Gość gosc1 05.11.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Dla mnie to o czym mowicie jest wogole nie realne do wykonania dla amatora1. pomysl z deskami - w zyciu to nie wyjdzie prosto juz chce widziec katy proste pomiedzy scianami, jak przyjedzie pompa z betonem i jak gruchnie tym betonem z 2m to twoje deskowanie ktore juz wydawalo sie rowne nagle sie powybrzusza(zauwazysz po rozdeskowaniu) albo wogole sie rozleci Wiec trzeba zastosowac deskowanie systemowe ktore pochlonie kupe kasynie mowiac juz o kosztach zbrojenia tych scian i problemu zespolenia dwoch warst betonu. Juz nie chce mowic o kosztach projektu wykonawczego(chyba nie jestes projektantem co widac po pytaniach zadawanych przez ciebie) wiec tez trzeba to wliczyc w koszty. Zatrudnienie fachowcow bo to tylko wydaje sie takie latwe dla laika a nie dla osoby ktora w tym pracuje.Leon idz poucz sie budownictwa(projektowania i wykonawstwa) a sam sobie odpowiesz na twoje i zrozumiesz ze to wszystko co proponujesz jest pozbawione nie tylko ekonomicznego sensu!!Twoje pytanie poprostu wynika z twojej niewiedzy i nie znajomosci tematu, i myslenia ze w budownictwie pracuja ludzie o ograniczonych umyslach i przeciez to nic skomplikowanego wybudowac dom z zelbetu skoro koro Oni potrafia to zrobic to ja juz potrafie zrobic to tylko lepiej!!!Cuz za naiwność!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Betoniarz 05.11.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Takie płyty do szalowania ścian mozna wypożyczyć, bo przecież płyta nie wie czy jest użyta do szlowania ściany fundamentu czy domu, jej to "wsio rawno" a koszty deseczek odpadną, zresztą żadne deski nie dadzą tej gładkości ściany co płyta szlunkowa!!! B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 no dobramacie chyba racje 1.Problem:szalunek- ok trzeba miec profesjonalny2. Problem -projekt- musi byc gotowy, zeby nie przeplacac rozwiazanie: powszaje firma budowlnana dysponujaca wlasnym szalunkiem, projektem itd i robi takie domy w cenie okolo 100 PLN za m2 zastosowanie (czyli kto bylby gotow za takie cos zaplacic) 1. inwestorzy ktorzy buduja na neipewnych terenach (kwestia pekania scian itd) 2. Inwestorzy ceniacy solidnosc (domy na wiele pokolen 3. Inwestorzy ktorzy nei lubia remontowac swojego domu mysle ze jest pole do popisu dla przedsiebiorczych ludzi ja bym chetnie taki dom zbudowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 05.11.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Myślę, że pewną odmianę tego pomysłu są pustaki szalunkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 05.11.2003 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Z tego co zrozumialam, autorowi tekstu chodzi o obnizenie kosztow budowy. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze koszt budowy scian zewnetrznych konstrukcyjnych to niewielki wydatek w stosunku do np. konstrukcji dachu, pokrycia, wykonczeniowki, okien itd. i tu mozna znależć oszcędności. Poza tym osczędnością przy budowie ścian jest pójście przetartą drogą i korzystanie ze sprawdzonych, solidnych rozwiązań, a nie eksperymenty. Np. jeżeli decydujesz się na beton komórkowy, nie kupujesz Ytonga 36 cm, a materiał tańszy od sprawdzonego polskiego producenta, murujesz na grubą spoinę i ew. docieplasz. Murujesz nie profesjonalną ekipą (jaką w przypadku twojego eksperymentu musiałbyś mieć) ale tania siłą roboczą z duzym wkładem własnej pracy i wtedy masz tanio.Poza tym, upewnij się co do ceny samego betonu, na naszej budowie zdecydowanie najwyższym kosztem przy wykonywaniu fundamentów okazał się beton lany z gruchy na ławy fundamentowe, stad wątpię w atrakcyjna cenę ścian jakie chcesz zbudować.co do nasiąkliwości betonu, to to chyba nieprawda, jeżeli ławy fundamentowe zazwyczaj nieizoluje się przeciwwilgociowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 dziekito byl bardzo dobry glos-wklad do tego tematuoczywiscie zdaje sobie sprawe, ze moje pomysly sa czasami dosc nierealneale mam po prostu czasami jakies idee i wtedy potrzeba mi najbardziej glosow, ktore daja argumenty przeciwko temu pomyslowi, dlatego ciesze sie ze juz takie padly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 dzieki to byl bardzo dobry glos-wklad do tego tematu oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze moje pomysly sa czasami dosc nierealne ale mam po prostu czasami jakies idee i wtedy potrzeba mi najbardziej glosow, ktore daja argumenty przeciwko temu pomyslowi, dlatego ciesze sie ze juz takie padly Czyli trzeba cię facet temperować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 po prostu czesto jest tak ze wszyscy robia na oslep i nie zastanawiaja sie w ogole dlaczego, a kiedy ktos nagle wysunie lepszy pomysl to potem gadaja, no jasne mozna i tak... i robia teraz tak. najwazniejsze jest miec idee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 05.11.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Jak już wspomniałem ojciec wykonał tak u mnie pieczarkarnię. 10x5,5m. Szalunek z płyt zbijanych z desek. Wypełnienie beton z dużym dodatkiem żużla piecowego. Wysokość kondygnacji 2,85 m. Szalowanie kawałkami i przenoszenie szalunku dalej. Do wykonania (tylko że ojciec był cieślą).Ja wylewałem tak ściany fundamentów. Szalunek przemysłowy wypożyczyłem z firmy budowlanej. Obie ściany jako jednowarstwowe. Fundament obłożyłem 10 cm styropianu i... nie miałem pomysłu jak dolać warstwę osłonową. Poszły M-ki 12 cm. Więc wszystko do wykonania. Tylko co z instalacjami i czy będzie przyjemnie w tym mieszkać.????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 07.11.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 mnie tez nie wydaje sie to takie trudne do wykonania ale za to chyba bardzo pracochlonne no a poza tym beton wydaje mi sie materialem chlodnym, sciany z niego wykonane zawsze beda zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 no witam-w tym ostatnim poscie piszesz o chlodnosci scian z betonu chodzi tu o subiektywne odczucie podczas dotyku- rzeczywiscie jest takie zjawisko, ale jak wsomnialem subiektywne,nie majace nic wspolnego z cieplem domu dotknij plyty steropianowej o tem 20 °C i dotknij plyty betonowej, albo stalowej o temp 20 °Cotorz bedzie ci sie wydawalo, ze steropian jest cieplejszy, ale w rzeczywistosci ma taka sama temp jak beton- zjawisko to dotyczy wylacznie zjawiska dotyku- po prostu materialy rozia sie wlasciwosciami i prze styku z cieplejszymi cialami z rozna intensywnoscia chlona z niego cieplo.jednak- nie ma to nic wspolnego z cieplem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 07.11.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Co do ostatnich 2 postow to zgadzam sie z jedym i drugim bo faktycznie to co jest napisane w ostatnim poscie jest prawda ale styropian nie pochlania nam tyle ciepla co beton, beton ciagle je chlonie i nigdy mu malo stad to uczucie.Jak dotykamy styropianu to styropian nie odbiera nam tyle ciepla ile beton i wygaje mi sie ze Gosc wlasnie to mial na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.11.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 dobra inaczej jesli mieszkamy w domuto mamy wewnatrz okolo 20 °Cmajac okolo 10-12 cm steropianu jako izolacje otrzymamy temp sciany praktycznie rowniez okolo 20 °C jest faktem ze aba utrzymac w pomieszczeniu 20°C trzeba ciagle grzac, gdyz mamy straty ciepla do otoczenia (z zewnetrznej warstwy naszej sciany)ale betonowa sciana nie chlonie nam juz zadnego ciepla, gdyz ona juz go chlonac po prostu nei moze (ona juz ma 20°C)po prostu od strony pomieszczenia ma troche wiecej od strony steropianu troche mniej , ale tylko na skutek tego ze nasz mur ma ogolnie k wieksze od zera...... rzeczywiscie jesli mamy dom nieogrzany i wlaczymy instalacje grzewcza, to zeby mury sie zagrzaly potrzeba ciepla rownegomasa sciany *cieplo wlasciwe sciany *roznica temperatur miedzy sciany zimna(przed zalaczeniem grzanie i sciana ciepla w stanie rownowagi, czyli w stanie normalnego urzytkowania, czyli oklo 20°C)czyli delta t okolo 10 ta energia rozruchowa faktycznie jest dla betonu wyzsza niz np dla cegly, ale my tego ciepla nei tracimy, gdyz w nrmalnie ogrzewanym domu nie bedziemy mieli takich roznic dobowych i najczesciej taka wlasciwosc kumulacji ciepla jest wymieniana jako duza zaleta, gdyz azpobiega gwaltownym skokom temperatur w pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan badura 27.04.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Leon tutaj ludzią na forum wykłady robisz o punkcie rosy, a tu w takie dywagacje wpadasz ...ja tego nie kapisi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanek 27.04.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Ja bym w życiu na coś takiego się nie zdecydował. Jest dostępnych tyle różnych sprawdzonych technologii, że nie ma co wierzyć, iż samemu się wymyśli coś jeszcze lepszego. Pomijając wszelki zawiłości technologiczne nie masz kogo się po prostu zapytać "jak się w czymś takim mieszka". Czy warto ryzykować, nawet jeśl rzekomo ma to kosztować odrobinę mniej niż technologie dawno wyprubowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts