Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ZW

Ytong trochę nieśmiało wyprowadza swoją piekielną broń czyli piękny biały kolor.

Dom w stanie surowym zbudowany z Ytonga wygląda jak otynkowany co dla wielu ma decydujące znaczenie przy wyborze materiału.

Ytong dalej, go, go, go !!!

Nie wiem, nie znam się, ale znajomy budowlaniec rzekł mi, że Ytong jest dość mocno higroskopijny...

To ja wyręczę ZW

Odnośnie "znajomego budowlańca" to chyba pomylił ytonga ze zwykłym siporexem.Do produkcji betonu komórkowego(probetonu) Ytong dodaje się sproszkowanego proszku(masło maślane :oops: )aluminiowego.Zewnętrzna warstwa bloczku nieotynkowanego może nasiąknąć tylko na 3mm(stojącej ściany).Oprócz tego klei się go spoiwem na grubość 1-2mm,dlatego spoiny zawierają znacznie mniej wody "nadmiarowej"niż zaprawa tradycyjna.

PS.ZW ale tymi jajkami to mnie zafrapowałeś. :lol: :wink:

Pozdrawiam.

A w temacie:

w związku z obecną sytuacją ekonomiczną wszystko może się zdarzyć. W moim przypadku Ytong nie był wcale droższy od Solbetu czy H+H i dlatego będę z niego budować. Tylko w jednym składzie zaproponowano mi H+H o 6 pln taniej na m2. Była to jednak jednorazowa "promocja", przy okazji innego dużego zamówienia, decyzję musiałam podjąć już i teraz. No i nie podjęłam, bo korcił mnie ten Ytong.

Jedni wykonawcy namawiali mnie gorąco na ceramikę, inni (mający doświadczenie ze wszystkimi materiałami) polecali Ytong.

Ostatecznie wybrałam Ytong 24 + 15 styro, choć wiele nasłuchałam się o ścianie jednwarstwowej 36,5. Współczynnik U ( 0,29) spełniający normy to jednak dla mnie za mało. Kolejnym ważnym argumentem było to, że ściana 1W nie wybacza błędów.

tacim

Z tymi składami masz racje bo u mnie tylko Porotherm, Ytong i Silka innych brak i dlatego jest dziwnie o Solbecie i innych materiałach nikt nigdy nie słyszał a maxa to nawet nie widziałem na oczy

Tu już raczej nie chodzi o popularność i zalety, ale o CENĘ. I tu bym się doszukiwał problemu.

IMO nie przejmuj się, że tu sobie niektórzy będą jaja robić i leczyć kompleksy złośliwymi komentarzami - nic nie wnoszącymi merytorycznie. Sam będę budował z Ytonga i do tego docieplę (i pie...ę regułki, definicje itd., mówiące o materiałach na ściany 1W itd., bo tutaj na forum sami matematycy, fizycy i kaznodzieje). Jeśli tylko masz kasę i stać Cię na to to buduj po swojemu. Im cieplejszy dom zrobisz tym lepiej na przyszłość (w sensie rachunków za ogrzewanie też). I nie sugeruj się pytaniami : kiedy to się zwróci ? Wybudujesz szybciej, dokładniej, i będziesz zadowolony. Faktycznie Ytong nie jest materiałem wytrzymałym, ale w końcu dobiera grubość ściany konstruktor a nie laik. To on dobierze grubość, wyliczy U itd. Niech sobie jak kto chce buduje ściany nośne z cegły 12-tki. Za to przy obróbkach, instalacjach itd. będzie mniej przekleństw i pomstowania na architekta. Pozdrawiam.

"Faktycznie Ytong nie jest materiałem wytrzymałym, ale w końcu dobiera grubość ściany konstruktor a nie laik. To on dobierze grubość, wyliczy U itd. Niech sobie jak kto chce "

dla 2,5 MPa tak jak sugeruje producent jeden bloczek 36,5 cm może przenieść obciążenie ok. 55 ton

W moim przypadku Ytong nie był wcale droższy od Solbetu czy H+H i dlatego będę z niego budować. Tylko w jednym składzie zaproponowano mi H+H o 6 pln taniej na m2

dziwne, na allegro najlepsza cena jaka widziałem to 126zł/m2 + transport + kaucja za palety

każde inne to 50-60zł/m2 może rozejrzyj się raz jeszcze

Na pewno patrzysz na tą samą grubość? Ja piszę o 24, niezależnie od producenta.

Kupiłam Ytong w tym tyg. po 8,20 szt z transportem, rozładunkiem i przechowaniem do czasu aż będzie potrzebny