Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie patrząc z tej perspektywy czasu uważasz, że fundamenty z gazobetonu były dobrym rozwiązaniem, bo jeśli się nie mylę miałeś takowe :)

Zgadza się mam ściany fundamentowe z bloczków Ytong do ścian piwnicznych. Patrząc na to z perspektywy takie wybory jakie poczyniłem nieświadomie ograniczyły ucieczkę ciepła do gruntu. Moje warunki gruntowe na to pozwalały i , śpię dzisiaj spokojny o fundamenty. Ale nie zrobiłbym tak drugi raz. Fundamenty z litego betonu a ściany zewnętrzne i wewnętrzne z materiału bardziej kolorowego. Zresztą tak już od roku robię.

Ytong zawsze był raczej drogim materiałem. Na pewno tak jak dziś był najdroższym gazobetonem, ale też asortyment produktów takich jak nadproża kształtki itp był najszerszy.

W 2003 r. starałem się zbudować możliwie najcieplejszy dom. I patrząc trochę do tyłu nie miałem takiego wyboru jak dziś. Ytong 400 plus zwykły styropian dawał najlepszy wynik jeśli chodzi o ściany. Nie było jak teraz styropianów z neoporem. Nie było specjalnych rozwiązań na mostki cieplne. Rozwój niskoenergetycznego budownictwa pozwala mi dzisiaj wybrać inaczej a efekty będą lepsze.

Mam wszystkie ściany z Ytonga. Zewnętrzne z 400 a wewnętrzne z 600. Wewnętrzne strasznie przenoszą dźwięki. Wystarczy w nie puknąć nawet włącznik światła pstryknąć i ten dźwięk głośniej słychać w pokoju po drugiej stronie ściany. 600 chociaż stara się udawać twardą ale 400 jest tak miękka, że wydaje się mocowanie w styropianie jest pewniejsze.

Może gazobeton jest ciepły :wink: ale tego nie widać to nie jest cecha namacalna. Może się z niego szybko i łatwo muruje ale ja i tak płaciłem jakimś kolesiom za postawienie ścian więc dla mnie to żadna zaleta. Codzienne użytkowanie domu z betonu komórkowego spowodowało, że zmieniłem pozytywne zdanie o tym materiale.

Oj dzieci ładnie się tak kłócić

proszę tu tacimowi powiedzieć co myslicie o zaprawie do klejenia Ytonga ANSER 25 kg.

No tak idziemy na boczne tory ale powiem Wam, że czytam to co piszecie i dalej nie wiem co założę na Ytonga tak, że nie skaczcie sobie do gradeł tylko konkrety proszę
Powoli rozmowa idzie do przodu to i tak gitesik.

Powiedzcie mi na jakiej wysokości ida uWas Ytongi czy trzeba robić te 20 cm nad ziemią na bloczkach czy macie niżej.

Jezier rozwiń prosze myśl bardziej kolorowe czyli co ceramika? I dlaczego bo ceny podobne kiedyś było parcie jak ocieplenie to najtańszy materiał ale te różnice teraz zatarły się.

a to inny wątek:

Mam pozwolenie na budowę w którym jest ściana 1 warstwowa 36 cm a chcę 2 warstwową np 18 cm silka i 15 styropian więc będzie cieńsza niż w projekcie ale czy można tak zrobić bez nanoszenia zmian?????

lubię takie tematy dzieki walce może się wiele dowiedzieć tylko tak czytając temat dochodzi się do wniosku że zwolennicy BK nie chcą patrzeć na ceramikę tylko skłaniają się ku silce.

Wiesz co tacim ,patrząc na w/w Twoje wypowiedzi to uważam,że niezłą "zabawę" sobie znalazłeś.

(a ja się dałam w to wciągnąć :oops: :evil: )

Normalnie jestem inwigilowany temat traktuje poważnie i jak juz nadmieniono szukam najlepszego metariału na moj domek. Rady forumowiczów traktuje poważnie chyba czasem za bardzo. Nikog nie zmuszam aby pisał o swych doświadczeniach.

Normalnie się zdołowałem :) ale nie będę dziekowac temu forum jak ty hehe.

Wiesz co tacim ,patrząc na w/w Twoje wypowiedzi to uważam,że niezłą "zabawę" sobie znalazłeś.

(a ja się dałam w to wciągnąć :oops: :evil: )

Taka zabawa moze być niebezpieczna: jak się jeszcze Tacim pobawi to zbuduje ciepły dom nie wydając przy tym zbędnej kasy. Mnież też wciągnął i się mu przyznałem do paru rzeczy.

Jeszcze jedna rzecz, dla mnie "oczywista oczywistośc" o której wspomniał Jezier: gazobeton wszelkiej maści jest bardzo kiepskim materiałem na ścianki działowe. Właśnie ze względu na akustykę. Pomimo że mam u siebie ten materiał na ściane zewnętrznej to wewnatrz domu są silikaty.

Normalnie jestem inwigilowany temat traktuje poważnie i jak juz nadmieniono szukam najlepszego metariału na moj domek. Rady forumowiczów traktuje poważnie chyba czasem za bardzo. Nikog nie zmuszam aby pisał o swych doświadczeniach.

o to chodzi,że Ty nie szukasz,tylko już znalazłeś,Twojego wyboru nie oceniam.Tylko uczciwiej z Twojej strony,byłoby nie zaczynać tematu pytaniem,czy lepiej Ytong 1W,czy Ytong,2W,tylko wybrałem silkę +styro,wiem że tylko zyskałem....Miałbyś same odpowiedzi pozytywy,ja bym się nie pojawiła(przez co wszystkich bym uszczęśliwiła)...i byłoby SIELANKOWO.

Pozdrawiam. :D

PS.A to"he he" nie było potrzebne.

...pobawi to zbuduje ciepły dom nie wydając przy tym zbędnej kasy. Mnież też wciągnął i się mu przyznałem do paru rzeczy.

coulignon każdy system ma jakieś wady.Ja wybrałam Ytonga,bo dla mnie był najbardziej odpowiedni.W innej sytuacji(niż teraz jestem)całkiem możliwe,że wybrałabym porotherm może nawet+syro.

: gazobeton wszelkiej maści jest bardzo kiepskim materiałem na ścianki działowe. Właśnie ze względu na akustykę. Pomimo że mam u siebie ten materiał na ściane zewnętrznej to wewnatrz domu są silikaty.

Co prawda u mnie będzie niewiele działówek,ale mogę się uchronić przed "błędem".Piszesz,ze Ty masz silikaty,więc z własnego doświadczenia nie wiesz,takiej decyzji nie podjęłabym opierając się tylko na złych doświadczeniach Jeziera.Masz takie info jeszcze z innych źródeł?Bo Ytong na swoich stronach tylko w samych superlatywach(jak to Ytong :lol: ).

Pozdrawiam. :wink:

Jesteś w błedzie materiału nie wybrałem, gdyż mam na to czas do jutra kiedy to zapłace za materiał w hurtowni. Przeliczyli mi Ytonga, ale właśnie rozważam zrobienia ścian mieszkanych Ytong/silka ( tak jak było to wspomniane) uważam to za super rozwiązanie tylko sie zastanawiam czy nie będe musiał przezbroić stropu bo to jednak większy ciężar. Nawet nie wiem jakie grubości silka idzie na działowe.

Co prawda u mnie będzie niewiele działówek,ale mogę się uchronić przed "błędem".Piszesz,ze Ty masz silikaty,więc z własnego doświadczenia nie wiesz,takiej decyzji nie podjęłabym opierając się tylko na złych doświadczeniach Jeziera.Masz takie info jeszcze z innych źródeł?Bo Ytong na swoich stronach tylko w samych superlatywach(jak to Ytong :lol: ).

Pozdrawiam. :wink:

Czy widziałas żeby jakis producent napisał: Drogie rozwiązania które proponujemy są do du....y? :lol: :lol:

Inne żródła to strona Ytong , Silka - tam masz podane parametry izolocyjności akustycznej. Solbet też podaje takie informacje. Zanim Jezier napisał o akustyce ja wyciągnęłem wnioski z lektury tych tabelek. Jezier tylko potwierdził moje przypuszczenia.

Grubość:

Mam w tej chwili 12 cm (grubości ścian działowych - oczywiście) ale wydaje mi się że przesadziłem i 8 cm byłoby wysatrczające.

coulignon każdy system ma jakieś wady.Ja wybrałam Ytonga,bo dla mnie był najbardziej odpowiedni.W innej sytuacji(niż teraz jestem)całkiem możliwe,że wybrałabym porotherm może nawet+syro.

Porotherm.... O matko... Z dwojga złego lepszy Ytong... :wink:

tacim,jak przeczytałam to

chcę 2 warstwową np 18 cm silka i 15 styropian więc będzie cieńsza niż w projekcie ale czy można tak zrobić bez nanoszenia zmian?????

to tak to zrozumiałam.Może przesadziłam,ale przez ten wątek usunęli mnie z forum(bardziej spostrzegawczy to zauważyli).

jeśli chodzi o zmiany ,to ja z moimi uderzałam od razu do mojego architekta(taki komfort,przy projekcie indywidualnym).Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja,ale bez wizyty KB,czy u jakiegoś konstruktora to chyba się nie obędzie,bo jak ma mieć to jakiś wpływ to ,mimo najlepszego zdania do porad na forum,ja bym nie ryzykowała i nie opierała się tylko na nich.

Pozdrawiam. :D

Porotherm.... O matko... Z dwojga złego lepszy Ytong...

"coulignon" no teraz to mnie dobiłeś.Oszczędź Waćpan,dzisiaj święto,choć nie obchodzę(ale femi nie jestem :-? ),po prostu kwiatki mam w d... ,a za to ciacha piec nie muszę.

:wink: [/b]

PS.

Mam w tej chwili 12 cm
no...,przez chwilę miałam zwątpienie :-?