Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekofiber i tym podobne celulozy

elli3

Recommended Posts

Jako , że nikt nic nie podpowiedział, ani nie odpowiedział to sam sobie odpowiedziałem empirycznie :)

Zatrudniłem do docieplenia poddasza firmę z doświadczeniem z okolicy nie za bliskiej. Zrobili robotę profesjonalnie jak się wydaje. Poszło prawie 40 worków takich sprasowanych na twardo tego materiału izolacyjnego, a domek malutki ledwo 120 mkw. Zasypali wszystko co się dało od strychu, oraz od wewnątrz przez wycięte otwory w płytach GK. Ekipa 5 panów uporała się z moim domkiem w jeden dzień. Chłopaki godne polecenia. Dbali o dom aby nic przy okazji nie zniszczyć, wszystko pięknie zabezpieczyli. Kosztowało 4tys zł brutto.

Użyli materiałów producenta z tego linka.

http://www.ekovata.lt/lt/

• 4 weeks później...
  • 4 months później...
W jaki sposób przygotować stelaż (ruszt) pod płyty GK przy planowaniu ocieplenia metodą wdmuchiwania celulozy?

Czy stosować folię?

no właśnie koś ma juz doświadczenia z tym tematem?

Folię to ja chce dać po to żeby odbijała ciepło ( tyvek, dorken) i uszczelnić nią bardzo mocno poddasze (szczególnie przy ścianach).

Piszą że ekofiber nie potrzebuje folii.

Edytowane przez sciema
bład stylistyczny

• 3 years później...
Przymierzam się do docieplenia poddasza ekofibrem. Mam kilka miejsc gdzie ewidentnie kamera termowizyjna pokazała brak ciągłości izolacji. Wykonawca usługi doradza aby zrobić docieplenie całego poddasza, czyli skosów po całości oraz powierzchni płaski, a nie punktowo. Wdmuchiwanie izolacji odbędzie się przez wycięte otwory o średnicy 4-5 cm od środka pokoi. Tu rodzi mis się pewne pytanie. Ekofiber był by wdmuchany w przestrzeń miedzy GK oraz wełnę mineralna, chyba oddzieloną od przestrzeni powietrznej folią. Czy tak to można robić ? Czy dawać po całości poddasza czy tylko w miejscach i okolicach ewidentnie tego potrzebujących. Z góry dziękuje za podpowiedź.

Witam

mam ten sam problem i jak zdecydował się Pan na te rozwiązanie?