Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęknięta kafelka na podłogówce - powód

Recommended Posts

czyli na razie coby w oczy nie raziło dać se jakieś listwy (najlepiej samoprzylepne coby nic nie wiercić :roll: ) , a przy okazji pierwszego remontu za kilka latek zrobić coś na stałe , bo na pewno jeszcze przez min.2 lata dom będzie osiadał i nic na to nie poradzimy :roll:

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeżeli tam byłby silikon , to by sie to nie pojawiło , tak myślę, silikon by pracował , razem z podłoga,

macie tam silikon?

bo wygląda mi to na fugę

Przeczytaj moj post przed fotkami, pisalam, ze nie mam nigdzie fugi na laczeniu plytka-cokol tylko sam silikon.

u taty w łazience podłogówka grzeje od dwóch lat , często przegrzewana,bo na RTL-u a matka kreci tym co chwila nie znając się :lol: jak ja wejdę i czuje że w nogi gorąco to znowu i to zmieniam ,za chwile to samo :lol: całą zimę podłogówka grzeje na maxa (5 to chyba około 45-50st :lol: )

na łączeniu sciana podłoga silikon pod kolor fugi , nic się nie dzieje ,nic nie pęka

to i tak słabo

sąsiad w maju wykopał fundamenty (dom podpiwniczony) a wigilie spędzał już na swoim

na wiosnę rozbierali dachówkę po raz pierwszy , zapomnieli blachy w koszach ,

latem po raz drugi ,ciekło dalej

na jesień po raz trzeci ,całkiem inna firma , na razie nic nie rozbierają :lol:

co w środku sie dzieje ,nie wiem , nie chwali sie :D

Kiedyś tu na forum w temacie o zagęszczaniu próbowałem ludzi namówić

na dość specjalny rodzaj zagęszczania, mianowicie wsypywanie piachu

DO wody, jako jedyny skuteczny, nie jakieś tam badziewne polewanie

piachu wodą... bo nie dające żadnej gwarancji. Od dawna to stosuję

z rewelacyjnym skutkiem. Wodą da się zagęścić, tylko tej wody musi

być naprawdę dużo.

Jak widać, pewnie do tej pory nikt tak nie wypróbował, bo nikt nigdy

o tym nie napisał. Na wszelki wypadek ludzie unikają wody przy zagęszczaniu

bo zaraz podnosi się krzyk, że bagno, bajoro...że zagęszczenie niemożliwe...

Więc lepiej bez wody.... Tyle że, albo woda i tak sama tam dotrze i zrobi

swoje, albo zrobi to czas - siądzie bez wody...

Przy okazji :daggulka , czy poradziłaś sobie z tymi plamami wilgoci

przy oknach dachowych ? Pozdrawiam.

Kiedyś tu na forum w temacie o zagęszczaniu próbowałem ludzi namówić

na dość specjalny rodzaj zagęszczania, mianowicie wsypywanie piachu

DO wody, jako jedyny skuteczny, nie jakieś tam badziewne polewanie

piachu wodą... bo nie dające żadnej gwarancji. Od dawna to stosuję

z rewelacyjnym skutkiem. Wodą da się zagęścić, tylko tej wody musi

być naprawdę dużo.

Jak widać, pewnie do tej pory nikt tak nie wypróbował, bo nikt nigdy

o tym nie napisał. Na wszelki wypadek ludzie unikają wody przy zagęszczaniu

bo zaraz podnosi się krzyk, że bagno, bajoro...że zagęszczenie niemożliwe...

Więc lepiej bez wody.... Tyle że, albo woda i tak sama tam dotrze i zrobi

swoje, albo zrobi to czas - siądzie bez wody...

Przy okazji :daggulka , czy poradziłaś sobie z tymi plamami wilgoci

przy oknach dachowych ? Pozdrawiam.

W odpowiedzi - 2 razypo kilka godzin był piiach ubijany skoczkiem i stopą , do tego przez 12 dni zalewaliśmy piach w fundamentach wodą. Przeważnie kilka razy dziennie, bo całymi dniami na tej budowie siedzieliśmy coś tam robiąc.

Wydawało mi się że jest dobrze ubity ... no ale przecież nie jestem alfą i omegą- majster powiedział, ze ok - to co się będę kłócić :wink: .

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to wszystko d... , bo przeciez nie ma bata- po czasie i tak musiał osiąść jeszcze trochę.

Obserwuję co się dzieje z tym domem . Widać pękające styki sufitowych płyt kg ze ścianą, , widać pęknięcia płyt przy oknach dachowych , widać świeże pęknięcia tynku na ścianach (kilka w domu), słychać "strzelające" drewno więżby. Widać jak na dłoni , że wszystko pracuje i osiada. No ale - tego się nie da przeskoczyć. Budowa do zamieszkania w 14 miesięcy ... kiedyś ludzie latami budowali :roll: .

Tym bardziej, ze dom stawialiśmy na torfach - grunt centralnie do d... , oczywiście zrobiliśmy jak architekt chciał i postawiliśmy dom na głębokich fundamentach (2 metry w dół aż do gruntu nośnego, najpierw chudziak, potem zazbrojony B20). Trza przeczkać , przy pierwszym remoncie za kilka latek wszystko się poprawi i bedzie mam nadzieje ok :wink: .

Co do wilgoci przy oknach dachowych w sypialni i holu.

Okno w sypialni zdecydowanie suche ...ostatnio na jesieni wyszły plamy (wtedy kiedy założyłam wątek). Okno w holu ... wysoko okropnie , ale czasem uda mi się dostrzeć jakąś niewielką plamkę na górnym glifie :roll: .

Pewnie zajmiemy się tym albo latem (i to nie osobiście, tylko firmę zawołam :wink: ), albo przy pierwszym remoncie :roll: .

Pozdrawiam.

mnie zastanawia co innego.... co się dzieje z rurkami, które wychodza z podłogi i są podłączone do kaloryferów? czy one nie mogą się uszkodzić/rozszczelnić gdy część opada a część jest przytwierdzona do kaloryfera na ścianie nośnej? ... to samo z wszystkimi przyłączami wody, OC itp

oczywiście mówię o przypadku kiedy rurki instalacyjne są pociągnięte po podłodze (tak jak chyba w większości przypadków)