Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęknięta kafelka na podłogówce - powód

Recommended Posts

gdyby zamiast fugi był silikon to byłoby elastycznie - o to mi chodzi :roll:

ale identyczna sytuacja ma miejsce w łazience na poddaszu - czyli jest zafugowana przerwa między kafelkami ściennymi a podłogowymi i tam nic się nie dzieje - wszystko jest ok :roll:

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale identyczna sytuacja ma miejsce w łazience na poddaszu - czyli jest zafugowana przerwa między kafelkami ściennymi a podłogowymi i tam nic się nie dzieje - wszystko jest ok :roll:

Daggulka silikon nie pomoże, jeżeli podłoga przemieszcza się względem ściany, a przynajmniej nie w takim zakresie jak na zdjęciach. Na poddaszu, w łazience nie jest identyczna sytuacja.

Bo strop Ci sie nie zapada ?

To nie kwestia silikonu.

Bo strop Ci sie nie zapada ?

To nie kwestia silikonu.

Nefer, kurcze blade, bo mi ten Twój awatar zbija z pantałyku, ale w sumie pomaga.

Daggulka, musisz się uzbroić w cierpliwość.

Ja mam podobny problem tylko skala większa :evil: W całej kuchni z ogrzewaniem podłogowym odłazi mi gres 60x60- jak się puknie słychać pustkę. Fuga ma 2 mm- zastosowaliśmy super elastyczny klej i odpowiednią fugę. Wszystkie fugi są spękane i trzasnęła już 1 płytka- nie mam pojęcia co z tym począć- mam tylko nadzieję, że uda się odzyskać część gresu. Tylko cholera czemu tak się dzieje???

ano dzieje sie dlatego, ze ludzie uwierzyli w to, ze tzw. humus na pewno osiądzie, a piasek nie ...

i zaczeła sie mania sciągania zwykłej ziemi z zawartościa ok. 2- 3 % humusu

na rzecz grubaśnej warstwy /bywa słabo zagęszczonego piachu /

najczęsciej imitacji tegoz piachu tj. kopanej braji piachu z mułem/

który zagęszcza sie gorzej od piasku płukanego /droższego/

wsypany chaotycznie do wykopu i zagęszczony nawet w miare poprawnie - gdy dostanie wody jest w stanie opaśc przykładowo 5 % - 7 % ...

wiosenne podwyzszone stany wody gruntowej powodują szybsze zagęszcze i opadanie tego piachu z mułem

jesli Cie to pocieszy - to dodam, ze więcej osób to ma - tylko jeszcze nie wie o tym ...

Jak dla mnie to w tym naro zniku masz zbyt cienką posadzkę,dzieję sie tak gdyz przewaznie chudziak w naroznikach tez jest podniesiony a co za tym idzie styropian układany w narozniku(gdzie przewaznie go zle ukladaja,rusza się itd).Jeżeli posadzka jest zbyt cienka to po obciązeniu peknie wraz z płytka(stoi tam jakies urzadzenie-pralka itd?)Scianę z posadzką ZAWSZE łączy się silikonem-masz posadzkę pływającą tzn pracuje niezaleznie od ścian-teraz pracuje razem i dlatego pęka!Dobrze po zdjęciu płytki naroznikowej sprawdzic gubośc posadzki opukując ją lekko,jeżeli jest za ciena wykuć ten naroznik nawet wyjmując czesc styopianu i zalac masą gotową w workach ale na bazie cementu(są takie w castoramach itp)No i przede wszystkim DOBRY elastyczny klej do płytek.Pozdrawiam

ścianka działowa w porządku - sprawdzałam dokładnie

niestety nie mogę sprawdzić w pokoju obok podłogi ...czy również osiadła, ponieważ mam tam panele ... czyli: folia , pianka, panel , listwa przypodłogowa ...za cholerę nie dotrę na sam spód coby obadać sytuację :roll:

ano dzieje sie dlatego, ze ludzie uwierzyli w to, ze tzw. humus na pewno osiądzie, a piasek nie ...

i zaczeła sie mania sciągania zwykłej ziemi z zawartościa ok. 2- 3 % humusu

na rzecz grubaśnej warstwy /bywa słabo zagęszczonego piachu /

najczęsciej imitacji tegoz piachu tj. kopanej braji piachu z mułem/

który zagęszcza sie gorzej od piasku płukanego /droższego/

wsypany chaotycznie do wykopu i zagęszczony nawet w miare poprawnie - gdy dostanie wody jest w stanie opaśc przykładowo 5 % - 7 % ...

wiosenne podwyzszone stany wody gruntowej powodują szybsze zagęszcze i opadanie tego piachu z mułem

jesli Cie to pocieszy - to dodam, ze więcej osób to ma - tylko jeszcze nie wie o tym ...

A właśnie nie... My nie wywalaliśmy gleby bo mamy sam piach, wody gruntowe baardzo głęboko.

A właśnie nie... My nie wywalaliśmy gleby bo mamy sam piach, wody gruntowe baardzo głęboko.

ile razy w roku sprawdzasz poziom wód gruntowych i w jakich miesiącach to robisz ?

i co oznacza "bardzo głęboko"? tzn konkretnie ile ?

p.s.

nawet gdyby nie woda powodowała osiadanie piachu /tylko niedbałe zagęszczenie czy muł w piachu/ do jakie to ma znaczenie dla Ciebie ?

No przecież osobiście takich badań nie robię :wink: Dokumentacje geotechniczną wykonywał inż. geolog w miesiącu lutym 2007r (roztopy). Do głębokości 1,5m jest piasek drobny kolejne 4m to pył piaszczysty. Poziom wód gruntowych w okresach roztopów może występować na poziomie 1,5- 1,7m p.p.t

wody gruntowe mają to do siebie, ze sa zmienne

więc napisanie, ze są "baardzo głęboko" to tak jakby ktos napisał zaraz po obiedzie, ze jest "baardzo najedzony" albo wychodząc z wanny, ze jest "baardzo czysty"

minie kilka godzin i te odczucia moga sie zmienic

z woda gruntową jest podobnie

p.s.

a luty nie jest jakimś miesiacem z którego mozna by jakiś średnie dane wysnywac

Zaraz pokaze swoje pekniecia, wygladaja fatalnie ale juz przestalam sie tym przejmowac.

Mieszkamy rok, a pekniecia pojawily sie po 3 msc mieszkania jak wylaczylismy podlogowke, wtedy zaczely sie pekniecia, ktore robily sie coraz wieksze (szpara robila sie coraz szersza).

Pekniecia sa tylko na scianach szczytowych, wszystkie laczenia plytka-cokol sa robione silikonem, klej do podlogowki, przed kladzeniem plytek podlogowka chodzila dwa miesiace (w domu bylo wtedy 25 stopni), potem byla wychlodzona i dopiero kladzone kafle, wszystko tak jak powinno byc.

Na scianie szczytowej w lazience pekla mi plytka przy podlodze w dwoch miejscach jeszcze przed wprowadzeniem do domku.

U kolezanki, ktora budowala w tym samym czasie popekaly wszystkie plytki w lazience na scianie szczytowej zaraz pierwszy rzad przy podlodze (tez wypelniala silikonem, a nie fuga).

Musimy po prostu zerwac silikon i polozyc na nowo, bo dziury szpary jakie sie porobily juz sie nie powiekszaja.

Peknieta plytka w lazience i laczenia

http://x.screeny.pl/ga3145/21ecff32336c6cd7f7318610/murator_068.jpg

http://x.screeny.pl/ga3145/21ecff32336c6cd7f7318620/murator_069.jpg

Salon

http://x.screeny.pl/ga3145/21ecff32336c6cd7f7318630/murator_071.jpg

http://x.screeny.pl/ga3145/21ecff32336c6cd7f7318640/murator_072.jpg

magpie101 ... Tobie też???!!! :o

masakra ...ale teraz wiem, ze nie jestem sama - zdaję sobie sprawę że to dla Ciebie żadne pocieszenie - dla mnie za to ogromne :D ....wiem, ze wieszać się z tego powodu nie trza :wink: :roll:

dagulko juz dawno chcialam zalozyc taki temat jak Ty i pokazac fotki ale jakos sie zebrac nie moglam :roll: .

Ja uwazam, ze to sa skutki ekspresowego budowania i zdania nie zmienie! Wszystko robilismy tak jak powinno byc ale w strasznie szybkim tempie, budynek nie zdazyl osiasc, a powinien.

Takie pekniecia ma wiele osob tylko glosno o tym nie mowia. Wiele osob ich nie widzi, bo nie ma cokolow z plytek tylko listwy i szpary robia sie za listwami.

Tak odbiegajac od tematu, my we wszystkich pomieszczeniach zalozylismy na laczeniu sciana-sufit listwy wlasnie po to zeby pekniec nie bylo widac. I pekniec nie mamy :p ale pod listwami sa na pewno.