Gość dodiddone 27.02.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Czy można na jednym odejsciu od pionu podlaczyc za sobą dwie miski WC ?Tak na chłopski rozum to wzrost cisnienia w jednej może wywoływać reakcje w drugiej. Jak długie może być takie odejscie , interesuje mnie odległośc około 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.02.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 odpowietrzenie pionu, ew. zawór napowietrzający i nie masz problemu ze wzrostem ciśnienia (podciśnienia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.02.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Do kibla odradzam zawór napowietrzający a tym bardziej do dwóch.Ale można łączyć jak najbardziej byleby była wywiewka ponad dach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 27.02.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Do kibla odradzam zawór napowietrzający a tym bardziej do dwóch. Ale można łączyć jak najbardziej byleby była wywiewka ponad dach. pzdr Dlaczego? Mnie własnie hydraulicy zalecali załozenie napowietrzacza w rejonie przycisku do spłuczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 27.02.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 U mnie jest jeden klozet nad drugim, kominek wentylacyjny wypuszczony na dach, a w obu czasem cuchnie szambem, bez bezpośredniego związku z korzystaniem z WC. Jaka może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.02.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 może woda, w ramach oszczędności, za rzadko spłukiwana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 27.02.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 zdecydowanie, to nie kwestia częstości spłukiwania. WC na górze nie jest używany właściwie wcale, ale spłukuję rano i wieczorem, a na dole - kilkanascie razy w ciągu dnia. Myślełem, że może to ma jakiś związek z zapełnieniem szamba, ale tez nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.02.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Do kibla odradzam zawór napowietrzający a tym bardziej do dwóch. Ale można łączyć jak najbardziej byleby była wywiewka ponad dach. pzdr Dlaczego? Mnie własnie hydraulicy zalecali załozenie napowietrzacza w rejonie przycisku do spłuczki Jak nie ma możliwości to daje się zawór ale dla kibla to niezbyt dobre rozwiązanie. Najlepiej wywiewka bezdyskusyjnie. Przy zaworze nie znaczy to że będzie się coś złego działo na 100% ale że może się dziać. Ja u siebie dla zlewu daję zawór ale dla WC musowo wywiewka. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 U mnie jest jeden klozet nad drugim, kominek wentylacyjny wypuszczony na dach, a w obu czasem cuchnie szambem, bez bezpośredniego związku z korzystaniem z WC. Jaka może być przyczyna?za niski poziom wody (np. rzadko używane i odparowuje) otwiera ci sie wtedy syfon jaki tworzy woda w spłuczce zasada jest jedna - do pionu kanalizacyjnego każda spłuczka musi byc podłączona oddzielnie no i oczywiście odpowietrzony pion - czasem odpowietrzniki automatyczne są złe dobrane karygodne jest podłączanie dwu WC do jednej poziomej gałęzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 27.02.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 jesli założę, że poziom wody w syfonie jest OK, a WCty są podłączone w pionie, to pozostaje złe odpowietrzenie. Jak to sprawdzić i co może znaczyć "źle dobrane odpowietrzniki automatyczne"? Jak to w ogóle wygląda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.02.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 za małe do danej średnicy rury i blokują napływa koniecznej ilości powietrza - wtedy z podłączonych powyżej sanitariatów wysysa wodę otwierając tym samym syfony i śmierdzi najlepiej pion zakończyć wywiewka - ale ostatnio mądrzejsi namawiają na zawory a później jest kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 27.02.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 mam wywiewkę. Muszę się temu ustrojstwu bliżej przyjrzeć. Na razie niewiele wiem, poza tym, że podśmierduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Do kibla odradzam zawór napowietrzający a tym bardziej do dwóch. Ale można łączyć jak najbardziej byleby była wywiewka ponad dach. pzdr Dlaczego? Mnie własnie hydraulicy zalecali załozenie napowietrzacza w rejonie przycisku do spłuczki Jak nie ma możliwości to daje się zawór ale dla kibla to niezbyt dobre rozwiązanie. Najlepiej wywiewka bezdyskusyjnie. Przy zaworze nie znaczy to że będzie się coś złego działo na 100% ale że może się dziać. Ja u siebie dla zlewu daję zawór ale dla WC musowo wywiewka. pzdr ale wciąż nie wyjasniasz konkretnie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkatraz 27.02.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Zawór napowietrzający (nie odpowietrznik) to rozwiązanie zastępcze, gdy nie ma możliwości wyprowadzenia pionu na dach.A dlaczego?Ilość powietrza w pionie odpowiada średnicy rury, a w napowietrzaczu ilość powietrza jest zdlawiona przez zawór o niewielkij średnicy. Przez zawór w trakcie spłukiwania dużej ilości wody może wytworzyć się podciśnienie, co powoduje zassanie wody z innego syfonu i smród z instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 03.03.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Sprawa się wyjaśniła i rozwiązała Ja cały czas o WC i smrodzie z tegoż, a całkiem nie pomyślałem o prysznicu! To syfon w prysznicu wysychał! Taki płaski mamy. Prysznic rzadko używany, bo łazienka gościnna, nawet myć często nie trzeba... Polałem wody pod prysznicem i przeszły wszelkie smrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość dodiddone 05.03.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 no to jak w końcu można podłaczyć za sobą dwa WC na jednej gałązce odchodzącej od pionu, pierwsze w odległości 1m drugie 3m ?Czy raczej prowadzić dwa odgałęzienia, WC są z dwóch łazieniek na tym samym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 09.09.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Może pytanie wyda się niemądre ale chciałbym samemu w domku wymienić stare żeliwne pionowe rury na PCV. Ogólnie mam "dryg" techniczny. Czy są jakieś przeciwwskazania albo kruczki techniczne, które przemawiałyby przeciw mojemu pomysłowi czy raczej spokojnie można się brać mając podstawowe narzedzia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.09.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 jeżeli te stare rury są prawidłowo zrobione to niewiele możesz spieprzyć więc bież sprawy w swoje ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts