Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory solarne + kociol na pellety + kominek

Recommended Posts

Witam wszystkoch - podlacze sie pod temat gdyz tytul dokladnie odpowiada temu co ja planuje zrobic... Domek co prawda jest w trakcie budowy ale mysle ze to najlepszy czas by podjac reszte decyzji co do wyposazenia :)

Dom bedzie miec parter i poddasze, po podlodze niecale 200m2, pustak max 29cm plus welna 15cm.. Wg wyliczenia wychodzi zapotrzebowanie na cieplo okolo 18-20 kW.

Chcemy zamontowac kominek z plaszczem wodnym, solary na dach i do tego jakis piecyk zeby to spiac razem... Problem w tym iz ze wzgledow finansowych i rozkladania inwestycji w czasie, najpierw bedzie zmontowany i uruchomiony kominek i piec a pozniej 'dolozone' solary...

I teraz jak to zrobic zeby bylo najwygodniej... Ja myslalem tak: Kominek z plaszczem, wlaczony w obieg c.o. razem z piecem, do tego zasobnik wody uzytkowej okolo 250-300 litrow 2 wezownice (przygotowany do podpiecia solarow pozniej)...Czy taki uklad ma sens?? A moze taniej na poczatek kupic najtanszy zbiornik z jedna wezownica, a pozniej go wywalic zastepujac calym gotowym zestawem solarnym z zasobnikiem?? Czy moze lepiej podlaczyc kominek do grzania wody uzytkowej a nie c.o.?? A moze da sie tak zeby kominek i solary grzaly oba obiegi wody (i c.o. i uzytkowej)?? pomoze ktos?? Gdzie nie pojde to kazdy zachwala inne (swoje) urzadzenia i rozwiazania a wiadomosci merytorycznych mam bardzo malo... W domu docelowo mieszkac bedzie 4 osoby.. (jesli ma to znaczenie) :)

Teraz piec.. Myslelismy nad piecem gazowym (w takim ukladzie jak opisalem powyzej) ale teraz zastanawiamy sie nad piecem na pellety i groszek. Po pierwsze nie musielibysmy dociagac gazu, po drugie piec z awaryjnym rusztem na drewno da nam mozliwosc grzania w przypadku braku pradu (zdaza sie w naszej okolicy), podczas gdy elektronicznie sterowany kociol gazowy powie 'przepraszam nie robie'...:(

Tylko tak - czy paliwo (zapas) moze byc trzymane w tym samym pomieszczeniu co kociol czy musi byc jakos oddzielone (przepisy) ? Jak wyglada sprawa transportu i zakupu pelletow/groszku?? W marketach sa worki po 25 kg, ale cena takiego worka to okolo 23-24 zl wiec znacznie wiecej niz czytam na forum ze pellety kosztuja... no i srednia przyjemnosc targac autem z marketu co tydzien kilkanascie worow...:) Da sie to jakos bardziej bezstresowo zalatwic ?? Do tego ja czesto wyjezdzam wiec zona tez musi byc w stanie bezstresowo soie poradzic z dostawa i zrobieniem zapasiku paliwa... ufff poko co to chyba tyle.. dzieki wielkie za wszystkie rady :)

No i ostatnia rzecz - ogladalismy wczoraj w castoramie kociolek "wielopaliwowy" - pellety, groszek, drewno). Nie pamietam producenta niestety - polski jakis - pomaranczowy :) - ma cene promocyjna 4900... 24 kW... Czy ktos moze kojarzy co to i ile to warte ?? Albo jakas inna propozycja kociolka na pellety groszek i awaryjnie drewno ? Tak by dzialal bez prady i sterowania jesli bedzie potrzeba.. dzieki wielkie :)

A co myślicie na Biopaliwie do kominków firmy Fanola? Bo nie wiem czy naprawdę warto. Zastanawiam się nad zatrudnieniem firmy Planika, które ma ten "biokominek" postawić ale nie wiem czy to odpowiednia Firma i czy to biopaliwo jest odpowiednie http://www.fanola.pl/bezpieczenstwo.156.PL doradźcie! O i jeszcze jedno tutaj jest pełno znawców a ja dopiero zaczynam się budować. Czy warto zainwestować w kominki tej firmy? http://www.planikafires.com/pl/. Bo znajomi polecają, ale wole się upewnić. Pieniądze nie mają za dużego znaczenia tylko czy zdrowe i czy to ma przyszłość. Pozdrawiam

Moim zdaniem najlepiej będzie spiąć wszystko za pomocą zbiornika buforowego z przygotowaniem c.w.u.

Dzieki za odpowiedz :) Ale czy da sie spiac solary z piecem i z plaszczem z kominka, tak by grzac oba obiegi jednoczesnie ?? (c.o i c.w.u)? czy moze lepiej plaszcz tylko pod instalacje c.o, solary tylko pod instalacje c.w.u i miedzy tym wszystkim piec ?? Kurcze skomplikowana instalacja sie z tego zrobi..:( A moze wogole wywalic plaszcz z kominka i zrobic tylko rozprowadzanie ciepla powietrzem (kanaly) ?

• 2 weeks później...