Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor fug do płytek Travena Mogano Trovan?

Juniorka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 320
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak. Mam część łazienki z ciemnymi płytkami Mogano Brown a część w jasnej Travena. Tak samo w tych miejscach będą odpowiednio ciemne i jasne fugi.

W przypadku jasnej fugi mam dylemat między beżową a jaśminową natomiast w przypadku ciemnej zastanawiam się między brązową a czarną. Wszystkie MAPEI.

Emjot - aha, bo początkowo zrozumiałam, że pod prysznicem chcesz dać inną ciemną fugę niż w pozostaje części łazienki ;)

Ja do jasnych płytek mam jaśminową, a do ciemnych brązową (najciemniejszy odcień jaki 2 lata temu udało mi się znaleźć). Na czarną fugę bym się nie zdecydowała ;)

Powodzenia w wyborze ;)

Emjot - ja nie mam kabiny prysznicowej ;), w tych płytkach mam całą łazienkę ;). Jaśminowa fuga była z Mapei, ta brązowa z innej firmy. Po 2 latach niewiele się zmieniło w ich wyglądzie.

A, co do ciemnej fugi to nie brałabym w tym samym brązie co płytka żeby się nie zlały w jedno. I jeszcze na przykładzie swojej łazienki zauważyłam, że krople z wody bardziej widać na ciemnej fudze niż jasnej ;)

Emjot - bardzo chciałam fugę z Mapei ale wtedy nie mieli dość ciemnego brązu, dlatego szukałam wśród innych firm. Zresztą właśnie ten wątek założyłam z zapytaniem o fugi do tej kolekcji płytek ;)

Teraz wybór fug jest dużo większy nie tylko w Mapei. A mój brąz jest chyba z Bali.

Juniorka nic nie wybrałam. Doła złapałam takiego jak Rów Mariański i nie mam ochoty absolutnie na nic. :( Najchętniej spakowałabym tyłek i wybyła stąd gdzieś gdzie jest ciepło, ale muszę zapłacić ubezpieczenie samochodów, więc przez najbliższe 2 miesiące siedzę w domu.

emjot27 ja bym wzięła czarną. U siebie mam ciemny brąz z Atlasa i jest do du.. Znaczy zdecydowanie za jasny. Wannę dookoła mam obłożoną jasnymi płytkami z jasną fugą, przy najbliższej okazji (zmiana fug przez ten klej co wyłazi) zmienię też płytki na ciemne i ciemną fugę, bo tam gdzie jest mokro, ta jasna fuga robi się po prostu obrzydliwie żółta (nawet taka żółto-brązowa).

W fugi brokatowe absolutnie bym nie wchodziła - one fajnie wyglądają przy szklanych mozaikach, przy innych płytkach to mam mieszane odczucia, przy Mogano nie pasują.

• 1 month później...

Ja jestem juz po fugowaniu. Zdecydowaliśmy się jednak na jaśminową i czarną fugę Mapeia.

Jestem jednak trochę podłamany. Nie dopilnowałem jak kafelkarz kładł kafle i teraz jest po ptakach. Fugi wyglądają zdecydowanie na większe niż bym sobie tego życzył :( Są zdecydowanie za duże. Miejscami mają chyba z 3 albo nawet 4 mm :( Jak to możliwe? Zanim je uzupełnił wyglądały na mniejsze :(

Miały być max 2mm. Ehhh...

Łazienka jeszcze nie skończona. Kabina prysznicowa nie złożona, tak samo meble i grzejnik.

Przy okazji mam do was pytanie, czy to normalne, że pomimo tego, że płytki zostały zafugowane już prawie 3 tygodnie temu to przy myciu strasznie farbują :| Zwłaszcza te czarne. Cała szmata była czarna :/ Czy trzeba je czymś zaimpregnować? Druga sprawa, to fuga gdy jest mokra wygląda ładniej, czy jest może jakiś środek, który taki efekt utrzymywałby cały czas?

http://img695.imageshack.us/img695/6716/p5030299.jpg

http://img861.imageshack.us/img861/8806/p5030305.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/2599/p5030309.jpg

http://img820.imageshack.us/img820/5543/p5030304.jpg

http://img101.imageshack.us/img101/4346/p5030302.jpg

http://img853.imageshack.us/img853/1867/p5030297.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

A powiedzcie, jak się uzytkuje te płytki? Mocno widać na nich krople wody lub kamień? Łatwo się je czyści czy się mażą? We wtorek spotykam się z dekoratorką łazienek i muszę si ę ostatecznie zdecydować na kolekcję płytek. Po wielu godzinach w sklepach i w internecie ta kolekcja jest aktualnie na pierwszym miejscy w naszych planach.

Może ktoś napisze też, jakie dobrał do tych płytek dodatki?

• 3 weeks później...

Jestem w trakcie projektowania łazienki, zdecydowałam się na ww glazurę, jednak płytki podłogowe nie podobają mi się w ogóle. Czy ktoś może dobierał już inne płytki do tej glazury, chciałabym mieć jasną podłogę, najlepiej gres polerowany 30x60 jak rozmiar płytek. Szukałam, szukałam i nic oprócz cersanitu kondo bianco nie wydaje mi się ok. Co Wy na to? Może ktoś ma takie lub inne jasne płytki do tej kolekcji. U mnie problem jest jeszcze jeden kando bianco 60x60 będziemy mieli (bo kupione już) w kuchni, salonie i przedpokojach :). Czy wg Was nie jest tak głupio?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

kate_d

my mamy na ścianie travena beige i MoganoBrown

a podłogi wszędzie i również w łązience jest biało-mleczny gres dużoformatowy,

wygląda OK, ale pierwszy rząd na ścianie żeby zrobić wyraźnie odcięcie jasnej ściany od podłogi mamy położoną ciemną listwę 16cm- to MoganoBrowna,

ciemne płytki mają ciemne fugi, jasne mają jasne fugi.

napewno nie zrobiłambym ani odwrotnie ani tylko 1kolorem fugi wszędzie!

płytki uważam że szybko przyjmują zacieki, ale z drugiej strony mamy bardzo bardzo twardą wodę!!

• 2 weeks później...

Możecie mi powiedzieć, czy wasze płytki travena wpadają trochę w róż i czy "marmurkowatość" jest na nich bardzo widoczna czy są dość gładkie kolorystycznie?

Mam już projekt łazienki w tych płytkach, ale właśnie dziś zobaczyłam je w aranżacji w jednym skelpie i dość mocno wpadały w róż. TRochę mnie to zniechęciło i zastanawiam się, czy nie wybrać innej płytki.

Będę wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam