grzegorz_si 06.03.2009 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dostałem informację od Sparka, może się komuś przyda:- Odległość od tylnej ściany licząc od radiatora: min. 5 cm - po wprowadzeniu izolacji będzie za mało- odległość po bokach: min 3 cm - okaże się jak rozbiorę czopuch- szczeliny dylatacyjne po bokach 0,5 cm górna 1 cm - u mnie OK, ale marne pocieszenie bo i tak obudowa idzie do rozbiórki- kanał doprowadzający powietrze 5,5x11 wystarczy, można i trzeba go podłączyć bezpośrednio do wkładu.- rura do turbiny: 2x150 - u mnie jest 1x125, czyli lipa. Coś trzeba będzie pomyśleć.- kratki nawiewne o łącznym polu 600 cm^2, podobnie kratki wywiewne (na górze może być też mniej - kompetentny instalator ma zdecydować jak zobaczy przyłącz do turbiny i obudowę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.03.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Dostałem informację od Sparka, może się komuś przyda: - Odległość od tylnej ściany licząc od radiatora: min. 5 cm - po wprowadzeniu izolacji będzie za mało - odległość po bokach: min 3 cm - okaże się jak rozbiorę czopuch - szczeliny dylatacyjne po bokach 0,5 cm górna 1 cm - u mnie OK, ale marne pocieszenie bo i tak obudowa idzie do rozbiórki - kanał doprowadzający powietrze 5,5x11 wystarczy, można i trzeba go podłączyć bezpośrednio do wkładu. - rura do turbiny: 2x150 - u mnie jest 1x125, czyli lipa. Coś trzeba będzie pomyśleć. - kratki nawiewne o łącznym polu 600 cm^2, podobnie kratki wywiewne (na górze może być też mniej - kompetentny instalator ma zdecydować jak zobaczy przyłącz do turbiny i obudowę) spora czesc kominkow w dzinniczkach forumowych odpalana jest na max bez wykonania izloacji z innej beczki jak to sie robi, ze mozna umieszczac prywatne tresci na serwerze szkolnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 07.03.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 spora czesc kominkow w dzinniczkach forumowych odpalana jest na max bez wykonania izloacji Krzywda innych wcale nie łągodzi mojej, żadne to też dla mnie pocieszenie. Dobrze że gościu który to zrobił zwrócił pieniądze. Na przebudowę kominka wystarczy i zamierzam go zrobić tak jak być powinno. Niestety nawiewy też mam zrobione nad drzwiami a nie nad oknami - to już zostawię do następnego remontu, albo malowania. z innej beczki jak to sie robi, ze mozna umieszczac prywatne tresci na serwerze szkolnym? Nie bardzo rozumiem, co widzisz w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.03.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 z innej beczki jak to sie robi, ze mozna umieszczac prywatne tresci na serwerze szkolnym? Nie bardzo rozumiem, co widzisz w tym dziwnego? tak pytam bo szukam wlasnie jakiegos darmowego serwa bez ograniczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 07.03.2009 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Nie bardzo rozumiem, co widzisz w tym dziwnego? tak pytam bo szukam wlasnie jakiegos darmowego serwa bez ograniczen To szukaj, szukaj. Jak znajdziesz to taj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 09.03.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 tak pytam bo szukam wlasnie jakiegos darmowego serwa bez ograniczen do treści prywatnych czy komercyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 11.03.2009 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Jeden z wykonawców zaproponował zrobienie dystrybutora ciepłego powietrza z dwiema rurami 150 to podłączyć do tej rury którą mam w pionie (fi125). Co wy Na to?Aha zostawialibyście tą rurę przyłączeniową do komina czy wymienili na sztywne rury? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian780425 18.10.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam ja mam podobny problem chodzi o średnice rury z czopucha do turbiny .Przoszę o wytłumaczenie co mi da zmiana rury 125 mm na 2 X 150 mm jeśli przelot turbiny i filtra to 125 mm ? Problem objawia się bardzo słabym przepływem z wylotów bardzo słabo dmucha a są tylko 4. Instalacja od czopucha po nawiewy jest na rurach 125 MM . Czopuch 125 > filtr 125 > turbina 125 > trójnik 125> jedna odnoga do nawiewnika ( nawet ok ) ale wyloty z drugiej strony trójnika które są jeszcze raz rozdzielone to już lipa nawiew pod kominkiem zapewniony. Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo zimno się robi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts