Jarek.P 27.02.2009 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ratuuunkuuuu ! Dach kopertowy, połacie pod kątem 40 stopni do poziomu. I w tym dachu lukarna, dwuspadowa, połacie również 40 stopni.Potrzebne mi są dwa kąty (do obliczenia długości elementów): 1) kąt tworzony przez krokwie kalenicowe do poziomu 2) kąt względem poziomu linii styku połaci dachowej z połacią lukarny. O ile długośc belek kalenicowych da się wyliczyć z pitagorasa na podstawie rzutu i przekroju, tak te elementy przy lukarnach mnie powaliły na kolana. Ktoś pomoże? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.02.2009 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 [...] Ktoś pomoże? Narysuj dokladnie z zaznaczeniem co jest dane, a co trzeba obliczyc, to Ci jutro moja zonka w ramach relaksu to obliczy, aktualnie spi pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 27.02.2009 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 1) kąt tworzony przez krokwie kalenicowe do poziomu 2) kąt względem poziomu linii styku połaci dachowej z połacią lukarny. Ad 1 niestety nie wiem, o jaki kąt chodzi, mam problem z identyfikacją, które sa krokwie kalenicowe Ad 2 dla przypadku równych kątów (alfa) nachyleń płaszczyzn dachu i lukarny, wg moich obliczeń jest zależność: tg(beta)=tg(alfa)/pierw(2) Dla kątów 40st, kąt wspólnej krawędzi (beta) wychodzi ok 30,68st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2009 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 [...] Ktoś pomoże? ...jutro moja zonka w ramach relaksu to obliczy, aktualnie spi pozdr. zmierz sobie sam (kątomierzem) - bo moja tez spi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 27.02.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 moja też śpi , wiec nie wiem wstaje o 11.00 to jej zadzwonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.02.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ad 1 niestety nie wiem, o jaki kąt chodzi, mam problem z identyfikacją, które sa krokwie kalenicowe Ad 2 dla przypadku równych kątów (alfa) nachyleń płaszczyzn dachu i lukarny, wg moich obliczeń jest zależność: tg(beta)=tg(alfa)/pierw(2) Dla kątów 40st, kąt wspólnej krawędzi (beta) wychodzi ok 30,68st. Krokwie kalenicowe, to wg mojej nomenklatury krokwie "narożne" u zbiegu dwóch sąsiednich połaci dachu kopertowego. Na trzeźwo wydaje mi się, ze to będzie ten sam kąt, co i w drugim przypadku, bo i tu i tu mamy dwie przecinające się płaszczyzny nachylone pod kątem 40 stopni i ustawine względem siebie pod kątem prostym. Dzięki za pomoc. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 27.02.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Krokwie kalenicowe, to wg mojej nomenklatury krokwie "narożne" u zbiegu dwóch sąsiednich połaci dachu kopertowego. Moi cieslo-dekarze nazywaja to "grady", a bardziej po polskiemu to chyba wlasnie krokwie narozne Nie ma chyba czegos takiego jak krokwia kalenicowa - ta nazwa bardziej podpada poprostu pod "kalenica" (element poziomy na samym czubku dachu) pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 01.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Na trzeźwo wydaje mi się, ze to będzie ten sam kąt, co i w drugim przypadku, bo i tu i tu mamy dwie przecinające się płaszczyzny nachylone pod kątem 40 stopni i ustawine względem siebie pod kątem prostym. Dzięki za pomoc. J. Tak, wg mnie to ten sam kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts