ZŁoty Róg 27.02.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam.Mam dwa piony kanalizacyjne fi 110 zakończone w w łazienkach na poddaszu tzw. odpowietrznikami autoamatami( takie dekle z dwoma zaworkami- spisują się poprawnie ale akurat wykańczam poddasze i wolałbym wypuścić piony jednak tradycyjnie na dach).Chcę zrobić tak:1. Demontuje dekle-odpowietrzniki i nakładam redukcję z f i 110/na 50. 2.Daję kolanko 90 stopni(bo mi ściana blokuje) i jadę ku górzee po skosie w wełnie rurką fi 50.3. Na nieużytkowym stryszku łączę obie rurki fi 50 w jedną i wpuszaczam w dachówke z daszkiem wentyalacyjnym. Koniec.Czy będzie to prawidłow bo mam 3 wątpliwości?1.Czy w pionie wentylacyjnym może być kolanko o kącie prostym.2.Czy pion went.jak sama nazwa wskazuje moze iść w skosie około 45 stopniowym w wełnie?3.Czy łączenie dwóch wentyalcjifi 50 w jedną fi 50 jest Ok czy lepiej zrobić to w fi 110? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.02.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 1.Czy w pionie wentylacyjnym może być kolanko o kącie prostym. 2.Czy pion went.jak sama nazwa wskazuje moze iść w skosie około 45 stopniowym w wełnie? 3.Czy łączenie dwóch wentyalcjifi 50 w jedną fi 50 jest Ok czy lepiej zrobić to w fi 110? 1. Może 2. Może 3. Teoretycznie przekrój wentylacji powinien być nie mniejszy od przekroju wentylowanego pionu - czyli 110. W praktyce wiele osób daje mniejsze średnice w odcinkach, służących tylko do wentylacji - i nie ma problemów. Ale dwóch w jedno fi 50 bym raczej nie dawał - dałbym dwa fi 50 albo jeden fi 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 27.02.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 1.Czy w pionie wentylacyjnym może być kolanko o kącie prostym. 2.Czy pion went.jak sama nazwa wskazuje moze iść w skosie około 45 stopniowym w wełnie? 3.Czy łączenie dwóch wentyalcjifi 50 w jedną fi 50 jest Ok czy lepiej zrobić to w fi 110? 1. Może 2. Może 3. Teoretycznie przekrój wentylacji powinien być nie mniejszy od przekroju wentylowanego pionu - czyli 110. W praktyce wiele osób daje mniejsze średnice w odcinkach, służących tylko do wentylacji - i nie ma problemów. Ale dwóch w jedno fi 50 bym raczej nie dawał - dałbym dwa fi 50 albo jeden fi 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts