daggulka 26.02.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam. Nie wiem czy gdzieś już nie przewinął się ten temat ....profilaktycznie chciałam poruszyć problem żeby ktoś nie wtopił. Przed pójściem na rozmowę do swojego banku w sprawie przedłużenia polisy na dom (kredyt hipoteczny - bank wymaga) zasięgnęłam języka u kolegi który się tym zajmuje....więc wiedziałam na co zwracać uwagę Tak więc wchodzę do banku w którym posiadam kredyt hipoteczny . Za biurkiem miły Pan ...w czym mogę pomóc i inne szmery bajery . Mówię, że w marcu kończy mi się polisa na dom ... jaką mają dla mnie ofertę. Mówi : zmieniliśmy ubezpieczyciela na PZU , mamy bardzo ciekawą ofertę. Przeczytałam warunki ogólne (ze szczególną uwagą od jakich zdarzeń chroni ubezpieczenie )...mówię:ok , a czy mogę sama ubezpieczyć gdzie indziej jeśli mam taki kaprys...oczywiście mogę, wtedy zrobią cesję. Wszystko ok, ładnie pięknie ... zgadza się z tym co wiem . No więc mówię: to niech Pan mi obliczy kwotę do zapłaty uwarunkowaną tym co teraz przeczytałam. Wklepuje coś tam do kompa , liczy , kombinuje ...mówi : tyle i tyle. Se myślę: cholera , coś mało w porównaniu z tym co mi Grześ obliczył . No więc pytam : a od jakiej kwoty wartości domu Pani mi tą kwotę obliczył? Na co on mi : no jak od jakiej? od kwoty kredytu oczywiście . Noż kuźwa włos mi się zjeżył . Wyobraźcie sobie teraz: przychodzi laik , podpisuje taką umowę polisy. 2 tygodnie później wybucha pożar .... płonie mu doszczętnie dom - że w zasadzie nie ma co ratować . Ubezpieczalnia wypłaca kwotę którą natychmiast zgrzyta bank na poczet zaciągniętego długu. Facet zostaje bez domu, bez kasy - mimo tego, że dom wart był 2 razy tyle co wziął kredytu . MASAKRA !!!!!!!! Zalecenie: czytać umowy, patrzeć na ręce i pilnować żeby wartość nieruchomości była podana prawidłowo a nie tylko do kwoty kredytu ....warto zapłacić stówkę więcej i spać spokojnie niż potam płakać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 26.02.2009 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A czy posiadanie umowy o kredyt hipoteczny zwalnia od myslenia..???!!! Dom ubezpiecza się na jego wartość, a nie wartość kredytu, to chyba proste jak nie powiem co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 27.02.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Jak budowa cepa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.02.2009 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 proste, ale jak widać nie dla Pana w banku w groo przypadków pewnie wygląda to tak , że pracownik banku wklepuje dane do kompa, mówi że składka taka a taka płatna w kasie, wydaje polise którą klient niewiele się zastanawiając wrzuca do teczki i po zawodach ...i nie znaczy to , że klient nie jest inteligentny -może po prostu ma zaufanie bądź kompletnie nie zna się na rzeczy i nie wie na co zwrócic uwagę ja wiem, że każdy powinien czytać co podpisuje , ale zdaję sobie sprawę że nie zawsze tak jest....dlatego ostrzegam w konkretnej sprawie żeby na nią zwrócić uwage przy zawieraniu ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 27.02.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 daggulka ma rację dużp osób nie czyta co podpisuje i to nawet takich ważnych jak umowa kredytowa a później zadają głupie pytania na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.02.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Warto zwrócić też uwagę na zapis w regulaminie polisy o obowiazku przegladów. Po pożarze ubezpieczyciel wymaga dostarczenia aktualnego protokołu z przeglądu instalacji elektrycznej i wentylacji oraz kominiarskiej. Mało kto ma protokoły z przeglądów. Płacimy, wiemy z jest ok i mamy reszte w nosie. A protokól jest potrzebny do odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.02.2009 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 no ale numer .... a co jaki czas trzeba te przeglądy robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 28.02.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 elektryka i piorunochronna (jeśli jest) -co pięć lat (ale gniazda zewnetrzne raz w roku); kominiarskie i wentylacja-raz w roku; instalacja gozowa-raz w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.02.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 wielkie dzięki, kochana ... czowiek niekiedy to w takiej niewiedzy żyje, że masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 28.02.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 elektryka i piorunochronna (jeśli jest) -co pięć lat (ale gniazda zewnetrzne raz w roku); kominiarskie i wentylacja-raz w roku; instalacja gozowa-raz w roku Gniazda zewnętrzne, raz w roku? Jaki to ubezpieczyciel? Ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 28.02.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Czy możesz dokładnie zacytować zapis z o.w.u. dotyczacy konieczności przeglądów i podać o jakiego ubezpieczyciela chodzi... Bo wychodzi na to, że przeglądy będą droższe aniżeli ubezpieczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 01.03.2009 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 wielkie dzięki, kochana ... czowiek niekiedy to w takiej niewiedzy żyje, że masakra No np. taka sytuacja. Pożar, wypluć, naszego domostwa. Wszystko się spaliło. Pierwsze to, czy był przegląd kominiarski, ważny, rok wcześniej? A no był!. Czy ważny jest przegląd elektryczny, szczególnie gniazda zewnętrzne ?. Był ?. Był. Ważny, aby na pewno? Tak, dwa miesiące temu elektryk z dyplomem SEP mi robił. Ok, to kurdę tak by wyglądało, że ubezpieczenie się należy. Ale, zaraz, a ważny odbiór szczelności szamba? Nie? No tak, to się mamy. Przykro nam, ale niestety odszkodowania wypłacić nie możemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.03.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 np. Alianz wymaga przegladów.Opissywałam pożar w wymianie doswiadczeń. Właściciele mają ubezpieczony dom. Powodem pozaru nie było zrawcie ani awaria pieca czy innych instalacji. Takie dane zawierał protokół ze straży pożarnej którego kopię otrzymał takze ubezpieczyciel. Jednak wymagał dostarczenia od właściciela przeglądu instalacji. Dom miał ważn przeglad jeszcze z odbioru domu bo nie tak dawno był odbierany. Przeglady pieca też raz w roku przed sezonem właściciele robili bo serwisowali piec (nowy, olejowy na gwarancji) więc mieli dokumenty potrzebne ubezpieczycielowi. Nie sądzę, zeby tylko to towarzystwo wymagało od właściciela przegladów i dbałości o dom. co więcej, wydaje mi się to rozsądnym wymogiem choc nie każdemu musi się to podobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 01.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 gniazda elektryczne zewnetrzne toczęść instalacji elektrycznej narażonej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych więc przeglad raz w roku a nie co 5 lat. Rozdział 6 : http://www.lex.com.pl/serwis/du/2003/2016.htm Podałam przeglady jakie być powinny ale przy domkach jednorodzinnych gniazda nie wszystkie są wymagane jak np. przeglad tych gniazd zewnętrznych raz w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 01.03.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 gniazda elektryczne zewnetrzne toczęść instalacji elektrycznej narażonej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych więc przeglad raz w roku a nie co 5 lat. Rozdział 6 : http://www.lex.com.pl/serwis/du/2003/2016.htm Podałam przeglady jakie być powinny ale przy domkach jednorodzinnych gniazda nie wszystkie są wymagane jak np. przeglad tych gniazd zewnętrznych raz w roku. a na jakiej podstawie te gniazda zewnętrzne podciągnęłaś pod obowiązki wynikające z art.62.1.1.a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.03.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Napisałam na jakiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 03.03.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A jak ze zużyciem? W nowych domach pewnie niewielkie, ale ubezpieczałem taką starą ruinę i musiałem interweniować! Co z tego że rzeczoznawca PZU wpisał sporą wartość, skoro poniżej wpisał wysoki stopień zużycia np. 50%. Czyli jak dach wiatr zwieje, to ubezpieczenie jest niby do sumy wartości. Nie więcej, ale wypłacone zostanie tylko 50% wartości szacunkowej strat. Z reguły ta wartość szacunkowa i tak podobno jest zaniżana. W interesie nas ubezpieczających, jest aby ten stopień zużycia było jak najniższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 03.03.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ubezpieczyc można na podstawie różnej wartości. Moze byc to wartość podana przez rzeczoznawcę, wartość odtworzeniowa lub wartość wg. ksiąg inwentarzowych. Podałam kilka z wartości do ubezpieczenia. Pewnie sa też inne. Zresztą ja w tym nie siedzę to nie znam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.03.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 proste, ale jak widać nie dla Pana w banku Nie no - dla pana w banku to było jak najbardziej proste. Przecież on dba o interes banku a nie kredytobiorcy. Więc co mu z ubezpieczenia na więcej, aniżeli wartość kredytu. Z drugiej strony - co w przypadku wzrostu kursu waluty - wartość kredytu rośnie a ubezpieczenie zostaje na niezmiennym poziomie Więc i bank może się trochę przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 07.03.2009 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Napisałam na jakiej. Mayland, to Twoja interpretacja z tymi gniazdami, czy interpretacja ubezpieczycieli? Mają bat na nieświadomych, naiwnych Klientów? Np. zapali się chałupa od komina, przegląd kominiarza był, a ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, bo gniazda elektryczne zewnętrzne nie miały przeglądu od dwóch lat? Coś mącisz, albo dajmy se spokój z ubezpieczeniami naszych chałup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts