Gość 28.02.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 do kogo nalezy zabezpieczenie przedlicznikowe ?po przekazaniu całego przyłącza /od słupa az po licznik/ protokolarnie na rzecz ZE wydawc by sie mogło ze nalezy juz po wiek wieków do ZE ale dzis spotkała mnie "przygoda" tzn. spaliło sie zabezpieczenie /32 A C/ - inna sprawa dlaczego nie poszło to słabsze policznikowe ...? zgłosiłem to w ZE i miły pan "polecił" mi to wymienic a ich elektrycy przyjada i zapląbują ...i teraz pytanie - dlaczego ja ?przeciez to juz nie moje - kupiłem i przekazałem ZE ... dla swietego spokoju /i po to aby nie byc pozbawionym pradu przez sobote niedziele i częśc poniedziałku kupiłem zabezpieczenie i opłaciłem własnego elektryka/ ale chce wiedziec na przyszłośc - dlaczego dyspozytor z ZE zleca mi naprawe ich własności ?jakie to prawo upawaznia ZE do takich dziwnych poczynań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.02.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 jakie to prawo upawaznia ZE do takich dziwnych poczynań ? prawo własności. oni mają czas. I tak ci idą na rękę, że ci pozwalają tam grzebać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.02.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Nie jest wcale pewne, że to zabezpieczenie nie jest twoje. Generalnie od wielu już lat energetyce nic się nie przekazuje. Można jedynie coś sprzedać a ty nic otym nie piszesz. do końca roku 2006 (chyba) w 90 % przypadków obudowa licznika i zabezpieczenia były po stronie odbiorcy a zakłady dawały złącze i zabezpieczenia w złaczu. Granicą własności i eksploatacji były zaciski wyjściowe na ich zabezpieczeniach w złączu a więc niewątpliwie jeśli siadł ci wyłącznik to był on twój i twój koszt był jego wymiany. Powinieneś jeszcze opłacić plombowanie zabezpieczenia. Od roku 2007 w większości przyłączy sytuacja jest inna bo szafki pomiarowe i zabezpieczenia są już własnością i na eksploatacji zakładów energetycznych. Gdyby tak było u ciebie to reagowało by pogotowie. Wbrew pozorom pogotowie musi reagować na wszelkie przerwy w zasilaniu na ich sieciach bo takie przerwy są mocno limitowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 28.02.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 zabezpieczenie jest ZE ale poszli ci na rękę żebyś nie musiał czekać na pogotowie.inna sprawa że jak przyjeżdża pogotowie to doliczają ci kasę za przyjazd i wymianę bezpiecznika do faktury za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 inna sprawa że jak przyjeżdża pogotowie to doliczają ci kasę za przyjazd i wymianę bezpiecznika do faktury za prąd. ciekawe , w listopadzie wzywałem pogotowe energetyczne, przyjechali wyminili bezpiecznik, nic nie płaciłem. Fakt pan w słuchawce mowil że jeżeli to nie awaria na ich odcinku "przed licznikiem" a za to zapłace za nieuzasadnione wezwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 dziekuje wszystkim za odpowiedzi mam dzis fatalny net - dlatego z opóźnieniem i chaotycznie Nie jest wcale pewne, że to zabezpieczenie nie jest twoje. Generalnie od wielu już lat energetyce nic się nie przekazuje. Można jedynie coś sprzedać a ty nic otym nie piszesz. do końca roku 2006 (chyba) w 90 % przypadków obudowa licznika i zabezpieczenia były po stronie odbiorcy a zakłady dawały złącze i zabezpieczenia w złaczu. Granicą własności i eksploatacji były zaciski wyjściowe na ich zabezpieczeniach w złączu a więc niewątpliwie jeśli siadł ci wyłącznik to był on twój i twój koszt był jego wymiany. Powinieneś jeszcze opłacić plombowanie zabezpieczenia. no własnie zarządali jeszcze 30 zł za oplombowanie ! protokół przekazania mam przy sobie jest z datą 14 .07 97 i wyrażnie jak byk napisane jest w nim ze przekazuje na rzecz RZE SA przyłącza ... Od roku 2007 w większości przyłączy sytuacja jest inna bo szafki pomiarowe i zabezpieczenia są już własnością i na eksploatacji zakładów energetycznych. Gdyby tak było u ciebie to reagowało by pogotowie. Wbrew pozorom pogotowie musi reagować na wszelkie przerwy w zasilaniu na ich sieciach bo takie przerwy są mocno limitowane. otóż to - dyspozytor powinien chyba zapytac o daty - nie zapytał ... co wiec w takim przypadku powinienem zrobic kiedy przyjedzie pogotowie oplombowac licznik i zarzada kolejnych pieniedzy ? p.s. jest jeszcze cos przy pierwszym plombowaniu elektrykowi z ZE Urwał sie malutki fragmencik ubudowy zabezpieczeń /ten przez który przeplata sie plombe/ ale jest on niewidoczny, to ten od spodu mimo to przewlókł plombe przez jedno koluszko i powiedział " to nic bo drugie takie samo uszko po przeciwnej stronie jest OK|" czy taka sytuacja nie jest dwuznaczna dla mnie i moich interesów ? i do kogo w tym wypadku nalezy obudowa zabezpieczeń przedlicznikowych ? jajmar za plombowanie tez im nie płaciłes ? p.s. kiedy inne strony wczytują sie w miare, to wysłanie posta na forum muratora - szkoda gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.02.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 (...) dzis spotkała mnie "przygoda" tzn. spaliło sie zabezpieczenie /32 A C/ - inna sprawa dlaczego nie poszło to słabsze policznikowe ...? (...) A dlaczego został założony bezpiecznik o charakterystyce C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 (...) dzis spotkała mnie "przygoda" tzn. spaliło sie zabezpieczenie /32 A C/ - inna sprawa dlaczego nie poszło to słabsze policznikowe ...? (...) A dlaczego został założony bezpiecznik o charakterystyce C ? nie wiem - podejrzewam ze symbol C oznacza spoźniona reakcje wiec dlatego po liczniku sa zabezpieczenia - C 25 A - które nie brało udziału z zwarciu - B 20 A - równiez nie brało udziału - B 16 A - to najsłabsze światłowe spowodowało zwarcie w C 32 A przedlicznikowym ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 jajmar za plombowanie tez im nie płaciłes ? Nie płaciłem nic, wezwałem pogotowie energetyczne bo nie miałem jednej fazy w domu, przyjechali gdzieś po 30 minutach, (piętek lub sobota wieczór -kolo 20 było) pozrywali plomby przy liczniku skrzynka na budynku posprawdzali co i jak stwierdzili że to "na lini" wleźli na pobliski słup tam wisi skrzynka z której do mnie zasuwa kabel ziemią (swoją drogą nie wiem od czego to zależy nie wszyscy mają takie skrzynki przy przyłaczach - docelowych) tam padł jeden bezpiecznik -wymienili go. Poźniej prz domu wszystko poskładali poplomobowali , nic nie chceili zebym podpisywał - pytałem i nie zapłąciłem za to ani złotówki. Sprzwdziłem dwa ostatnie rachunki nie ma żadnych wzmianek o tej naprawie. Ogólnie byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 28.02.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Płaci się w jednym przypadku - jeśli urządzenie odbiorcy jest przez nich oplombowane i odbiorca chce w nim grzebać co powoduje zerwanie plomby. Za założenie nowej na urządzeniu odbiorcy trzeba zapłacić. Jeśli coś padnie na urządzeniach ZE to przyjadą, naprawią i ponownie oplombują i za nic nie tzeba płacić bo to ich małpy i ich cyrk. Jeśli awaria jest na nie oplombowanym urzadzeniu odbiorcy to ZE nie przyjedzie a tym samym nie wystawi rachunku. Za nie uzasadnione wezwanie pogotowia też się nie placi bo jak nie masz fazy to masz prawo założyć, że padło coś w sieci i wezwać pogotowie. Pogotowie po stwierdzeniu ,ze u nich jest wszystko w porządku pakuje się i odjeżdża bez wystawiania rachunku. Doradzą ci jednocześnie, że musisz zawołać po elektryka który znajdzie usterkę w twojej instalacji. Co do granic własności to wszystko masz zapisane w umowie przyłączeniowej lub w tymże protokole przekazania przyłącza. Jeśli takiej info nie posiadasz to jak widziasz nic nie wiadomo. A tak dla rozluźnienia atmosfery:Kiedyś przebudowaliśmy stację transformarorową na taką bez rozdzielnicy stacyjnej. Podchodzi do mnie gość i mówi ,że jak jesteśmy tacy ...... to sobie teraz sami będziemy przyjeżdzać wymieniać bezpieczniki na stacji bo on po drabinie ie będzie się wspinał na stacje żeby dostać się do bezpieczników. Tak więc granica własności nie zawsze przebiega wzdłuż granic eksploatacji bierzącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 28.02.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A tak dla rozluźnienia atmosfery: Kiedyś przebudowaliśmy stację transformarorową na taką bez rozdzielnicy stacyjnej. Podchodzi do mnie gość i mówi ,że jak jesteśmy tacy ...... to sobie teraz sami będziemy przyjeżdzać wymieniać bezpieczniki na stacji bo on po drabinie ie będzie się wspinał na stacje żeby dostać się do bezpieczników. Tak więc granica własności nie zawsze przebiega wzdłuż granic eksploatacji bierzącej. kurcze dobre, ubawiłam się setnie.no cóż życie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.02.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A dlaczego został założony bezpiecznik o charakterystyce C ? nie wiem - podejrzewam ze symbol C oznacza spoźniona reakcje wiec dlatego po liczniku sa zabezpieczenia - C 25 A - które nie brało udziału z zwarciu - B 20 A - równiez nie brało udziału - B 16 A - to najsłabsze światłowe spowodowało zwarcie w C 32 A przedlicznikowym ! Masz rację - litera w oznaczeniu bezpiecznika oznacza charakterystykę czasową pracy zabezpieczenia - litera C oznacza bezpiecznik zwłoczny - stosowany do zabezpieczania obwodów ze znacznym przeciążeniem startowym na przykład silników elektrycznych - absolutnie nie należny takich zabezpieczeń stosować w domach , mieszkaniach przy używaniu klasycznych obciążeń elektrycznych gdzie wymagana jest jak najszybsza reakcja bezpiecznika na prąd zwarciowy . Stosowanie takich zabezpieczeń w instalacjach elektrycznych domów jest niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka i jest zabronione ! Natomiast odnośnie braku zadziałania bezpiecznika zabezpieczającego obwód oświetlenia - B16A to za duża wartość dla obwodu oświetlenia - w zupełności wystarczyłby bezpiecznik B10A - i takie bezpieczniki standardowo się właśnie stosuje . Wymień profilaktycznie bezpiecznik który nie zadziałał - bo skoro szesnastka o charakterystyce B nie zadziałała a zadziałała trzydziestka dwójka C przedlicznikowa - to coś z tym bezpiecznikiem jest nie tak ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelppp33 28.02.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam.O ile wiem w RZE granica własności znajduje się na zaciskach wyjściowych przyłącza. WLZ jest własnością odbiorcy zabezpieczenie przedlicznikowe również. Jeśli nastąpiła awaria zabezpieczenia przedlicznikowego odbiorca wymienia go na swój koszt i płaci za oplombowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam. O ile wiem w RZE granica własności znajduje się na zaciskach wyjściowych przyłącza. WLZ jest własnością odbiorcy zabezpieczenie przedlicznikowe również. Jeśli nastąpiła awaria zabezpieczenia przedlicznikowego odbiorca wymienia go na swój koszt i płaci za oplombowanie. dziękuję wszystkim za opinie po zapoznaniu sie ze wszystkimi doszedłem do wniosku, ze jednak w mojej gestji jest wymiana zabezpieczenia przedlicznikowego i zadbanie o to aby było ono w najwyszym standardzie i o najlepszych parametrach Wymień profilaktycznie bezpiecznik który nie zadziałał - bo skoro szesnastka o charakterystyce B nie zadziałała a zadziałała trzydziestka dwójka C przedlicznikowa - to coś z tym bezpiecznikiem jest nie tak ... za te sugestie równiez dziękuje i postaram sie zastosowac p.s. powodem zwarc były źle podłączone wyłaczniki schodowe /które mimo nieprawidłowego podłaczenia działały - raz na jakiś czas powodując zwarcie .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts