejście do garażu bo nie ma drzwi - grzeje tylko gabinet, który i tak jest mocno zagracony. Sterownik w alonie chce mieć 17* piec zaiwania na maxa i wciąż zimno.

Ale już powolutku odkręcamy pętle na dole - po 10 dniach schnięcia kleju.

Agi:

Winchester z Oknoplastu? Myślałam o tym kolorze ale się trochę przestraszyłam i stanęło na złotym dębie. A zarzekałam się, że nie będzie typowych okien (białe, złoty dąb, orzech).

Potem widziałam domek z tymi oknami i bardzo mi się podobał kolor. Daleki od różu. Więc nie licz na zdolności męża tylko sprawdź sama, myślę, że będzie dobrze.

Hej monika.Ale czadowe to czarne wc.niesamowicie mi sie podoba .Nawet nieskończone robi wrażenie.Uwielbiam takie mroczne klimaty! Widzę, że podłoga tez juz częściowo ułożona.I wcale nie jest za beżowa!!!!!!!!!!!!!!!! jeśli chodzi o zabudowę rury od kozy to mi sie podoba i myślę , że ściecie "zmniejszyło " jej wagę.Tylko zastanawiam się czy nie będzie Cię denerwowało sprzątanie tej "połki".Ale rozumiem , że nie było możliwości zrobić jej wyzej tak żeby sięgała do sufitu...

Ps. A okna moje mają jak najbardziej prawidłowy kolor i wcale nie są różowe.Na razie pozaklejane taśmami więc nie będe sie nimi chwalić ;-)

Monika a tak z innej beczki mogłabyś mi coś napisać na temat tego grafitowego styropianu, który macie częściowo na elewacji?

Edytowane przez Agi75

Styropian jak styropian - tylko kolor inny :)

A poważnie: ma on lepszy współczynnik, czyli jest cieplejszy. No ale kosztuje też sporo drożej. Generalnie u nas było tak, że na kartce spisaliśmy rodzaj styropianu, grubość, współczynnik i cena za m2

no i wyszło (nie tylko nam, w większości na forum jest taka opinia), że aby osiągnąć jakieś U ściany, taniej dać grubiej białego niż cieniej szarego.

No chyba że brak ci miejsca na grubą warstwę, albo robisz pasywniaka, albo (tak było u mnie) pewne elementy wyjdą zbyt grube, np. lukarna.

Ten szary sprawia wrażenie twardszego, lepiej się tnie, choć teoretycznie ma taką samą twardość jak ten biały.

Koleś z hurtowni, gdzie braliśmy, radził kleić go na klej do siatki, bo jest mocniejszy i lepiej trzyma.

nie, nie

szukam czegoś granatowego, bo mozaika jest granatowa. Ma gdzie niegdzie (jak to się pisze?) srebrne wstawki. Kilka płytek pasowało mi jak sobie dostawiłam ją w sklepie, ale cena była dużo za duża. Szukam kompromisu między wyglądem a ceną.

To będzie taki zestaw:

http://img94.imageshack.us/img94/6567/fanal080.jpg

http://img51.imageshack.us/img51/5484/fanal034.jpg

A ja z zapytaniem co to za płytki szare na podłogę w kuchni- lappato tylko jakiej firmy? Są piękne

To Fanal seria Iridium Nero lapado. Na zdjęciu są ukurzone i wcale się nie prezentują. Na razie mam malowanie w kuchni, więc cała podłoga jest zasłonięta

Tak się prezentowała próbka w miarę czysta:

http://img141.imageshack.us/img141/713/fanal014.jpg

http://img213.imageshack.us/img213/8387/fanal031.jpg

Cześć Monika. Aż czuje się to ciepełko u Ciebie.Ale bym chciała już napalić w kominku, ale do tego jeszcze dłuuuuuuuuuuga droga. Jak tam prace sie posuwają? łazienka dolna gotowa? jaki planujesz grzejnik w wc? No i jak tam poszukiwania granatowej płytki? Bede niedługo w Krakowie to za czymś popatrzę.

na dole mamy malutki z instal projektu, właśnie się w tym tygodniu instalował. model retto, kolor grafit.

takie cuś:

http://allegro.pl/grzejnik-lazienkowy-retto-50-70-grafit-promocja-i1412762705.html

idealnie się wpasował kolorem do ciemnych płytek.

Na górę jeszcze nie ma wybranego. Miał być Termatechnologie, model Angus ale nie da się podpiąć grzałki. Więc chyba zmienimy.

A płytki nie wybrane, chyba zmienię koncepcję. Muszę się "pokiwać" nad problemem jak mawia jeden z "beautiful mind" tego forum.