retrofood 28.02.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Amatorom montażu anten na dachu i na kominach proponuję poczytanie o tym, jak to należy robić: http://www.fachowyelektryk.pl/gazeta_pdf/2009-1/index.html trzeba otworzyć stronę 18 a potem następne. Jest mozliwość wydruku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.02.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Amatorom montażu anten na dachu i na kominach proponuję poczytanie o tym, jak to należy robić: http://www.fachowyelektryk.pl/gazeta_pdf/2009-1/index.html trzeba otworzyć stronę 18 a potem następne. Jest mozliwość wydruku. Dziękujemy i prosimy o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 28.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.02.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Artykuł ciekawy, ale przy okazji: czy ktoś próbował instalowania anteny satelitarnej nie na dachu, a na poddaszu, pod dachem? Dach oczywiście kryty dachówką (gontem, czy czymkolwiek co nie będzie blachą). Takie rozwiązanie z antenami TV naziemnej widziałem osobiście, wykonane jako prowizora, okazało się całkowicie wystarczające do poprawnego odbioru, wystawienie anteny za okno wyłazowe w każdym razie nie poprawiało odbioru w żaden zauważalny sposób.I aż kusi zrobić to samo z satelitą, wyjście wydaje się piękne i posiadające same zalety (dostęp do anteny, jej ochrona przed śniegiem itp, nieszpecenie elewacji), pytanie tylko czy dachówka nie wytłumi sygnału zbyt znacznie? Teoretycznie nie powinna, ale...Ktoś sprawdzał? Wie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 28.02.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Artykuł ciekawy, ale przy okazji: czy ktoś próbował instalowania anteny satelitarnej nie na dachu, a na poddaszu, pod dachem? .... na mój nos nie realne ....kiedyś gałęzie drzewa przeszkadzały mi w odbiorze, o ile analog jeszcze jakoś dawał sobie rady o tyle cyfra absolutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.02.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Gałęzie drzewa to zupełnie inna bajka jest. One w dużym stopniu składają się ze świetnie przewodzącego elektrolitu i uziemione są w sposób naturalny, więc i barierę dla mikrofal stanowią bardzo skuteczną. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 28.02.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o odbiór lokalny z anten na maszcie to przy silnym sygnale antena może być pod dachem, pod warunkiem że nie zasłaniają jej inne domy. Sam miałem taki układ właśnie ze względu na instalację odgromową. Niestety od pewnego czasu mam nadajnik z innego kierunku i musiałem swoją konstrukcję całkiem profesjonalną bo to nie była prowizorka wynieść ponad dach.Z satelitą jest całkiem inna sytuacja. Talerz pod dachem nie odbierze żadnego sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.02.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Z satelitą jest całkiem inna sytuacja. Talerz pod dachem nie odbierze żadnego sygnału. No, chyba, ze będzie to szum wiatru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts