Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suft podwieszany do pasa dolnego wiązarów

Recommended Posts

U nas wiązary opierają się na murłacie 14cm. Wieniec kończy się na wysokości 2,77 od poziomu zero. Założyliśmy, że w salonie będzie sufit podwieszany na wys. 2,7 a w pozostałych pomieszczeniach na 2,65. Będziemy najprawdopodobniej stosować następujący układ warstw :

1. płyta g-k

2 .folia paraizolacyjna

3. ruszt wsporczy

4. 5 cm wełny na ruszcie

5. pustka (z uwagi na wysokość murłaty)

6. wełna między belkami wiązar 20cm

7. wełna na wiązarach 5cm

8. legary i osb.

Tylko nie wiem co z tą folią paraizolacyjną w projekcie mam ją między pkt.4-6, a oglądając inne dzienniki budowy widziałam ją przyklejoną do rusztu. Więc gdzie ona powinna być?

Pozdrawiam

Aśka

U nas wiązary opierają się na murłacie 14cm. Wieniec kończy się na wysokości 2,77 od poziomu zero. Założyliśmy, że w salonie będzie sufit podwieszany na wys. 2,7 a w pozostałych pomieszczeniach na 2,65. Będziemy najprawdopodobniej stosować następujący układ warstw :

1. płyta g-k

2 .folia paraizolacyjna

3. ruszt wsporczy

4. 5 cm wełny na ruszcie

5. pustka (z uwagi na wysokość murłaty)

6. wełna między belkami wiązar 20cm

7. wełna na wiązarach 5cm

8. legary i osb.

Tylko nie wiem co z tą folią paraizolacyjną w projekcie mam ją między pkt.4-6, a oglądając inne dzienniki budowy widziałam ją przyklejoną do rusztu. Więc gdzie ona powinna być?

Pozdrawiam

Aśka

jak to nie wiesz co z paroizolacja przeciez napisales gdzie ja dasz.

projekt ... taak rob jak inni co masz byc inny.

• 8 years później...

Na ścianach mam styropian, którego wysokość kończy się na równi z murłatą 8cm.

Sufit w domu planuje podwiesić możliwie jak najwyżej, a że mam nisko ściany postawione (290 cm) to jest mały problem.

Myślałem żeby profil ud nie umieszczać na skraju ściany ale chociaż te 5 cm od jej górnej granicy.

Układając ocieplenie do końca murłaty byłoby jakieś 13 cm wełny, następnie ocieplenie by szło już powyżej murłaty -około 30cm.

Czy do styropianu na zewnątrz ściany nakleić dodatkowy kawałek styropianu (30cm), aby wyjść powyżej murłaty i uzupełnić tą przestrzeń wełną ?

Szparę między styropianem, a murłatą wypełnić pianą?

Może ocieplić pianą dodatkowo podbitkę?

Poniżej przesyłam zdjęcie.

20171226_150912.jpg

Edytowane przez manwithnoname