Christopher_Krzychu 21.02.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Cześć Monika, Fajnie prezentuje się ta bąbelkowa płytka Firenze Porcelanosy. Wpadła mi ona ostatnio w ręce w sklepie z płytkami. Obejrzałem ją dokładnie : sprawia wrażenie jakby ktoś przygotował okrągłe glazurowane płytki różnej wielkości, połączył je fugą i w takich kawałkach sprzedawał. Wydawało mi się że ta przestrzeń pomiędzy bąbelkami jest porowata i może łatwo z czasem się przebarwiać, przejmować zabrudzenia itd. Nie wiesz przypadkiem czy ta przestrzeń nie jest jakoś dodatkowo zabezpieczana po położeniu płytek ? Jeśli tak to jakim preparatem ? A może dają go razem z kupionymi płytkami ? Będę wdzięczny za podzielenie się wiedzą... Bo zdradzę Ci że rozważam ją ( tylko w małym fragmencie do mojego Alter Ego - w dolnej łazience gdzie mam okrągłe okienko .... Nie pogniewasz się za kradzież pomysłu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 22.02.2011 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Szczerze to nie bardzo rozumiem o jaką przestrzeń Ci chodzi. Po położeniu fugi widać tylko bąbelki, które się lekko błyszczą. To co pomiędzy to nie ważne, bo nie będzie widoczne. Mam już całą ścianę zafugowaną czarną fugą. Efekt niesamowity. Zdradze Ci pewną wskazówkę dotyczącą kładzenia płytek, ale to pod warunkiem, że doczekamy się jakiś zdjęć na forum. A tak a'propos to ja też ją mam w dolnej łazience na jednej ścianie, bo reszta jest w czarnej płytce. Odnośnie impregnatu, to już kupiłam i zamierzamy posmarować wszystkie fugi. Na górze mam białą fugę, więc to konieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 22.02.2011 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Do wszystkich alter-egowiczów:Mam problem z rozkładem łóżka w sypialni (pokój sąsiadujący z górną łazienką). Niby dużo miejsca ale jak przyjdzie co do czego to jest nieustawny. Zdaję sobie sprawę, że zmieniłam koncepcje projektu, bo mam w sypialni okno szczytowe, a w projekcie nie było go (w zamian było dachowe) - jednak nic by to nie zmieniło. Chciałam dać dużą szafę wzdłuż ściany łączącej pokój z łazienką a naprzeciwko łóżko (czyli wezgłowie wzdłuż ścianki kolankowej). Jak szafa będzie mieć 60cm, łóżko wymiary 160/210 to mi zostaje 70cm na przejście. Nie wyobrażam sobie manewrów przy szafie na 70-ciu cm. Gdzie chcecie usytuować łóżko w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 22.02.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Hej Monika.Ja będe mieć sypialnie od strony ogrodu i łóżko też będę miała z wezgłowiem przy ściance kolankowej i nie wyobrażam sobie wstawić szafy jeszcze dodatkowo.Między końcem łózka a ścianą zostaje tylko 70-80cm. jakim cudem u Ciebie wejdzie jeszcze szafa?.ja będę miała szafę zaraz przy wejściu do sypialni opartą o scianę od drugiego pokoju.Udało się to dzięki przesunięciu ścianki przy oknie balkonowym w kierunku pokoju sąsiedniego. A może ustaw łóżko wezgłowiem pod oknem i maksymalnie odsuń je w stronę ścianki kolankowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 22.02.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 No własnie to jest wyjście alternatywne, ale mąż mówi, że nie chce czytac książki z głową wystającą do pół okna. Poza tym nie można dojść do łóżka z obu stron. Sam parapet też trochę wystaje, więc łóżko też nie mogło by być dosunięte do ściany. Dla mnie to raczej nie problem. Na razie szukam rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher_Krzychu 22.02.