Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dwa WC na jednym odejsciu

Gość dodiddone

Recommended Posts

Gość dodiddone

Czy można na jednym odejsciu od pionu podlaczyc za sobą dwie miski WC ?

Tak na chłopski rozum to wzrost cisnienia w jednej może wywoływać reakcje w drugiej. Jak długie może być takie odejscie , interesuje mnie odległośc około 2m

Do kibla odradzam zawór napowietrzający a tym bardziej do dwóch.

Ale można łączyć jak najbardziej byleby była wywiewka ponad dach.

pzdr

Dlaczego?

Mnie własnie hydraulicy zalecali załozenie napowietrzacza w rejonie przycisku do spłuczki

Jak nie ma możliwości to daje się zawór ale dla kibla to niezbyt dobre rozwiązanie.

Najlepiej wywiewka bezdyskusyjnie.

Przy zaworze nie znaczy to że będzie się coś złego działo na 100% ale że może się dziać.

Ja u siebie dla zlewu daję zawór ale dla WC musowo wywiewka.

pzdr

U mnie jest jeden klozet nad drugim, kominek wentylacyjny wypuszczony na dach, a w obu czasem cuchnie szambem, bez bezpośredniego związku z korzystaniem z WC. Jaka może być przyczyna?
za niski poziom wody (np. rzadko używane i odparowuje)

otwiera ci sie wtedy syfon jaki tworzy woda w spłuczce

zasada jest jedna - do pionu kanalizacyjnego każda spłuczka musi byc podłączona oddzielnie no i oczywiście odpowietrzony pion - czasem odpowietrzniki automatyczne są złe dobrane

karygodne jest podłączanie dwu WC do jednej poziomej gałęzi

Do kibla odradzam zawór napowietrzający a tym bardziej do dwóch.

Ale można łączyć jak najbardziej byleby była wywiewka ponad dach.

pzdr

Dlaczego?

Mnie własnie hydraulicy zalecali załozenie napowietrzacza w rejonie przycisku do spłuczki

Jak nie ma możliwości to daje się zawór ale dla kibla to niezbyt dobre rozwiązanie.

Najlepiej wywiewka bezdyskusyjnie.

Przy zaworze nie znaczy to że będzie się coś złego działo na 100% ale że może się dziać.

Ja u siebie dla zlewu daję zawór ale dla WC musowo wywiewka.

pzdr

ale wciąż nie wyjasniasz konkretnie dlaczego?

Zawór napowietrzający (nie odpowietrznik) to rozwiązanie zastępcze, gdy nie ma możliwości wyprowadzenia pionu na dach.

A dlaczego?

Ilość powietrza w pionie odpowiada średnicy rury, a w napowietrzaczu ilość powietrza jest zdlawiona przez zawór o niewielkij średnicy. Przez zawór w trakcie spłukiwania dużej ilości wody może wytworzyć się podciśnienie, co powoduje zassanie wody z innego syfonu i smród z instalacji

Sprawa się wyjaśniła :) i rozwiązała :D

Ja cały czas o WC i smrodzie z tegoż, a całkiem nie pomyślałem o prysznicu! To syfon w prysznicu wysychał! Taki płaski mamy. Prysznic rzadko używany, bo łazienka gościnna, nawet myć często nie trzeba... Polałem wody pod prysznicem i przeszły wszelkie smrody :lol:

Gość dodiddone

no to jak w końcu można podłaczyć za sobą dwa WC na jednej gałązce odchodzącej od pionu, pierwsze w odległości 1m drugie 3m ?

Czy raczej prowadzić dwa odgałęzienia, WC są z dwóch łazieniek na tym samym poziomie

• 3 years później...
Może pytanie wyda się niemądre ale chciałbym samemu w domku wymienić stare żeliwne pionowe rury na PCV. Ogólnie mam "dryg" techniczny. Czy są jakieś przeciwwskazania albo kruczki techniczne, które przemawiałyby przeciw mojemu pomysłowi czy raczej spokojnie można się brać mając podstawowe narzedzia?