Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rachunek za gaz - czy to nie złodziejstwo?

tomek_2

Recommended Posts

Czy to jest normalne, zeby za zuzycie 66m3 gazu GZ-50 placic 220zł? Zerknijcie prosze na to http://picasaweb.google.pl/tomek2tomek2/Budowlane#5307242078982959074

Oto moj rachunek za 12.2008-01.2009. Napiszcie prosze, czy przy tak malych zuzyciach gazu wysokosc waszych r-kow jest zblizona czy tez moja gazownia notorycznie mnie naciaga...

Male zuzycie gazu wynika z ciaglego palenia kominkiem. Sadzilem, ze za tak male zuzycie rachunek bedzie 100-max 120 zl. A tu 2x tyle...

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

albo taryfę zmienić, na tą z drogim gazem a niskim abonamentem W-1 bo w W-3 sam abonament to 52zł/miesiąc

Jeżeli w ciągu ostatniego roku miałeś zużycia mniej niż 1200m3 to zmieniaj na w-2 (przypomnij gazowni że to mają zrobić). W-1 jest poniżej 300m3 rocznie więc ciężko to uzyskać.

Co do samego abonamentu :-( to do złodziejstwa można się przyzwyczaić.

W-1 jest poniżej 300m3 rocznie więc ciężko to uzyskać

jak patrze na fakturę tomek_2 to widzę tam 66m3 za 3 zimowe miesiące, listopad grudzień i styczeń, a ty co widzisz ??

Grudzień i styczeń - opłata abonamentowa plus opłata sieciowa stała jest policzona za dwa miesiące i to jest 92,40 pln plus VAT - to robi kwotę tego rachunku .

Paliwo gazowe / rzeczywiście za dwa i pół miesiąca / plus opłata sieciowa zmienna to ca 86 pln plus VAT .

No niestety - w wypadku bardzo niskiegi zużycia gazu rachunki mimo tego tak wyglądają ... - zmień taryfę z W3 na W2 i rachunki będą niższe - pomimo wyższej ceny za gaz opłaty stałe są niższe ...

ale kurka za sam abonament tyle kasy to też przyznaje że jest to złodziejstwo. Ja mieszkam na wsi i pod wszystkie instalacje musieliśmy sami kopać rowki a teraz nas kurna kroją za sam dostęp do gazu.

Nie ma się co czarować - paliwo gazowe jest tanie jak borszcz - to nasze państwo łupi nas za pośrednictwem opłat innych i abonamentów ...

:-?

Zmien z W-3 na W-2. W-3 jest drozszy abonament a tanszy gaz w W-2 jest na odwrotnie. W-3 = W-2 jezeli nie spalasz wiecej jak 200m3 gazu na miesiac.

Wszystko co ponizej to jest plus dla ciebie.Ale kwoty roczne nie sa jakies szokujace. Wyglada to mniej wiecej tak ze przy spalaniu gazu 25m3/m-c mozna zaoszczedzic 307pln/rok

Jeżeli w ciągu ostatniego roku miałeś zużycia mniej niż 1200m3 to zmieniaj na w-2 (przypomnij gazowni że to mają zrobić). W-1 jest poniżej 300m3 rocznie więc ciężko to uzyskać.

Przypominać im raczej nie trzeba, oni mają to w obowiązkach. Bynajmniej u mnie przyszedł rachunek z rozbiciem na W-3 i W-2, wyciągając średnią dzienną.

Przypominać im raczej nie trzeba, oni mają to w obowiązkach. Bynajmniej u mnie przyszedł rachunek z rozbiciem na W-3 i W-2, wyciągając średnią dzienną.

Że mają to w obowiązkach to nie znaczy, że o tym pamiętają. U mnie zapomnieli ale to było z 4 lata temu więc może teraz jest lepiej.

Dzieki za wszystkie glosy i za pomysl ze zmiana na W2 - chyba w takim ukladzie warto. Zamieszczajac ten post widzialem kwote rozbita na 4 skladniki (jesli ktos posadzal mnie o 'ignorancje' w tym temacie) - i chodzilo mi wlasnie o zwrocenie uwagi na proporcje miedzy cena gazu a pozostalymi 3 skladowymi rachunku. I nadal twierdze, ze jest to zlodziejstwo w bialy dzien. Wczesniej nie grzalem kominkiem tylko gazem wiec rachunki byly zawsze dosc wysokie - teraz natomiast sadzilem, ze przy korzystaniu z gazu jedynie na potrzeby gotowania i sporadycznie cwu (zazwyczaj z kominka) poniose symboliczna oplate. A tu surprise.

Gość M@riusz_Radom
Ano złodziejstwo. I to w majestacie prawa niestety ... Opłaty przesyłowe powinny być zawarte w cenie gazu. Spalasz więcej - płacisz więcej, proste. Nie korzystałeś z gazu - nie płacisz wogóle. A tym co będą mówić o koniecznośći utrzymania przyłącza w należytym stanie odpowiadam, iż do mojej działki "idzie" rura położona 20 lat temu. Do tego czasu pies z kulawą nogą nie sprawdził jej stanu technicznego. A na bieżące naprawy wystarczy kasy z tak zwanych opłat za przyłączenie do sieci ....

Gość ZW
Ano złodziejstwo. I to w majestacie prawa niestety ... Opłaty przesyłowe powinny być zawarte w cenie gazu. Spalasz więcej - płacisz więcej, proste. Nie korzystałeś z gazu - nie płacisz wogóle. A tym co będą mówić o koniecznośći utrzymania przyłącza w należytym stanie odpowiadam, iż do mojej działki "idzie" rura położona 20 lat temu. Do tego czasu pies z kulawą nogą nie sprawdził jej stanu technicznego. A na bieżące naprawy wystarczy kasy z tak zwanych opłat za przyłączenie do sieci ....

Mariusz, ale jakby Ci jednak kipnęła ta rura to byś chciał żeby ją naprawili, prawda ?

Jest prosty sposób na uniknięcie owego "złodziejstwa" - wypowiedzcie złodziejom umowę i kradzieże się skończą.

pozdr

Gość M@riusz_Radom

No na naprawę mieliby z opłaty przesyłowej ZAWARTEJ w cenie gazu .. Obecnie nie mam pieca ale mam licznik gazowy. Płacę co dwa miesiące 100 PLN tylko za to, że mam licznik

Ja nie jestem przeciwny opłacie przesyłowej - chcę tylko, aby była uzależniona od ilości faktycznie przesłanego gazu a nie liczona ryczałtowo....

ZW - myslac tym trybem moze zaprzestanmy kupowac zywnosc, jesli uznamy, ze ceny zywnosci zaczynaja nas przerastac i so czesto 'z ksiezyca' wziete - i jedzmy tylko trawe i owoce runa lesnego w sezonie, albo przestanmy sie myc mydlem (mozna glina czy blotem przeciez), bo srodki chemiczne maja chore ceny.

A moze to kolejny wniosek, ze zyjemy w chorym kraju jednak i nasza choroba jest jak najbardziej usankcjonowana majestatem prawa?

DOKŁADNIE!!!

Abonamenty za nic to czystej wody złodziejstwo!

nie wiem jak u Was,

u mnie było tak, wg warunków przyłączenia:

- Koszt wykonania przyłączenia: 60.047 netto

- zapłaciłem za przyłączenie: 2074 brutto.

i w ogóle była walka o to, żeby przyłączyli, bo każdy nowy użytkownik to zwykle dla nich inwestycja nieopłacalna. dopiero deklaracja o ogrzewaniu gazem, i zebranie się w kupę w kilkanaście osób w promieniu kilkudziesięciu metrów udrożniło temat.

i teraz jakbyśmy wszyscy przestali grzać gazem... to ten abonament to i tak marna pociecha dla nich.

to nie jest jedyna metoda ogrzewania i na ogrzewanie akurat monopolu nie mają. a jak ktoś nie chce ogrzewać gazem to po co naciąga ich na koszt budowy sieci i przyłącza, a potem się czepia o abonament?

owszem, są kraje w których nie ma abonamentu. tylko, że ceny za gaz są dla gospodarstw domowych o kilkadziesiąt procent wyższe. coś za coś.

lepiej civic9 sie nie wychylajmy bo nam forumowicze zaczna wysyłac faktury :D

u mnie koszt wykonania przyłącza do budynku wyniósł 21.424 zl z czego poniosłem ryczałtową opłate za przyłącze do sieci gazowej w kwocie 920 zl + vat

różnica czyli 20.300zl to 700 miesiecznych "abonamentów" czyli 58 lat

jak dobrze pójdzie to mój syn skonczy im to w 2067 roku spłacac