Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż anten na dachu

Recommended Posts

Amatorom montażu anten na dachu i na kominach proponuję poczytanie o tym, jak to należy robić:

http://www.fachowyelektryk.pl/gazeta_pdf/2009-1/index.html

trzeba otworzyć stronę 18 a potem następne. Jest mozliwość wydruku.

Artykuł ciekawy, ale przy okazji: czy ktoś próbował instalowania anteny satelitarnej nie na dachu, a na poddaszu, pod dachem? Dach oczywiście kryty dachówką (gontem, czy czymkolwiek co nie będzie blachą). Takie rozwiązanie z antenami TV naziemnej widziałem osobiście, wykonane jako prowizora, okazało się całkowicie wystarczające do poprawnego odbioru, wystawienie anteny za okno wyłazowe w każdym razie nie poprawiało odbioru w żaden zauważalny sposób.

I aż kusi zrobić to samo z satelitą, wyjście wydaje się piękne i posiadające same zalety (dostęp do anteny, jej ochrona przed śniegiem itp, nieszpecenie elewacji), pytanie tylko czy dachówka nie wytłumi sygnału zbyt znacznie? Teoretycznie nie powinna, ale...

Ktoś sprawdzał? Wie?

J.

Jeżeli chodzi o odbiór lokalny z anten na maszcie to przy silnym sygnale antena może być pod dachem, pod warunkiem że nie zasłaniają jej inne domy. Sam miałem taki układ właśnie ze względu na instalację odgromową. Niestety od pewnego czasu mam nadajnik z innego kierunku i musiałem swoją konstrukcję całkiem profesjonalną bo to nie była prowizorka wynieść ponad dach.

Z satelitą jest całkiem inna sytuacja. Talerz pod dachem nie odbierze żadnego sygnału.