Tlobo 28.02.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 WitamZamierzam złożyć wnioski kredytowe do różnych Banków i mam pytanie o ich druki kosztorysu do kredytu.Jak je wypełnić, każdy bank ma inny druk, a ja już zgłupiałem co i jak ująć w tych zestawieniach.Np DB ma druk z rozbiciem dokładnie na co oni mają dać kasę, a na co ja. Dodatkowo z dokładnymi datami i opisem, Nordea ma druk zbliżony do normalnego kosztorysu, który sam przygotowałem. Polbank ma prostszy kosztorys ale za to są drodzy. Z tego co wyczytałem niektóre banki chcą aby kosztorys wykonany na ich druku, podpisała osoba z uprawnieniami budowlanymi, a ja ich nie mam i znowu będę musiał prosić o przysługę kolegę, przyszłego kierownika budowy.Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.02.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Idziesz do każdego z banków. Bierzesz druk. NIby każdy jest inny, ale generalnie są takie same (tylko mają inną kategoryzację).Zrobiłam soebi kosztorys na podstawie jednek w Excelu. Potem tylko wstawiam funkcje i dostosowywałam do poszczególnych kategorii.Pod kosztorysem również podpisywał mi się kierbud. Tylko nie musiałam go prosić o przysługę - po prostu był moim kierbudem i podpisał bez żadnej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 28.02.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 W tych bankach które ja brałem pod uwagę żaden nie żądał podpisu kierbuda lub projektanta na uproszczonym kosztorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz27 28.02.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 W Pekao podobna sprawa niby uproszczony (moim zdaniem dosyć szczegółowy) no i poza podpisem i numerem uprawnień budowlanych kosztorysanta trzeba podać w jakim konkretnie programie kosztorysowym był wykonany. Babka w banku powiedziała że sam mam na oko go zrobić nawet lekko zawyżając i poprosić kierownika o podpis, boje się jednak że osoba weryfikująca wniosek może mieć troche inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.03.2009 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 kosztorys warto mieć przede wszystkim swoj własny: w zeszycie lub lepiej w komputerze w arkuszu kalkulacyjnym, potem wypełnianie każdego innego to już formalność, choć przyznam, że widziałem tak ogólne bądź niekompletne formularze, że dziw brał jak wg tego można później określić np. zaawansowanie inwestycji .... wypełnnianie różnych kosztorysów dla różnych banków ma tę zaletę, że można "zaadaptować" kwoty pod potrzeby/wymagania konkretnego banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 07.03.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Najkorzystniej zrobić własny kosztorys "dla siebie" (Excel się kłania). Dla banku w zależności od wymagań banku dodawać wymagane komórki. Jeśli jest potrzeba "naciągać dane" tak żeby wyszło co ma wyjść A w trakcie budowy działać na własnym kosztorysie. Jeśli zrobiło się go uczciwie, to wielkich odchyłek nie powinno być. A kosztorysu bankowego używać do rozliczeń z bankiem (rozliczania transz). Kosztorys własny i bankowy nie zawsze muszą się pokrywać.... he he (wiadomo o co chodzi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tlobo 08.03.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja mam kosztorys wykonany w programie kosztorysowym. Chodziło mi o adoptowanie tego kosztorysy do druków bankowych. Prawdziwy kosztorys nie zawsze idzie w parze z drukami z banków. Zrobiłem kalkulację dla DB na wymaganym druku, druk ten dostałem też w wersji elektronicznej w Exelu. Bardzo ułatwiło mi to "dopasowanie" kwot do tego co chciałem otrzymać. Po wypełnieniu całego druku porównałem go z moim kosztorysem i jest bardzo zbliżony więc myślę, że jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts