Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty , ceramika czy beton komorkowy ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Sylikaty są ciężkie i co z tego, na głowie ich się nie trzyma :)

Dają miły mikroklimat pomieszczenia.

Jak nasiąkną wodą to wyschną i nic im nie bedzie, a z BK to chyba może byc róznie. :(

Majstrom nie robiło róznicy czy murowali z cegły szczelinówki Uni25 czy z silikatu 25, woleli silikat bo im szybko szło, a że ciężki :-? , silne chłopy z tych majstrów, nie było to ważne.

silka znana jest juz od bardzo wielu lat, w Polsce również,

proszę popytac jak wygladają dzisiaj i jak się do tej pory mieszkało tym co budowali 30 - 40 lat temu,

rozmawiałem z takimi ludźmi (kiedyś nazywano to białą cegłą lub cegłą piaskową), poza niewątpliwymi zaletami takimi jak wytrzymałość, bardzo dobry efekt akumulacji i izolacyjność akustyczna to główną wadą jest kiepska izolacyjność termiczna, tylko że kiedyś ogrzewanie było tanie

poza tym mity o promieniotwórczości innych materiałów są mocno przesadzone, okazuje się że na codzień narażeni jesteśmy na różne typy promieniowania z zupełnie innych źródeł (opinia profesorów wydziału fizyki politechniki), przy tym poziom promieniowania wynikający z zastosowanego mateiału budowlanego jest pomijalnie nieistotny (jeśli jest zgodny z normą)

osobiście wymysliłem coś aby wilk był syty i owca też, architekt aktualnie adoptuje projekt gotowy a przy okazji zmienia materiał,

ściany zewnętrzne mają być z BK + termoizolacja a ściany wewnętrzne z silki, trochę był tym zaskoczony ale powiedział, że to ciekawy mix a poza tym z punktu widzenia architektonicznego możliwy i wcale nia tak bardzo kłopotliwy w wykonaniu

jak już będę miał projekt (za tydzien) to pochwalę się co z tego wyszło

pozdrawiam

Stan33 - masz racje co do izolacyjności silikatów i wiem też, że kiedys (30, 40 lat temu) nie ocieplano i izolowano tych materiałów jak teraz. Dlatego pojawiał się grzyb, wilgoć, duże straty ciepła. przy obecnych technologiach takie problemy występują już w dużo mniejszym zakresie (uogólniam oczywiście).

Ściany silka M18 na klej . Ocieplenie Wełna na ruszcie 30 cm + oblicówka (siding lub deski).

Adam

Jak zamierzasz zamocować ocieplenie grubości 30cm, czy wełna pod swoim ciężarem, po jakimś czasie, nie opadnie, tak jak np. kołdra.

Chyba, że ten ruszt bardzo gęsty ??? dopisz szczegóły.

• 2 months później...

Proponuję doświadzenie:

Do dużej miski z niewielką ilością wody pustak MAX i cegła silikatowa.

MAX podciągnie wodę 3 cm, silikat nasiąknie na maxa.

Może to nie ma dużego znaczenia w praktyce w dzisiejszych technologiach. Ale mnie to zniechęciło do silikatów. Najlepiej zapytać doświadczonego inżyniera z czego by sobie wybudował dom. Podejrzewam że z MAXA.

Proponuję doświadzenie:

Do dużej miski z niewielką ilością wody pustak MAX i cegła silikatowa.

MAX podciągnie wodę 3 cm, silikat nasiąknie na maxa.

Może to nie ma dużego znaczenia w praktyce w dzisiejszych technologiach. Ale mnie to zniechęciło do silikatów. Najlepiej zapytać doświadczonego inżyniera z czego by sobie wybudował dom. Podejrzewam że z MAXA.

Statek zrób takie doświadczenie a później pisz. Jedno co może ciebie tłumaczy to to, że współpracujesz z producentem MAX-ów ;-). Mam nadzieję, że nie jesteś studentem na kierunku budownictwo. Jeżeli tak to współczuje twoim przyszłym zleceniodawcom.

Podobne porównanie z nasiąkliwością cegieł było robione dla silki i dla .... (nie pamietam, jaka to była cegła), w każdym bądź razie taka, aby silka dobrze wypadła. Przez noc cegły moczyły się w beczce. Silka nie przybrała na wadze prawie wogóle (znikoma ilość wsiąkniętej wody), druga cegła zwiększyła swój ciężar o ok 3 kg (tyle wody wchłonęła)

Wniosek: RObi się takie porównania, jaki się chce zrobić marketing.

Ja i tak buduję z silikatów.

Dużą zaletą silki są gładkie ściany. Nie schodzi wtedy tyle tynku wewnątrz. U mnie właśnie tynkują pomieszczenia i razem z sufitami (poza pomieszczeniami z sufitem z g-k) wydzie mi jakieś 80 worków Knauff Goldband (po 30 kg) na dom 150m2. Fachowcy chwalą podłoże, ściany szybko schną.

leo668 - zastanwó się nad grubością ścian. oczywiśnie gr 18 cm jest wystarczająca dla ściań konstrukcyjnych, ale może nie być wystarczająca dla podparcia stropu - zależy jaki strop będziesz chciał mieć. Jeżeli Terriva, wówczas 18-stka może być za wąską. Ja też chciałem budowac z 18stki, ale konstruktor polecił mi 24cm właśnie ze względu na strop.

Przed przystąpieniem do budowy zrobiliśmy rundki po okolicznych hurtowniach i składach. 1-y zamysł : Ytong . W wakacje poszedł rumor o Vaciku :evil: Ceny rosły , pomimo suszy i upałów. 2-gi pomysł ( finansowy na +) BK z Ostrołęki . Jak ruszylismy z budową , fabryka W Osrołęce podniosła ceny :evil: Podejście 3-cie ! BK z W-wy ( też podnieśli ceny, ale były do przełknięcia). Chcieliśmy na klej - po lekturze Muratora i innnych fachowych pism - z nowoczesnym podejściem nie trafiliśmy i nie wyprzedziliśmy nowatorstwem ekipy budowlanej... :( Budowlancom już nie chce się chcieć myśleć , a co nawet wdrażać nowinki... Może mają za dużo betonu ( w głowie) ?

• 1 month później...