Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik PID w kotle z podajnikiem tłokowym

Recommended Posts

Witam!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wymieniał w kotle z podajnikiem tłokowym sterownik zwykły np. St-77 na sterownik PID np. Perfekt T, albo Ognik Plus? Jeśli tak to proszę o opinię i spostrzeżenia w szczególności co do ilości sadzy produkowanej przez kocioł.

Sam posiadam Stalmarka 17kW. Jestem z niego raczej zadowolony, pali w zasadzie wszystko, pali mało i bezawaryjnie, ale denerwuje mnie ta ilość sadzy w wymienniku. Zauważyłem że najbardziej dymi po przejściu w stan nadzoru (po wyłączeniu dmuchawy), kiedy to spalanie świeżej dawki paliwa odbywa się w zasadzie bez dostępu powietrza. Gdyby dmuchawa się nie wyłączała, tak jak to ma miejsce w sterowaniu PID to może sadzy byłoby mniej. Z drugiej jednak strony nie wyłączający się nadmuch dostarcza do paleniska mało powietrza co może skutkować kopcącym płomieniem i sadzą. Sam nie wiem czy warto inwestować w nowy sterownik.

Pozdrawiam i proszę o opinię.

Ja zmieniłem st77 na Perfekta T w tłokowcu KMG-1. Zmiana wyszła na lepsze, ze względu na kulturę pracy Perfekta. Oszczędności na opale brak, ale płynność pracy dmuchawy i mnogość możliwych ustawień rekompensuje wiele niedogodności jakie miał ST77. Sadza jest jak była i zmiana sterownika nie daje gwarancji na zmianę w tej kwestii. Problem może polegać na właściwym doborze mocy pieca, tak aby ciągle pracował na małej dawce paliwa z dużym płomieniem.