Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODATEK OD GRUNTU PRZY ULDZE MELDUNKOWEJ

agata39

Recommended Posts

Ludziska pomóżcie :oops: Może ktoś z was będzie wiedział coś na ten temat.

Sprzedajemy mieszkanie i korzystamy z ulgi meldunkowej więc nie płacimy podatu,a co z gruntem (malo informacji na ten temat w internecie)podobno nie podlega uldze. :evil:

Jeżeli tak to jak wyliczyć podatek :o

Witaj, ja właśnie otrzymałam z Izby Skarbowej w Katowicach (bo tam podlega małopolska) odpowiedź na mój wniosek o indywidualną interpretację między innymi na temat ulgi meldunkowej, no i niestety - od gruntu podatek muszę zapłacić. Uldze meldunkowej podlega tylko samo mieszkanie. Nie wiem do końca jak jest z wyodrębnieniem wartości gruntu, ale napisali, że trzeba się opierać na powierzchni i wartości ułamkowej części gruntu wchodzącego w skład nieruchomości wspólnej, przypisanej do danego lokalu, która jest zapisana w akcie notarialnym. Jak to dalej rozgryźć to jeszcze nie wiem...Będę się martwić jak sprzedam mieszkanie :)

No to mnie zmartwiłaś.

I jak teraz policzyć wartość gruntu i wysokość podatku.

Grunt mamy w użytkowaniu wieczystym,a właścicielem jest skarb państwa.

Chyba też musimy zapłacić podatek przy sprzedaży.

A swoją drogą ciekawe czy można sprzedać samo mieszkanie bez gruntu. :evil:

Dzięki wielkie za odpowiedż.

Pozdrawiam

Mąż był w US dowiedzieć się jak z tym podatkiem.Pani dość zirytowana,że musi udzielać jakiejś informacji powiedziała,że jest specjalny druk ,który składa się razem z PIT i trzeba sobie wyliczyc samemu.

Przejde się dzisiaj po ten druk i zobaczymy jak to wygląda.

Pozdrawiam