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Moniko, dzięki za info w sprawie bąbelkowej. A więc fugowanie powoduje wypełnienie tego co jest pomiędzy bąbelkami. Jasne. Co do Twojego dylematu to niestety nie mam doświadczeń bo mocno zmieniłem układ pomieszczeń na piętrze i absolutnie nie odpowiada on Twojej sytuacji. Jednak jak próbuję sobie to wyobrazić to ja bym ustawił okno wezgłowiem do ściany szczytowej pod wprowadzonym przez Ciebie do projektu oknem. Centralnie na ścianie szczytowej. Dzięki temu będziesz miała dojście do łóżka z obu stron po ok.60 cm. Szafę umieściłbym naprzeciwko łóżka na ścianie pomiędzy pokojami. Oczywiście takie rozwiązanie ma swoje minusy jednak daje swobodny dostęp do łóżka z obu stron. A może rozwiązaniem byłoby wstawienie węższego łóżka ? 140 cm to nie jest tak mało.Nawet pozwala zachować strefę demarkacyjną podczas sprzeczki małżeńskiej . Przyjmuję Twoją krytykę w sprawie zdjęć. Sypię głowę popiołem i zaraz wklejam.... Jednocześnie cichutko liczę na stonowaną krytykę moich rozwiązań architektoniczno-wnętrzarskich. Pozdro dla wszystkich alter-egowiczów. Niech się mury pną do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher_Krzychu 22.02.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Wklejam kilka zdjęć ... chętnie posłucham podpowiedzi i odpowiem na pytania..Mały biały domekhttp://images47.fotosik.pl/656/3afbe3f2d8766230m.jpgPod lasemhttp://images50.fotosik.pl/655/52aeeb30bdef97a4m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher_Krzychu 22.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Okrągłym okienkiem w łaziencehttp://images41.fotosik.pl/649/9b22d1f55dc3fc20m.jpgZ drzwiami wyposażonymi przezornie w otwory strzelnicze ( mój dom - moja twierdza )http://images35.fotosik.pl/470/630c47a865d059b8m.jpgI niewykończonym wnętrzem gotowym na realizację prawie każdego pomysłu...( tylko skąd wziąć kasę ?)http://images50.fotosik.pl/655/66c9427e56c28d78m.jpghttp://images35.fotosik.pl/470/8a3e0beebaf80455m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 23.02.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Nie no Krzychu, pokazałam zdjęcia mężowi, a on pyta czy będzie sprawa o plagiat Tak więc wkrótce mój adwokat skontaktuje się z Tobą na priva Tyle podobnych elementów: - kolor dachu - biało szara elewacja - barierka balkonowa - koncepcja podbitki - tylko Twoja opuszczona niżej - nawet Skodzianka przed domem się zgadza... No przynajmniej wiem, że to co podoba się mnie, podoba się tez komuś poza moim mężem, a gusta moje nie są tylko Moje, a obrazują przekonania szerszej grupy społeczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 23.02.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 faktycznie....co za podobieństwo! Ale bardzo mi sie podoba! Mój przy waszych to jak chatka babcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 24.02.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Monika boska ściana bąbelkowa!!!!!! Chętnie bym zobaczyła łazienkę w pełni i z pełnym oświetleniem.Czekam na finał. Ten pomysł z czarna fuga był ekstra.Przynajmniej Ci się brudzić nie będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.02.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 No właśnie problem w tym, że nie spotkałam jeszcze odpowiedniego oświetlenia. Jest prysznic, więc wypada montować lampy typowo łazienkowe, z tymi wszystkimi IP 9999999. A tu wybór modeli niezbyt bogaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 28.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Monika mam nadzieję, ze Twój maż poradzi sobie z tą usterką.Najważniejsze , że doszliście do przyczyny tego "wycieku".Nie wiem dlaczego tak musi być ale zawsze na budowie pojawia sie jakiś problem. A tak w ogóle to mam do Ciebie prośbę. Doczytałam , ze robiliście tynki cementowo-wapienne a potem na nie gładź.Napisz (może być na priva) ile kosztowały Was tynki, ile za metr i ile tych metrów u Was wyszło? My też chcemy robić tynki cw, ale gość, którego nam polecono robi tylko z agregatu, więc pewnie i drożej wyjdzie.Co do lamp to teraz w domu bezpośrednio nad prysznicem mam zwykłe halogeny i nic się nie dzieje od 7 lat....Więć przy wyborze oświetlenia nie będe się skupiać nad niczym innym jak tylko estetyką.No chyba, że uwzględnię energooszczędność.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 01.03.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Dopiero teraz mam chwilkę na odgrzebanie rachunków, więc:1. tynkarzy drugi raz bym nie wzięła tych samych, choć u koleżanki męża też robili (u niej skończyli, przyszli do nas) i ona jest zadowolona. Miało być wszystko super ekstra, tak, że nawet gładzi nie potrzeba. Wyszło jak zwykle.Ale kierbud czy inni goście na budowie chwalili, że proste tynki. Tylko że glify skopane na maxa.2. Płaciłam za 550 m2 tynku, po 11,60zł/m2, razem z garażem. Okien nie odliczali, nie dodawali nic za glify. Do tego materiały 1500zł.3 Gładzie - tu ciężej, bo robione na raty, przez 2 ekipy. Najpierw miały być tylko gdzieniegdzie. Po co gładź pod tapetę? Okazało się, że nie, że trzeba pod tapetę dać. Więc poszedł 2 rzut gładzi, przez co nie jest skończona górna łazienka. Trzeci rzut wykonała druga ekipa, bo ta pierwsza nie ma czasu teraz a ja nie mam czasu czekać miesiąc.Cena - 13zł/m2 plus materiały. Nie wiem ile poszło na materiały, za dużo liczenia, bo kupowane w kilku ratach, z innymi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 01.03.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Monika wielkie dzięki. To bardzo tanio Wam wyszło. U nas powiedzieli za tynki cem. wap. z agregatu 22zł za m2 z materiałem. To jeśli faktycznie liczyć tak jak u Ciebie 550m2 to wyjdzie mi suma o 4tys. wyższa niż u Ciebie..... bez gładzi oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 10.03.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Monika czekam na szczęśliwe zakończenie tej bajki Znalazłaś już oświetlenie do wc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 11.03.2011 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 No właśnie przestałam ostatnio szukać, bo im więcej oglądałam, tym mniej mi się podobało. Ludzie mieszkają rok lub dłużej przy żarówkach, a ja bym chciała wszystko na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 22.03.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Haloooooo!!!! A co tu taka cisza? Monika walczysz z kuchnią???? Bo ja tak tylko, że na razie w komputerze i na papierze.....A jak tam górna łazienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.03.2011 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Melduję, że dziennik podgoniony. Niezły z Ciebie motywator Agi Jakby mnie nie pogonić, to pewnie bym się jeszcze nie zebrała za uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi75 24.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Hej monika...czyli rozumiem, że bajka ma szczęśliwe zakończenie Tapeta w salonie cudna ...szara:-) Szkoda, że nie zrobiłaś zdjęcia z innej perspektywy , tak, żeby było widać strukturkę...Gdybyś nie napisała, że to ta sama co w gabinecie to bym się nie zorientowała.A te nasze gabineciki to faktycznie cele (cytat Twojego teścia o ile dobrze pamiętam .Panele ekstra!!!!!!! mi też się podobaja ale na razie się ich boję......to znaczy boję się, że nie poradzę sobie z doborem reszty mebli, dodatków.One dominują we wnętrzu i są tłem dla całej reszty. A kuchnią sie nie martw.Juz widać, że będzie super.Biała jest jednak taka lekka , przejrzysta.Nie wiem czemu ja uparłam się na te czarne blaty i drewno....Moze jeszcze to zmienię??? A jaki masz pomysł na barierkę przy schodach? No i co tam słychać na górze;-) Acha...i pochwal się drzwiami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts