agata39 27.02.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Ludziska pomóżcie Może ktoś z was będzie wiedział coś na ten temat. Sprzedajemy mieszkanie i korzystamy z ulgi meldunkowej więc nie płacimy podatu,a co z gruntem (malo informacji na ten temat w internecie)podobno nie podlega uldze. Jeżeli tak to jak wyliczyć podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 28.02.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witaj, ja właśnie otrzymałam z Izby Skarbowej w Katowicach (bo tam podlega małopolska) odpowiedź na mój wniosek o indywidualną interpretację między innymi na temat ulgi meldunkowej, no i niestety - od gruntu podatek muszę zapłacić. Uldze meldunkowej podlega tylko samo mieszkanie. Nie wiem do końca jak jest z wyodrębnieniem wartości gruntu, ale napisali, że trzeba się opierać na powierzchni i wartości ułamkowej części gruntu wchodzącego w skład nieruchomości wspólnej, przypisanej do danego lokalu, która jest zapisana w akcie notarialnym. Jak to dalej rozgryźć to jeszcze nie wiem...Będę się martwić jak sprzedam mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 01.03.2009 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 No to mnie zmartwiłaś. I jak teraz policzyć wartość gruntu i wysokość podatku. Grunt mamy w użytkowaniu wieczystym,a właścicielem jest skarb państwa. Chyba też musimy zapłacić podatek przy sprzedaży. A swoją drogą ciekawe czy można sprzedać samo mieszkanie bez gruntu. Dzięki wielkie za odpowiedż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 03.03.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 no właśnie chodzi o to, że nie można sprzedać mieszkania bez gruntu.A podatek zapłacić trzeba.... w każdym razie powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.03.2009 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Mąż był w US dowiedzieć się jak z tym podatkiem.Pani dość zirytowana,że musi udzielać jakiejś informacji powiedziała,że jest specjalny druk ,który składa się razem z PIT i trzeba sobie wyliczyc samemu.Przejde się dzisiaj po ten druk i zobaczymy jak to wygląda.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kate_Sz 04.03.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 no tak panie w us są notorycznie zirytowane.... daj znać jak rozeznasz temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts