gipsy2 27.02.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam, Otrzymałem właśnie pozwolenie na budowę. W projekcie mam ściany trójwarstwowe o łącznej grubości 51cm (25cm pustak MAX + 12 cm wełna + 2cm pustka powietrzna + cegła klinkierowa) . Ścianę fundamentową w projekcie mam także trójwarstwową o grubości 49cm (25cm bloczek betonowy + 10cm stytopian XPS + 14cm bloczek betonowy na sztorc). Chcę ścianę fundamentową zrobić o grubości 52cm (25cm bloczek + 2cm styropian XPS + 25cm bloczek). Pytanie tylko czy posiadając już pozwolenie na budowę mogę dopuścić się 3cm odchyłki dotyczącej tylko i wyłącznie ścian fundamentowych. Proszę tylko nie dywagować nad zmianą grubości bloczka z 14cm na 25cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.02.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 no to nie dywagujęTwe rozwiązanie to PORAŻKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 27.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam, Otrzymałem właśnie pozwolenie na budowę. W projekcie mam ściany trójwarstwowe o łącznej grubości 51cm (25cm pustak MAX + 12 cm wełna + 2cm pustka powietrzna + cegła klinkierowa) . Ścianę fundamentową w projekcie mam także trójwarstwową o grubości 49cm (25cm bloczek betonowy + 10cm stytopian XPS + 14cm bloczek betonowy na sztorc). Chcę ścianę fundamentową zrobić o grubości 52cm (25cm bloczek + 2cm styropian XPS + 25cm bloczek). Pytanie tylko czy posiadając już pozwolenie na budowę mogę dopuścić się 3cm odchyłki dotyczącej tylko i wyłącznie ścian fundamentowych. Proszę tylko nie dywagować nad zmianą grubości bloczka z 14cm na 25cm . ... ściana troche kosztowna.. 10 cm styroduru? nie dziwię się, że chcesz zmienic. Co do pytania - moim zadaniem zadnych problemów z taka amiana nię bedziesz miał/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 27.02.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 no to nie dywaguję Twe rozwiązanie to PORAŻKA kolega ma rację, troche dziwna koncepcja z tymi bloczkami, jest wiele innych sensowniejszych rozwiązan jezeli chodzi o sciane 3-warstową.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 27.02.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 mozesz bez problemu geodeci przy odbiorach maja tez tolerancje bledu wykonania nawet do 10 cm,i jak bedzie juz odbior to fundamenty bedziesz mial juz zasypane.ale tez jest druga sprawa z tym twoim pomyslem jest on zły bo w pierwotnej wersji masz izolacje termiczna juz od ławy fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 27.02.2009 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 W drugiej opcji też jest izolacja termiczna ,ale nie wynosi ona 10cm tylko 2cm i też się ciągnie od samych ław. Cenowo wychodzi podobnie różnica pomiędzy 8cm XPS a 11cm betonu, kwestia paru stówek . Zaś sama ściana fundamentowa wydaje się bardziej solidniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 27.02.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 A czemu stosować styrodur a nie zwykły nawet EPS 200???Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 27.02.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 najwazniejsza sprawa to dobrze zazbrojona ława i dobry beton,a sama sciana o gr14 cm to w zupelnosci ci wystarczy pod 12 cm klinkier.ale zrobisz jak zechcesz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 27.02.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 właśnie a po co w srodek styrodur ?ja dałem zwykłe styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts