dayzee 27.02.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam! Chciałbym dowiedzieć się czy można i jak wyciąć otwór abym miał przejście z jednego pokoju do drugiego? Sciana jest wykonana z jednego pustaka 24cm, chodzi mi o otwór o szerokości 2m, wysokości 2,1m i u góry zakończony łukiem lub prosty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 28.02.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam, ja osobiście wykonywałem podobny otwór, gdyż zrobiłem salon z dwóch pokoi. Wymiar ok 1,60 x 2,20. Wycinałem szlifierką kątową, tylko miałem pustak 12 cm + tynk. Odmierzyłem równo po obu stronach ściany i ciąłem. Tylko kurzy się niemiłosiernie. I przy łuku to było kombinowanie, ale się udało.A jaki masz pustak, bo jak masz suporeks to piłka pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dayzee 28.02.2009 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Pustak do suporeks ale nie jestem pewien czy to nie jest sciana nosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 28.02.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Dayzee, to nie jest takie proste. Dziurę, to każdy głupi potrafii zrobić, sztuką jest by ta dziura w ścianie nie spowodowała zawalenia się całego domu. Nikt odpowiedzialny nie odpowie Ci tutaj na Twoje pytanie. Zbyt wiele jest niewiadomych. Musisz spytać konstruktora i przy wycinaniu otworu ściśle trzymać się jego zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.02.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 01.03.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Dayzee, to nie jest takie proste. Dziurę, to każdy głupi potrafii zrobić, sztuką jest by ta dziura w ścianie nie spowodowała zawalenia się całego domu. Nikt odpowiedzialny nie odpowie Ci tutaj na Twoje pytanie. Zbyt wiele jest niewiadomych. Musisz spytać konstruktora i przy wycinaniu otworu ściśle trzymać się jego zaleceń. ZAWSZE mozna zrobic nadproze !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.03.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 ZAWSZE mozna zrobic nadproze !!!!!! i co? z całą odpowiedzialnością podpowiesz jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 01.03.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 ZAWSZE mozna zrobic nadproze !!!!!! i co? z całą odpowiedzialnością podpowiesz jakie?Oczywiscie ze nie!!!!!!!! Chociazby dlatego ze niewidze budynku i sciany !!!!! Natomiast przekonany jestem ze otwor mozna zrobic wszedzie,ajkim systemem i kosztem ,to miedzyinnymi okresli konstruktor Swegoczasu w budynku ktory kupilem ,buył maly garaz ,oddzielony od ogromnej piwnicy kominem ,komin podwiesilismy na belce zrobionej 2 z teownikow200 pospawanych szpilkami i wlany betom dotej pory nic sie ze scian niezarysowalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 01.03.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 no właśnie. wykonanie nadproża jest oczywiste - nawet jeśli byłaby to ściana działowa.tomek 1950 dobrze radził, że podpowiedzieć może wyłącznie osoba, która przeanalizuje schemat obciążeń w budynku. Twój post z jego cytatem wyglądał na zanegowanie jego rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 01.03.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Absolutnie nie!!!! WSZystkie nieodpowiedzialne rozkuwania scian i innych moga doprowadzic do KATASTROFY BUDOWLANEJ!!! Ostatnio widzialem co zrobili robole u znajomwgo w kamienicy,niemiescila im sie ciezarowka w bramie przelotowej na podworko ,wzieli obkuli slupy bramy po 25 cm z kazdej strony,narazie sie niezawalilo, wlasciciel zaniemowil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts