Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana ze styropianem oddycha czy nie?

Gość KrzysztS

Recommended Posts

przepuszcza jednak znikome ilosci

jesli zalezy ci na przepuszczaniu pary przez sciany to musisz zrobic ocieplenie z welny mineralnej- jest w tej materii bezkonkurencyjna

jesli jednak chcesz tylko mieszkac w swoim domu to mozesz spokojnie kupic styropian

Leon z katowic

Godul1. Chyba nie trzeba wiele wysiłku wkładać w te poszukiwania, tych starych domów obłożonych i obkładanych styropianem w Polsce jest b.dużo, niektóre były ocieplane na poczatku lat 90'tych........i jeszcze stoją a powinny "paść z braku tchu". Pozdrawiam.

Gościu, ja to wiem, ale przecież one nie oddychają. Mi chodzi otaką prawdziwą-oddychającą opitoloną wełną a nie styropianem :wink:

Pamiętam mojego majstra, gdy rozpoczynałem budowę mojego domu. Mówił tak samo jak godul1, tyle tylko, że w odwrotnym znaczeniu:

"...jak Panu starczy kasy to ocieplimy wełną, a jak nie to "opitolimy" styropianem..." Na szczęście kasy mi starczyło... :wink:

Wtrąciłem się w ten wątek tylko w celach relaksacyjnych, nie zamierzam zaczynać nowej wojny pomiędzy wełno-, a styropianowcami.

Pozdrawiam

Grzegorz

Może ze ścianą trzeba zastosować tą samą metodę jak z ludźmi? Żeby sprawdzić, czy oddycha należy przyłożyć lusterko.

Januszek! Ty żyjesz :-) !!! i to na forum. Napisz jak tam Twój system wentylacji z reku i GWC w drugim już sezonie się sprawuje. Też chcemy taki. Tylko bez studni :cry: Masz jakieś cenne uwagi dla początkujących? Możesz np. polecić te centralki Twenty (?) czy lepiej wybrać coś choćby ciut droższego? No i jak Ci się sprawuje połączenie wentylacji z kominkiem? Jak to zrobiłeś?

P.S.

Sorki, za tyle pytań off topic, ale tak się ucieszyłem, że Januszek tu jest :-)

pozdrawiam

Robert

Oto co pisze uznany producent wełny mineralnej Saint-Gobain Isover:

"...Zastosowanie wełny mineralnej w metodzie lekkiej mokrej jest gwarancją:

- niepalności przegrody,

- doskonałej izolacji akustycznej,

- właściwego mikroklimatu pomieszczeń- oddychające przegrody,

- stabilności wymiarowej,

- trwałości..."

Wiem, wiem- same głupoty! Nie ma to jak My- Doświadczeni Forumowicze! Niech tam sobie piszą, co chcą. My i tak wiemy lepiej! A takiego durnego marketingu nie będziem słuchać! W końcu (chociaż nie mamy odpowiednich laboratoriów i sprzętu do badań) to i tak swoje wiemy! Nie będzie producent wełny pluł nam w twarz! :wink:

Grzegorz, ja nawet jestem w stanie zgodzić się z tymi wymienionymi cechami.

Szczególnie z dwiema pierwszymi - zdecydowanie tak.

Punkt trzeci stanowi właśnie przedmiot tej dyskusji i mimo różnych żartobliwych uwag nie jest pewnie bez znaczenia. Jeśli chodzi o powietrze dla oddychania dla ludzi w domu, to odpowiadać za to musi (najlepiej) wentylacja mechaniczna (zwłaszcza w szczelnym domu), albo inne sposoby wietrzenia. Dla samej 'higieny' ścian być może paropszepuszczalność ma jakieś znaczenie, choć domy ocieplone styropianem nie bardzo zdają się to potwierdzać w praktyce. Ale jeżeli chodzi o samo stwierdzenie faktu, co jest bardziej paroprzepuszczalne - styropian czy wełna mineralna - to oczywistym jest, że wełna. Dyskusyjne pozostaje jedynie wciąż, czy to ma jakieś znaczenie...

Absolutnie bez sensu jest jednak wymieniać w takiej dyskusji argumenty/punkty ze strony producenta wełny. Poniekąd wg mnie świadczą o tym dwa ostatnie punkty tej wyliczanki. Wystarczy wejść na stronę producenta styropianu, by dowiedzieć się o innych niezwykle ważnych aspektach sprawy. Porównując beton komórkowy i Porotherm spróbuj oprzeć się na danych ze stron producentów tych materiałów. Nic to nie da.

Dlatego uważam, że kwestia >>A takiego durnego marketingu nie będziem słuchać!<< naprawdę nie jest bez sensu. Będąc bowiem producentem czegokolwiek można w swojej reklamie udowodnić cokolwiek! Zwłaszcza jeżeli ma się zdolny dział marketingu.

Od czasu, gdy na wykładzie z analizy matematycznej wykładowca udowonił grupie 150 studentów elektroniki trzeciego roku (nie głupich - zapewniam!), że każdy trójkąt jest równoboczny, i nikt z nich przez 15min. nie mógł formalnie zaprzeczyć tej tezie, wiem że udowodnić można wszystko. Dlatego teksty ze strony producenta czegokolwiek mają dla mnie znaczenie marginalne. I w tej sytuacji opinia kogokolwiek kto ma z tematem do czynienia w praktyce jest dla mnie ważniejsza.

a wlasciwie niech mi ktos powie dlaczego wszyscy sie przejmuja paraprzepuszczalnoscia, jakby to byl czynnik decydujacy o przydatnosci domu do zamieszkania czy nie?

przeciez w zimie para wodna jest cennym skladnikiem powietrza, ktorym oddychamy ( w lecie mamy jej pod dostatkiem, ale w zimie powietrze jest suche jak pieprz, bo wykrapla sie z powietrza, dlatego jesli otworzycie w zimie okno to wpadnie do miaszkania powietrze o zawartosci wody okolo 2 gram na 1 kg powietrza(podczas gdy w lecie okolo 8 gram na kg powietrza)

i wy jeszcze chcecie zeby wasza cenna para opuszczala dom poprzez sciany?

chyba sie wam w glowach poprzewracalo....