Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do silki to wiem że wytrzymalsza ale sporo osób w wątku o silikatach odradza ściany nośne z 18, m.in. za mało miejsca na wieńce.

To się bardzo prosto rozwiązuje - strop robi się na wieńcu a nie obok, przy okazji wieniec załatwia sprawę nadproży, które stają się zbędne.

Ja kładę Terivę ale myślę, że na Ytongu 24 można spokojnie zmieścić daszek :) tylko musze zgłebić temat ścian 2W przy Ytongu czy warto wałne czy dac sobie luzik i styro dać .

Styro będzie taniej i jak najbardziej prawidłowo.

pzdr

Ja też dużo czytałam i jeżeli będzie wentylacja mechaniczna, to przy niej odychanie ścian to pikuś, pomijalnie małe. Jeżeli planujesz grawitacyjną ( brak wentylacji? ) to wtedy przez taką paroprzepuszczalną ścianę domek na pewno odetchnie z ulgą.

Tu masz z innego forum :

Napisany przez: Anonymous

Tak naprawdę to nie masz wyjścia. Po ociepleniu obniżyła się znacznie temperatura tynku zewnętrznego, a co za tym idzie punkt rosy (wykres Moliera) przesuną się ku środkowi domu (przy 22st. C i 35% ww p.r. =+9st.C) Masz więc do wyboru grzyba w ścianie, lub zrobić zasilną wentylacje aby utrzymać wilgotność na poziomie 20-25% co sie wiąze suchymi śluzówkami dyskomfotrem i rachunkami za ogrzewanie.

Dlatego lepiej zawsze jest izolować niz ociplać.

Ja kładę Terivę ale myślę, że na Ytongu 24 można spokojnie zmieścić daszek :) tylko musze zgłebić temat ścian 2W przy Ytongu czy warto wałne czy dac sobie luzik i styro dać .

pzdr

Nie.Właśnie błędem jest obkładanie styro ściany oddychającej .

Tu z innego forum,o wentylacji,ale w temacie:

Szanowna Redakcjo

Wadliwa wentylacja to nie tylko za słaba wentylacja, ale i za silna. Prawidłowa wentylacja powinna utrzymywać prawidłową (zdrową) wilgotność względną .Jeżeli ocieplimy ścianę tak zwaną oddychającą od zewnątrz to dobrej wentylacji się zrobić po prostu nie da, taka jest fizyka. Punkt rosy będzie w ścianie i powietrze ciepłe "wchodząc" w ścianę wodę odda. Nikt fizyki nie oszuka.

Nie zawsze tanie rozwiązanie to dobre rozwiązanie.

A czy ktoś ma doświadczenie ze stropem z Ytonga?

Nas gorąco namawiał przedstawiciel, bo ponoć wcale nie wyszło by bardzo drogo, a w porównaniu z innymi to same zalety :wink:

W moich rejonach fachowcy od Ytonga nie mieli doświadczenia z tymi stropami, choć jeden mówił, że prowadził 2 budowy na których miał być ten strop (gotowe wyceny i wyliczenia), ostatecznie inwestorzy zrezygnowali z niego. Wydaje mi się jednak, że było to związane z cenami w tamtym okresie.

doświadczenie może i bym miała gdyby nie porażająca cena.... Dostałam wyliczenie z firmy xella i o mało nie wylądowałam na Intensywnej Terapii... Mój stropik został wyceniony na 29 tyś netto.... + 12 tyś robocizna....:)

Dodam,że strop Terriva z betonem i stalą został wyceniony na 9800 brutto + 6 tyś robocizna... Czy różnica nie wielka ????... :roll: :roll: - DLA MNIE OGROMNA !!! :o :o :o :evil:

pzdr

Nie.Właśnie błędem jest obkładanie styro ściany oddychającej .

Tu z innego forum,o wentylacji,ale w temacie:

Szanowna Redakcjo

Wadliwa wentylacja to nie tylko za słaba wentylacja, ale i za silna. Prawidłowa wentylacja powinna utrzymywać prawidłową (zdrową) wilgotność względną .Jeżeli ocieplimy ścianę tak zwaną oddychającą od zewnątrz to dobrej wentylacji się zrobić po prostu nie da, taka jest fizyka. Punkt rosy będzie w ścianie i powietrze ciepłe "wchodząc" w ścianę wodę odda. Nikt fizyki nie oszuka.

Nie zawsze tanie rozwiązanie to dobre rozwiązanie.

Widzę że ktoś chyba TB znalazł, ech

Nom, jasne ..., ściana musi oddychać, czasami jak sciana chce zapalić to musi gdzieś dymka przecież puścić :lol:

Nom, jasne ..., ściana musi oddychać, czasami jak sciana chce zapalić to musi gdzieś dymka przecież puścić

"j-j" z takimi tekstami to do Hyde PC,piętro niżej.Tam wrażenie pewnie zrobią. :lol:

1. Poczytaj wiecej,

2. potem przeanalizuj cytowany tekst

3. a potem go zacytuj jeśli uważasz za słuszny.

Jeśli tak zrobiłas tzn że za mało pkt 1.

Właśnie miałam napisać, że cytaty te kojarzą mi się z pewną osobą z forum. J-J był szybszy :lol:

Wybacz ale nie zrozumiałam Twojej uszczypliwości Za krótko jestem na tym forum.Wyjaśnij proszę ,bo inaczej nie odniesie ona skutku.A zacytowałam inną osobę z innego forum(nie Muratora),bo zgadzam się z jego opinią,a pisać mi się wiele nie chciało.Ale to chyba nie przestępstwo,tym bardziej,że zaznaczyłam autora?

Właśnie miałam napisać, że cytaty te kojarzą mi się z pewną osobą z forum. J-J był szybszy :lol:

Wybacz ale nie zrozumiałam Twojej uszczypliwości Za krótko jestem na tym forum.Wyjaśnij proszę ,bo inaczej nie odniesie ona skutku.A zacytowałam inną osobę z innego forum(nie Muratora),bo zgadzam się z jego opinią,a pisać mi się wiele nie chciało.Ale to chyba nie przestępstwo,tym bardziej,że zaznaczyłam autora?

PaniG(dzi) zmień zdjęcie bo Cię rozdrapią pazurkami... :lol:

Nom, jasne ..., ściana musi oddychać, czasami jak sciana chce zapalić to musi gdzieś dymka przecież puścić

"j-j" z takimi tekstami to do Hyde PC,piętro niżej.Tam wrażenie pewnie zrobią. :lol:

1. Poczytaj wiecej,

A o czym mam poczytać ? o ekonomicznym spuszczaniu wody w kiblu?

1. Poczytaj wiecej,

A o czym mam poczytać ? o ekonomicznym spuszczaniu wody w kiblu?

A nic na ten temat nie wiesz :o ? A wrażenie robisz jaklbyś się na wszystkim znała, hmm.

A teraz jeszcze raz powoli przeczytaj to co napisalem wyżej, a jeśli nadal nie rozumiesz o czym powinnaś poczytać to może powinnaś być w Hyde Parku (podobnie jak niektóre teksty TB) a nie tutaj.

Właśnie o tym myślałam,że już chyba niedługo powinnam.., na letnią wersję w bikini.

Właśnie o tym myślałam,że już chyba niedługo powinnam.., na letnią wersję w bikini.

Nie wypowiadam się za pozostałych, ale ja jestem za :p

A nic na ten temat nie wiesz ? A wrażenie robisz jaklbyś się na wszystkim znała, hmm.
j-j Wrażenie...to ja robię na plaży latem.

A teraz jeszcze raz powoli przeczytaj to co napisalem wyżej, a jeśli nadal nie rozumiesz o czym powinnaś poczytać to może powinnaś być w Hyde Parku (podobnie jak niektóre teksty TB) a nie tutaj.

Do Hyde PC zajrzałam z 3 razy i muszę Ciebie rozczarować,ale to miejsce to nie dla mnie.Tekstów jakiegoś TB nie znam,chyba ,że uważasz ,że te przeze mnie zacytowane należą do niego?tu jest źródło cytatów:

http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=81a3b5e24b2a7f6eee85cfbbcea1806c&showtopic=696

A jeśli dalej nie pojęłam o co Tobie chodzi(bo nie pojęłam)możesz mi to wyjaśnić bardziej dobitnie na P.W.,skoro "otwarte"forum Ciebie w jakiś sposób ogranicza.

Wolę żebyś to wyjaśnił ,bo sytuacja staje się już męcząca.