Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stojak do wkładu czy bloczki betonowe?

Recommended Posts

Zastanawiam się czy kupować do wkładu ZUZIA 16kW (tego najzwyklejszego) dedykowany stojak czy można postawić go na bloczkach betonowych (fundamentowe - chyba się nazywają B6)...

Bloczki posiadam a za stojak musiałbym wybulić ponad 100zł.

Zastanawia mnie czy od gorącego wkłady bloczki nie mogą pęknąć? oraz czy jak ustawię na bloczkach to będę mógł zrobić podłączenie dolotu powietrza do wkładu od spodu - zuzia jest przystosowana do podłączenia powietrza od spodu

wkład waży około 160kg

bloczki są bardzo dobre ale nie wiem jak z temperaturą... czy może im zaszkodzić?

U mnie stoi na bloczkach silikatowych, z ciekawości właśnie wsadziłem tam łapę - dół wkładu jest letni a dół popielnika ciepły, więc temperatura nie wchodzi w grę.

Natomiast ten fabryczny stojak przynajmniej na zdjęciach wydawał mi się jakiś słaby, cienkie kątowniki - a wkład jest ciężki, ale to subiektywne wrażenie.

Zuzia z tego co wiem mam możliwość dolotu z zewnątrz powietrza ale przez popielnik, nie mam tego rozwiązania, jak ktoś ma to proszę o info.

Z całą pewnością warto kupić stojak - oczywiście, jeśli jest dobrze wykonany. Stojak powinien mieć regulowane nóżki (co pozwoli precyzyjnie dopasować wysokość wkładu do obudowy). Czasem stojak ułatwia też podłączenie dopływu powietrza zewnętrznego.

Koszt stojaka wynosi od ok. 100 (Lechma) do 300 zł (Tarnava)