Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty , ceramika czy beton komorkowy ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojtek62 a w jakim sensie przypomina? Rozwiń myśl...

Wygląd (podobny do żużlobetonu), , parmetry, promieniuotwórczość?

Jezeli jest dopuszcony do sprzedazy i budowy domów, ma certyfikat zgodnosci, normy, dopuszczenia itd, to chyba nie jest to ten sam materiał z epoki realnego socjalizmu?

Ale jesli ten sam, to napisz prosze dlaczego?

Honorata,

spoko- nie chciałem Cie denerwować - napisałem bo przypomina mi to pustaki żuzloazbestowe produkowane swego czasu w Polsce, z których np mój brat ma wybudowany garaż

nie neguję właściwości i parametrów tego materiału ale wiem tez, że w tym kraju dopuszczenie do sprzedaży nie pociąga za soba jakiejkolwiek odpowiedzialności

i tylko tyle

pozdr

Byłem zwolennikiem BK,ale teraz skłaniam się ku silikatom.Tylko,że to chyba będzie droga sprawa,bo żeby to miało sens trzeba ocieplić wełną.Czy ktoś wie coś na temat niedrogich ale dobrych silikatów(tańszych np od Silki)?

Zbudowałem z silikatów (wszyscy byli przeciw, ale się uparłem i nie żałuję :D ). Polecam Silikaty Białystok. Jestem b. zadowolony - dobre wytłumienie, chłodno w gorące dni, nie ma problemów z wierceniem. Grubość ściany: 25cm (mówią, że wystarcza 18 cm). Do tego styropian 12 cm. Moja rada: nie wybieraj największych rozmiarów cegieł - ja tak zrobiłem i na czterech murarzy tylko dwóch pracowało (pozostali nie mogli unieść... :o ).

• 4 years później...
  • 2 years później...

Ja miałem podobny dylemat ale już wkońcu zdecydowałem

Sciany zewnetrzne z BK bo zalerzy mi na jak największym oporze cieplnym tych ścian czyli ciepłe ściany. A ściany działowe i nośne wewnetrzne z sylikatów poniewaz dobrze akumuluja ciepło a nie trudno się domyślić że ściana nagrzana działowa odda ciepło tylko do domu.

Beton Komurkowy jest tańszy od ceramiki i podobno jest zalecany na tereny powodziowe właśnie dzięki swojej dużej nasiąkliwości. To jest jego wada i zaleta .chłonie wode i wtedy jego opur cieplny maleje. ale równiez łatwo ta wode oddaje. Jeżeli się myle to niech ktoś sprostóje

• 2 months później...
  • 2 years później...

Witajcie

Pozdrowienia na początku dla wszystkich użytkowników.

Piszemy nocną porą z WAŻNYM zapytaniem - czy ktoś może budował w okolicy Poznania, Śremu, Środy Wlkp. dom z silki. Rozpoczynamy budowę w tym roku i ciągle bijemy się z myślami o materiale. Chcielibyśmy poznać opinie kogoś kto wybudował i już użytkuje dom z silki. Jak się ona sprawdza w codziennej eksploatacji domu?

Podajemy naszego maila [email protected] - będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi i cenne rady w temacie silki ( na forum lub na maila)

Pozdrawiamy Marta i Mirek

• 5 months później...
Witajcie

Pozdrowienia na początku dla wszystkich użytkowników.

Piszemy nocną porą z WAŻNYM zapytaniem - czy ktoś może budował w okolicy Poznania, Śremu, Środy Wlkp. dom z silki. Rozpoczynamy budowę w tym roku i ciągle bijemy się z myślami o materiale. Chcielibyśmy poznać opinie kogoś kto wybudował i już użytkuje dom z silki. Jak się ona sprawdza w codziennej eksploatacji domu?

Podajemy naszego maila [email protected] - będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi i cenne rady w temacie silki ( na forum lub na maila)

Pozdrawiamy Marta i Mirek

U mnie dom wybudowany z silki n24. Powiem tak, materiał nasiąkliwy, widać po deszczach, ale szybko odparowuje, idzie i tak na to warstwa ocieplenia więc się nie przejmuje. Materiał bardzo twardy, nie da się wbić w niego gwoździa. Ściany są solidne. Minusem są wady przy produkcji. W niektórych kostkach znajdziemy kawałki gałązek i tam lubi taka kostka pęknąć, ale jest to bardzo mały problem, więc polecam. Im mniejsza grubość bloczka, tym więcej popękanych na palecie w czasie transportu lubią pęknąć.

Generalnie silkę wybrałem bo nie zawiera żadnych szkodliwych domieszek. Wszyscy w moim rejonie budują z porothermu, moi znajomi również. Jakoś dziwnym trafem żona znajomego zachorowała na chłoniaka, nie wiem jaki to ma związek z wyborem materiału, ale wiem że w wypalanej glinie zwiększamy stężenie Radonu, Polonu oraz innych promieniotwórczych pierwiastków, więc to był główny powód wyboru Silki. Nie żałuję, ściany są gładkie i nie wejdzie na nie dużo zaprawy tynkarskiej, robiłem na cienką spoinę. Szukajcie ekipy z niwelatorem, ponieważ ustawić pierwszą warstwę jest bardzo trudno, jak robi się na cienkiej spoinie, nie wybacza to błędów.

• 3 weeks później...
Wszyscy w moim rejonie budują z porothermu, moi znajomi również. Jakoś dziwnym trafem żona znajomego zachorowała na chłoniaka, nie wiem jaki to ma związek z wyborem materiału, ale wiem że w wypalanej glinie zwiększamy stężenie Radonu, Polonu oraz innych promieniotwórczych pierwiastków, więc to był główny powód wyboru Silki.

Echh a widziałeś pan dane ITB na temat promieniotwórczości naturalnej materiałów budowlanych? Pustaki mają tylko o kilka % wyższą promieniotwórczość niż... powietrze w domu. A 80% promieniowania radonu i tak pochodzi z gleby. Nie wiem... czy silka w reklamach albo konsultanci ustnie przekazują te brednie o promietniotwórczości ceramiki i betonu? Porotherm ma promieniotwórczość naturalną na poziomie silikatów! Nie kumam jak można w ogóle wybierać materiał na ściany pod kątem tego parametru. A gdzie izolacyjność termiczna i akustyka?

'

Polecam lekturę:

http://www.przegladbudowlany.pl/2012/07-8/2012-078-PB-39-42_Zapotoczna.pdf

Co ciekawe z badań wyszło, że najwyższe stężenie radonu jest w domu drewnianym, gdzie materiał do budowy w ogóle nie zawiera radonu!

Bzdury piszesz kolego w tym Twoim artykule widać że ceramika wykazuje wyższą promieniotwórczość niż silka praktycznie dwukrotnie większą. Rzecz w tym że nie ma norm określających długotrwałe oddziaływanie promieniowania na organizm ludzki, gdyż jest to sprawa indywidualna. U jednego dawka, którą przyjmie spowoduje powstanie chłoniaka a u innego nie zrobi mu NIC!!! Ceramika musi mieć większą promieniotwórczość z racji technologii wytwarzania, to przecież glina. Możesz ignorować te dane, ale wiedz że codziennie wraz z pokarmem dostarczamy pierwiastki promieniotwórcze, które zastępują atomy węgla w organizmie np. cez z ryb. W oceanach jest pełno odpadów radioaktywnych, które były tam wrzucane w latach 70tych i jak sobie dodasz to i Twoją pozorną nieszkodliwość odnotujesz wzrost zachorowań na raka.

• 3 months później...

fajnie sobie poczytałem o silikatach, super że tak dbacie o zdrowie, jestem pewien że trzymacie się zdrowej diety i macie dużo ruchu w życiu, dlatego skupiacie się już teraz tylko na promieniotwórczości ścian.

Mam nadzieję, że nie latacie samolotami i nie leżycie na plaży nad Bałtykiem, tam promieniowanie bywa zabójcze.

...a i że zęby myjecie często i macie zdrowe, bo dentyści też lubią usmażyć człowieka badaniami rvg...

Najdłużej w Europie ludzie żyją m.in. w Finlandii... tak przy okazji tam jest też jedno z wyższych wartości promieniowania tła...

zgłupieć można, prawda...

a tak serio BK nie biorę pod uwagę, kruche to badziewie, a ja chce solidną chałupę...

CO WYBRAĆ???

ceramika [porotherm zwykły, bez wełny] / porotherm z wełną / silikaty

ocieplenie STYROPIAN 30cm

CO WYBRAĆ???

jakie zalety ma ceramika nad silikatami?

zalety silikatów znam :D

• 1 year później...
fajnie sobie poczytałem o silikatach, super że tak dbacie o zdrowie, jestem pewien że trzymacie się zdrowej diety i macie dużo ruchu w życiu, dlatego skupiacie się już teraz tylko na promieniotwórczości ścian.

Mam nadzieję, że nie latacie samolotami i nie leżycie na plaży nad Bałtykiem, tam promieniowanie bywa zabójcze.

...a i że zęby myjecie często i macie zdrowe, bo dentyści też lubią usmażyć człowieka badaniami rvg...

Najdłużej w Europie ludzie żyją m.in. w Finlandii... tak przy okazji tam jest też jedno z wyższych wartości promieniowania tła...

zgłupieć można, prawda...

a tak serio BK nie biorę pod uwagę, kruche to badziewie, a ja chce solidną chałupę...

CO WYBRAĆ???

ceramika [porotherm zwykły, bez wełny] / porotherm z wełną / silikaty

ocieplenie STYROPIAN 30cm

CO WYBRAĆ???

jakie zalety ma ceramika nad silikatami?

zalety silikatów znam :D

Witam, tak sobie czytam co piszecie i z moich ostatnich poszukiwań idealnego materiału na budowę domu pomineliście jeden istotny materiał jakim są bloczki betonowe inaczej zwane pustakami betonowymi, mają wage poruwnywalna do silki są mniej kruche o troche gorszych właściwoścciach izolacyjnych ale lepszych akustycznych, w sumie i tak teraz robi sie przeważnie sciany 3-warstowe.

Zastanawiam sie co o tym myślicie na razie znalazłem jednego producenta firme TAB, ale są z warszawy macie może jakiś innych producentów bliżej ślaska??