Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana ze styropianem oddycha czy nie?

Gość KrzysztS

Recommended Posts

witaj bilbo i pozostali

moja ściana została uduszona reanimowałem chuchałem sztuczne oddychanie defoblyracja i nic nul padła.

natomiast przeprowadzilem test niepalności wełny i styropianu i to co zostało ze styropiany to każdy wie ale to co zostało z wełny przeszło moje wyobrażenie została kupka popiołu jeśli tkoś ma kawałek wełny niech wrzuci do ogniska cha cha niepalna :lol: :lol: :lol:

wentylacja ??? a co to takiego co to GWC

mogę jeszcze raz wszystko opowiedzieć mogę zaśpiewać i zatańczyć tylko po co wszystko co powiedziałem tego nie zmienię

ale dla poczatkujących to nie polecałbym budowy drugiej czerpni bo szkoda pieniążków a efekt raczej mierny.

tywentu nie polecam chociaż posiadam bo jest zrobiony nie prosto ale prostacko jest nieszczelny (sorry był)

wentylacja z kominkiem funkcjonuje całkiem poprawnie.

ja w przeciwieństwie do ścian jeszcze oddycham.

natomiast przeprowadzilem test niepalności wełny i styropianu i to co zostało ze styropiany to każdy wie ale to co zostało z wełny przeszło moje wyobrażenie została kupka popiołu jeśli tkoś ma kawałek wełny niech wrzuci do ogniska cha cha niepalna :lol: :lol: :lol:

byłem ciekaw kto zrobi eksperyment z wełną i go opisze - i nie zawiodłem się januszek :p

i wiesz dziwne ... moja też się spaliła ...

p.s.

mogli nam jakąś uszkodzoną wcisnąć ...

- bo przeciez w podręcznikach piszą ...

:wink:

brzoza

A ja w sobotę robiłem nową budę dla psa. Wykorzystałem do tego styropian który pozostał i po ociepleniu budynku. Tak nawiasem mówiąc jest to chyba jedyna buda na mojej wsi ocieplona warstwą 12 cm styropianu :p :p :p :p .

Ścinki styropianu "doświadczalnie" spaliłem w piecu węglowym c.o.

Moje spostrzeżenia. Styropian włożony w ogień momentalnie kurczy się i wprost znika w płomieniu. Kawałek styropiany wyjęty z płomienia natychmiast gaśnie. Przy tym wszystkim jest jednak duszący smród.

Zamierzałem jeszcze poszukać kawałków wełny ale Januszek i brzoza już mnie ubiegli z tym doświadczeniem.

Pozdrawiam.

...- właściwego mikroklimatu pomieszczeń- oddychające przegrody,

W tym rzecz, że w cytowanym zdaniu występują dwa niezdefiniowane pojęcia: mikroklimat pomieszczeń i oddychające przegrody. Ponieważ nie wiadomo co to jest ten mikroklimat, ani co to są oddychające przegrody więc trudno ocenić jaki wpływ mają na siebie nawzajem i czy to dobrze czy źle :)

PS. Też robię budę i mam dylemat czym ocieplać: 12cm styropianu czy 15 cm wełny (bo_mi_się_zostało) ;)

Januszek, pisz o wentylacji i GWC, co tylko wiesz. W każdym wątku Cię z tym ścigam :-) bo jesteś na tym forum prawdziwym guru w tym temacie. Cały watek ' GWC - inaczej' (9 stron) przeczytałem z zapartym tchem przez jedną noc. Z tego wszystkiego 'zapomniałem' o wątku 'taniejklimy'. Zamierzamy zainstalować w naszym domku wentylację (na razie myślę o jednych z tańszych centralek z FlopSystem lub Mistral) z GWC. Już mamy rurę wychodzącą z naszego stanu zero :D

Dlatego każde informacje, o czym pamiętać, jakich błedów uniknąć - są dla nas bardzo cenne.

pozdrawiam

Robert

A ja nie mam dylematu... Będzie 12 cm styropianu. Wiatr tego nie przewieje, deszcz nie przemoczy, nie zapleśnieje przez długie miesiące wilgoci i chłodu, taki sztormiak nowej generacji... A wełna, jak to wełna, dopóki sucha, to wszystko w porządku, ale jak zamoknie... sami wiecie co się robi z przemoczonych skarpet...

...A ja w sobotę robiłem nową budę dla psa. Wykorzystałem do tego styropian który pozostał i po ociepleniu budynku. Tak nawiasem mówiąc jest to chyba jedyna buda na mojej wsi ocieplona warstwą 12 cm styropianu :p :p :p :p...

Ściany budy oczywiście trójwarstwowe? :wink:

i koniecznie z GWC, żeby psina miala dobry mikroklimat :D

A tak poważnie to czym lepiej ocieplić budę ?

1. Styropian między dechy !?

1.1 Niebezpieczeństwo p.poż :o

1.2 Dechy mają szpary - przyjdą robale i myszy i go zjedzą

2. Wełna ?

2. 1 A jak zamoknie - buda nie jest szczelna - patrz pkt.1.2

2.2 I czy pies nie dostanie raka

3. A jak nie ocieple to czy złapie wilka !?

Wot zagwozdka - w tej budowlance to najlepiej nie myśleć. Bo jak człowiek zaczyna dociekać to wszystko jest do luftu :(

EEE... do luftu, to jest szyber ! A w budowlance, to rzeczywiście mało kto myśli, choć od tego ponoć głowa nie boli. Myślącego!!! oczywiście...

ad.3 To wilk złapie psa, jak psu budy nie ocieplisz.

ad.1+2 Jeśli pies pali, to w żadnym wypadku styropian. To samo, jeśli się boi myszy... Wełny nie polecam, bo się kurczy od wilgoci (psa Ci skurczy i będziesz miał skurczy(byka?)), i może nabawić się reumatyzmu.