rafalg 30.12.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 Pete - ile do tego kosztowała robocizna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 31.12.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Pete - ile do tego kosztowała robocizna ? Budowa ścian stanu surowego 18 tys ( z fakturą) + 8.5 tys. dach razem z obróbkami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 07.01.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Witam wszystkich Sylikaty są ciężkie i co z tego, na głowie ich się nie trzyma Dają miły mikroklimat pomieszczenia. Jak nasiąkną wodą to wyschną i nic im nie bedzie, a z BK to chyba może byc róznie. Majstrom nie robiło róznicy czy murowali z cegły szczelinówki Uni25 czy z silikatu 25, woleli silikat bo im szybko szło, a że ciężki , silne chłopy z tych majstrów, nie było to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stan33 08.01.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 silka znana jest juz od bardzo wielu lat, w Polsce również,proszę popytac jak wygladają dzisiaj i jak się do tej pory mieszkało tym co budowali 30 - 40 lat temu,rozmawiałem z takimi ludźmi (kiedyś nazywano to białą cegłą lub cegłą piaskową), poza niewątpliwymi zaletami takimi jak wytrzymałość, bardzo dobry efekt akumulacji i izolacyjność akustyczna to główną wadą jest kiepska izolacyjność termiczna, tylko że kiedyś ogrzewanie było taniepoza tym mity o promieniotwórczości innych materiałów są mocno przesadzone, okazuje się że na codzień narażeni jesteśmy na różne typy promieniowania z zupełnie innych źródeł (opinia profesorów wydziału fizyki politechniki), przy tym poziom promieniowania wynikający z zastosowanego mateiału budowlanego jest pomijalnie nieistotny (jeśli jest zgodny z normą)osobiście wymysliłem coś aby wilk był syty i owca też, architekt aktualnie adoptuje projekt gotowy a przy okazji zmienia materiał, ściany zewnętrzne mają być z BK + termoizolacja a ściany wewnętrzne z silki, trochę był tym zaskoczony ale powiedział, że to ciekawy mix a poza tym z punktu widzenia architektonicznego możliwy i wcale nia tak bardzo kłopotliwy w wykonaniujak już będę miał projekt (za tydzien) to pochwalę się co z tego wyszłopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 09.01.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Stan33 - masz racje co do izolacyjności silikatów i wiem też, że kiedys (30, 40 lat temu) nie ocieplano i izolowano tych materiałów jak teraz. Dlatego pojawiał się grzyb, wilgoć, duże straty ciepła. przy obecnych technologiach takie problemy występują już w dużo mniejszym zakresie (uogólniam oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 09.01.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Pete - jakie bloczki fundamentowe wybrałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 15.01.2004 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Ściany silka M18 na klej . Ocieplenie Wełna na ruszcie 30 cm + oblicówka (siding lub deski). Adam Jak zamierzasz zamocować ocieplenie grubości 30cm, czy wełna pod swoim ciężarem, po jakimś czasie, nie opadnie, tak jak np. kołdra. Chyba, że ten ruszt bardzo gęsty ??? dopisz szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumu 20.03.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 czy macie namiary na dostawce silki w rejonie Poznania wzgl. Wielkopolski? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 22.03.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 mumu - Proponuję Ci zrobić tak: Zadzwoń do każdego z producentów Silki i zapytaj się, czy mają przedstawicielstwa lunb składy w twojej okolicy. Jak tak zrobiłem i przedstawiciele z Silikaty Ostrołęka sami się do mnie zgosili (a mieszkam w Trójmieście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 22.03.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 Proponuję doświadzenie:Do dużej miski z niewielką ilością wody pustak MAX i cegła silikatowa.MAX podciągnie wodę 3 cm, silikat nasiąknie na maxa.Może to nie ma dużego znaczenia w praktyce w dzisiejszych technologiach. Ale mnie to zniechęciło do silikatów. Najlepiej zapytać doświadczonego inżyniera z czego by sobie wybudował dom. Podejrzewam że z MAXA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mylus 23.03.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Proponuję doświadzenie: Do dużej miski z niewielką ilością wody pustak MAX i cegła silikatowa. MAX podciągnie wodę 3 cm, silikat nasiąknie na maxa. Może to nie ma dużego znaczenia w praktyce w dzisiejszych technologiach. Ale mnie to zniechęciło do silikatów. Najlepiej zapytać doświadczonego inżyniera z czego by sobie wybudował dom. Podejrzewam że z MAXA. Statek zrób takie doświadczenie a później pisz. Jedno co może ciebie tłumaczy to to, że współpracujesz z producentem MAX-ów . Mam nadzieję, że nie jesteś studentem na kierunku budownictwo. Jeżeli tak to współczuje twoim przyszłym zleceniodawcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 23.03.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Z producentami nie współpracuję. Doświadczenie robiłem. A z tym budownictwem trafiłeś. Każdy ma swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mylus 23.03.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Z producentami nie współpracuję. Doświadczenie robiłem. A z tym budownictwem trafiłeś. Każdy ma swoje zdanie. A co się stało z silką jak już wyparowała woda?? i co się stało z max-em jak wyparowała woda?? Jest jakaś różnica?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 23.03.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Wyschły i poczekały na następną grupę studentów Zbiorę dane i postaram się zamieścić zupełnie obiektywną wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 24.03.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Podobne porównanie z nasiąkliwością cegieł było robione dla silki i dla .... (nie pamietam, jaka to była cegła), w każdym bądź razie taka, aby silka dobrze wypadła. Przez noc cegły moczyły się w beczce. Silka nie przybrała na wadze prawie wogóle (znikoma ilość wsiąkniętej wody), druga cegła zwiększyła swój ciężar o ok 3 kg (tyle wody wchłonęła)Wniosek: RObi się takie porównania, jaki się chce zrobić marketing.Ja i tak buduję z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeksz 24.03.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2004 Dużą zaletą silki są gładkie ściany. Nie schodzi wtedy tyle tynku wewnątrz. U mnie właśnie tynkują pomieszczenia i razem z sufitami (poza pomieszczeniami z sufitem z g-k) wydzie mi jakieś 80 worków Knauff Goldband (po 30 kg) na dom 150m2. Fachowcy chwalą podłoże, ściany szybko schną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leo668 29.03.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Jeszcze nie zacząłem się budować ale na pewno domek zbudujemy z Silki M18 + 12 cm wełny. Przeanalizowaliśmy zalety i wady wielu materiałów ale najkorzystniej wypadły silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 29.03.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 leo668 - zastanwó się nad grubością ścian. oczywiśnie gr 18 cm jest wystarczająca dla ściań konstrukcyjnych, ale może nie być wystarczająca dla podparcia stropu - zależy jaki strop będziesz chciał mieć. Jeżeli Terriva, wówczas 18-stka może być za wąską. Ja też chciałem budowac z 18stki, ale konstruktor polecił mi 24cm właśnie ze względu na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 30.03.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Przed przystąpieniem do budowy zrobiliśmy rundki po okolicznych hurtowniach i składach. 1-y zamysł : Ytong . W wakacje poszedł rumor o Vaciku Ceny rosły , pomimo suszy i upałów. 2-gi pomysł ( finansowy na +) BK z Ostrołęki . Jak ruszylismy z budową , fabryka W Osrołęce podniosła ceny Podejście 3-cie ! BK z W-wy ( też podnieśli ceny, ale były do przełknięcia). Chcieliśmy na klej - po lekturze Muratora i innnych fachowych pism - z nowoczesnym podejściem nie trafiliśmy i nie wyprzedziliśmy nowatorstwem ekipy budowlanej... Budowlancom już nie chce się chcieć myśleć , a co nawet wdrażać nowinki... Może mają za dużo betonu ( w głowie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 23.05.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Silikaty ...tylko i wyłącznie + styropian...a może i wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts