crimson 06.11.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Witam to może kilka liczb i spostrzeżeń z artykułu poniżej..... http://www.styropian-sps.com.pl/oddychaj.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 12.11.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 witaj bilbo i pozostali moja ściana została uduszona reanimowałem chuchałem sztuczne oddychanie defoblyracja i nic nul padła. natomiast przeprowadzilem test niepalności wełny i styropianu i to co zostało ze styropiany to każdy wie ale to co zostało z wełny przeszło moje wyobrażenie została kupka popiołu jeśli tkoś ma kawałek wełny niech wrzuci do ogniska cha cha niepalna wentylacja ??? a co to takiego co to GWC mogę jeszcze raz wszystko opowiedzieć mogę zaśpiewać i zatańczyć tylko po co wszystko co powiedziałem tego nie zmienię ale dla poczatkujących to nie polecałbym budowy drugiej czerpni bo szkoda pieniążków a efekt raczej mierny. tywentu nie polecam chociaż posiadam bo jest zrobiony nie prosto ale prostacko jest nieszczelny (sorry był) wentylacja z kominkiem funkcjonuje całkiem poprawnie. ja w przeciwieństwie do ścian jeszcze oddycham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.11.2003 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 natomiast przeprowadzilem test niepalności wełny i styropianu i to co zostało ze styropiany to każdy wie ale to co zostało z wełny przeszło moje wyobrażenie została kupka popiołu jeśli tkoś ma kawałek wełny niech wrzuci do ogniska cha cha niepalna byłem ciekaw kto zrobi eksperyment z wełną i go opisze - i nie zawiodłem się januszek i wiesz dziwne ... moja też się spaliła ... p.s. mogli nam jakąś uszkodzoną wcisnąć ... - bo przeciez w podręcznikach piszą ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.11.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 A ja w sobotę robiłem nową budę dla psa. Wykorzystałem do tego styropian który pozostał i po ociepleniu budynku. Tak nawiasem mówiąc jest to chyba jedyna buda na mojej wsi ocieplona warstwą 12 cm styropianu . Ścinki styropianu "doświadczalnie" spaliłem w piecu węglowym c.o. Moje spostrzeżenia. Styropian włożony w ogień momentalnie kurczy się i wprost znika w płomieniu. Kawałek styropiany wyjęty z płomienia natychmiast gaśnie. Przy tym wszystkim jest jednak duszący smród. Zamierzałem jeszcze poszukać kawałków wełny ale Januszek i brzoza już mnie ubiegli z tym doświadczeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 12.11.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 ...- właściwego mikroklimatu pomieszczeń- oddychające przegrody, W tym rzecz, że w cytowanym zdaniu występują dwa niezdefiniowane pojęcia: mikroklimat pomieszczeń i oddychające przegrody. Ponieważ nie wiadomo co to jest ten mikroklimat, ani co to są oddychające przegrody więc trudno ocenić jaki wpływ mają na siebie nawzajem i czy to dobrze czy źle PS. Też robię budę i mam dylemat czym ocieplać: 12cm styropianu czy 15 cm wełny (bo_mi_się_zostało) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 12.11.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 Januszek, pisz o wentylacji i GWC, co tylko wiesz. W każdym wątku Cię z tym ścigam bo jesteś na tym forum prawdziwym guru w tym temacie. Cały watek ' GWC - inaczej' (9 stron) przeczytałem z zapartym tchem przez jedną noc. Z tego wszystkiego 'zapomniałem' o wątku 'taniejklimy'. Zamierzamy zainstalować w naszym domku wentylację (na razie myślę o jednych z tańszych centralek z FlopSystem lub Mistral) z GWC. Już mamy rurę wychodzącą z naszego stanu zero Dlatego każde informacje, o czym pamiętać, jakich błedów uniknąć - są dla nas bardzo cenne. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 12.11.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 A ja nie mam dylematu... Będzie 12 cm styropianu. Wiatr tego nie przewieje, deszcz nie przemoczy, nie zapleśnieje przez długie miesiące wilgoci i chłodu, taki sztormiak nowej generacji... A wełna, jak to wełna, dopóki sucha, to wszystko w porządku, ale jak zamoknie... sami wiecie co się robi z przemoczonych skarpet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 12.11.2003 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 2 k PLN - dużo, nie dużo ? Darmo nie jest - to pewne. A te 2 k to ile procent? Skoro już liczyłeś. ok 18% - sorki, że tak późno. Mam nadzieję, że styropian nie pójdzie jeszcze w górę, bo różnica jeszcze się zmniejszy. A wolałbym żeby się zmniejszała od spadku cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 12.11.2003 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 ...ale jak zamoknie... sami wiecie co się robi z przemoczonych skarpet... Kurczę, naprawdę nie wiem, co się robi z przemoczonych skarpet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 12.11.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2003 ...A ja w sobotę robiłem nową budę dla psa. Wykorzystałem do tego styropian który pozostał i po ociepleniu budynku. Tak nawiasem mówiąc jest to chyba jedyna buda na mojej wsi ocieplona warstwą 12 cm styropianu ... Ściany budy oczywiście trójwarstwowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 13.11.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 ...A ja w sobotę robiłem nową budę dla psa. Wykorzystałem do tego styropian który pozostał i po ociepleniu budynku. Tak nawiasem mówiąc jest to chyba jedyna buda na mojej wsi ocieplona warstwą 12 cm styropianu ... Ściany budy oczywiście trójwarstwowe? i koniecznie z GWC, żeby psina miala dobry mikroklimat A tak poważnie to czym lepiej ocieplić budę ? 1. Styropian między dechy !? 1.1 Niebezpieczeństwo p.poż 1.2 Dechy mają szpary - przyjdą robale i myszy i go zjedzą 2. Wełna ? 2. 1 A jak zamoknie - buda nie jest szczelna - patrz pkt.1.2 2.2 I czy pies nie dostanie raka 3. A jak nie ocieple to czy złapie wilka !? Wot zagwozdka - w tej budowlance to najlepiej nie myśleć. Bo jak człowiek zaczyna dociekać to wszystko jest do luftu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 13.11.2003 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 EEE... do luftu, to jest szyber ! A w budowlance, to rzeczywiście mało kto myśli, choć od tego ponoć głowa nie boli. Myślącego!!! oczywiście...ad.3 To wilk złapie psa, jak psu budy nie ocieplisz. ad.1+2 Jeśli pies pali, to w żadnym wypadku styropian. To samo, jeśli się boi myszy... Wełny nie polecam, bo się kurczy od wilgoci (psa Ci skurczy i będziesz miał skurczy(byka?)), i może nabawić się reumatyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.11.2003 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Wszyscy wiemy, że co głowa to pomysł, a gdybyśmy mógli coś udowodnić nawet na 110% to i tak nie przekonamy masy, tłumu który głęboko wierzy w swoje przekonania. Więc po co te waśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts