Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suft podwieszany do pasa dolnego wiązarów

Recommended Posts

Witam wszystkich a szczególnie tych którzy zaszaleli i zafundowali sobie wiązary kratowe! :D

Zbliżam się do tynkowania i zastanawiam się czy walczyć o wysokość pomieszczenia, którą daje murłata:

http://www.pn.com.pl/guest/dzialka/murlata.jpg

Chodzi mi o to, czy czymś wypełnić te 8cm aby można było tynkować aż pod sam wiązar? Myślę, że dałoby to efektywnie 5cm wyższe pomieszczenie (można wyżej zamocować profile). Czyli miałbym wysokość 265cm zamiast 260cm.

Pytania - czy warto się bawić z wypełnianiem tej przestrzeni? Bo to zabawy sporo a zysk jakiś taki maleńki... Jeżeli warto, to czym to wypełnić? Betonem? Styropianem (tylko do styropianu chyba nie zamocuję profili...)?

Zakładając, że chcę zrobić sufit podwieszany jak najwyżej przy wiązarach to jaką grubość będzie miał ten sufit (czyli grubość profili i płyty + bezpieczna odległość od wiązarów) ? Tak koło 10 cm?

Z góry dzięki za rady!!!

Murłatę można obłożyć styropianem, siatka i tynk. Tynkarze sobie powinni poradzić. Co do najmniejszej grubości sufitu... płyta ma 15mm (dokładnie 12,5mm) profil CD60 ma 30mm trzeba dodać jeszcze coś na niwelacje - powiedzmy 10mm czyli razem przy suficie jednopoziomowym wynosi to około 55mm. Przy układzie krzyżowym dochodzi jeszcze 30mm.

Nie bardzo moge sobie wyobrazić o co Ci chodzi :) Nie mniej my mamy konstrukcję dachu wiązarową. Doły wiązarów leżą na wieńcu, zdaje się, że tak jak u Ciebie. Po tynkowaniu pomieszczeń, pod sam wiązar założone były profile jak najwyżej, jednak troszkę niżej niż wiązar. Natomiast do spodów wiązarów mocowane były wieszaki na szkielet z profili pod sufit k-g, czy o to chodzi? :)

>Doły wiązarów leżą na wieńcu

A gdzie murłata?? U mnie doły wiązarów leżą na murłacie a murłata na wieńcu. Ponieważ murłata nie licuje się z murem nie da się tego po prostu zatynkować - żeby tynkować pod sam wiązar trzeba by czymś zapełnić tą dziurę na wysokości murłaty... Trochę to mętne, ale chyba widać na zdjęciu...

Reszta dokładnie tak jak piszesz... Tylko jeżeli nie zapełnię tej dziury i nie zatynkuję, to pomiędzy profilem a wiązarem będzie przestrzeń 8cm. Nie wiem, czy to na coś wpływa (poza niższą wysokością pomieszczeń).

A gdzie murłata?? U mnie doły wiązarów leżą na murłacie a murłata na wieńcu. Ponieważ murłata nie licuje się z murem nie da się tego po prostu zatynkować - żeby tynkować pod sam wiązar trzeba by czymś zapełnić tą dziurę na wysokości murłaty... Trochę to mętne, ale chyba widać na zdjęciu...

Oczywiście jest i murłata, skrót myślowy ;)

U nas między wiązarem, a profilami jest właśnie ok. tyle co podajesz 8-10cm. Taka przestrzeń ma zaletę, bo można stosować bez specjalnych zabiegów lampki halogenowe wpuszczane w k-g. Przy czym u nas do dołu wiązarów zamocowana jest jeszcze folia paroizolacyjna, na której leży wełna, stąd przestrzeń ta jest od k-g do foli.

Witam, swego czasu też mieliśmy taki dylemat. Murłata spoczywała na wieńcu centralnie i tę resztkę wypełniliśmy przykręcając płyty osb zdaje się, że grubości 2,5 cm. Płyty w markecie nam docieli na wysokość murłat. Jeszcze nie mieszkamy, wykańczamy, ale nie widzę żadnych pęknięć na łączeniach płyt z murem. Nie ma tam obciążeń. Jeśli będziesz chciał jakieś zdjęcia to mogę podesłać na skrzynkę tylko proszę o adres a-mail. Pozdrawiam :)

Pewnie będzie te 6cm, nie wiem teraz dokładnie... No ale cegła to tam w całości nie wejdzie... Chyba szybciej i tak by wyszło jakiś mikro szalunek i kilka wiaderek betonu...

Jednak po obejrzeniu fotki jak wyglądają te profile wychodzi na to, że spokojnie mogę je robić poniżej murłaty, a i tak uzyskam jakieś 263cm wysokości pomieszczenia, więc raczej podaruje sobie okładanie murłaty...

>a jak chcesz rozwiazac izolacje stropu przy tak wysoko podniesionym suficie?

Hmm... A jak to powinno być prawidłowo zrobione?

Nie tak: płyta - profile - trochę pustej przestrzeni (8cm) - folia paroizolacyjna - wiązary a pomiędzy nimi wełna - na to płyta osb lub legary i płyta osb?

Dodam tylko, że część wiązarów mam wysokości 12cm a część 30cm, tak dla utrudnienia...

>a jak chcesz rozwiazac izolacje stropu przy tak wysoko podniesionym suficie?

Hmm... A jak to powinno być prawidłowo zrobione?

Nie tak: płyta - profile - trochę pustej przestrzeni (8cm) - folia paroizolacyjna - wiązary a pomiędzy nimi wełna - na to płyta osb lub legary i płyta osb?

Dodam tylko, że część wiązarów mam wysokości 12cm a część 30cm, tak dla utrudnienia...

30 sa pewnie w miejscach gdzie mozna adaptowac poddasze/strych.

nom i teraz jaka jest grubosc krokwi?

np. krokwie 20cm i murlata 14-15cm minus zabek i wyjdzie, ze masz w miejscu styku elewacja skos ok.12-15 cm izolacji.

>Doły wiązarów leżą na wieńcu

Reszta dokładnie tak jak piszesz... Tylko jeżeli nie zapełnię tej dziury i nie zatynkuję, to pomiędzy profilem a wiązarem będzie przestrzeń 8cm. Nie wiem, czy to na coś wpływa (poza niższą wysokością pomieszczeń).

Po co ta murłata?

>Po co ta murłata?

Nie mam pojęcia.

Wiem za to "dlaczego" :D Bo tak to pan inżynier od dachów zaprojektował a wykonawca zgodnie z projektem wykonał... :D

>30 sa pewnie w miejscach gdzie mozna adaptowac poddasze/strych

Dokładnie.

>i teraz jaka jest grubosc krokwi?

>np. krokwie 20cm i murlata 14-15cm minus zabek i wyjdzie, ze masz w

>miejscu styku elewacja skos ok.12-15 cm izolacji.

Przykro mi, ale ale nic nie rozumiem... Krokwie mam 12cm, a w miejscu poddasza 20cm. Murłata ma grubość 12cm - ale nie mam pojęcia co Ty za izolację liczysz... Czy coś na samym krańcu muru? Tylko, że ja mam trójkątne wiązary kratowe... pas dolny łączy się z górnym jakieś 50cm "poza" murem domu... Izolacja stropu (mam wrażenie) nie będzie w żadnym miejscu nawet dotykać krokwi...

Bardzo dziękuję za szybką i dokładną odpowiedź! :D

Tylko pytanie pomocnicze - czy na tym "styropian + siatka + tynk" da się zamocować profil?? On chyba nie będzie miał się na czym trzymać...

Prawidlowo zrobiony sufit podwieszany ma niezalezna konstrukcje podwieszona.Polaczenie plyta GK i otynkowana sciana powinno miec delatacje ,ktorej nie da sie uzyskac jesli na trwalo zamocujesz profil przyscienny,innaczej polaczenie to bedzie pracowac i bedziesz borykal sie z peknieciami :D