Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w stylu retro - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Sukub, pochwal się koniecznie swoim domem. Mój to jednak nie z pracowni arex :D rzygacza kupiłam w firmie Chronos z Komorowa

Kasiu, sorki, że odzywam się dopiero teraz.... Bardzo Ci dziękuję za te namiary :), mam nadzieję, że i u mnie, w moim przyszłym ogrodzie, wkrótce zagości ten maszkaron :). Stale podziwiam Twoje dzieła! Hm... prawdziwy artyzm. Cz zajmujesz się projektowaniem wnętrz zawodowo?

Ech, na razie nie ma się czym chwalić... Walczę z pseudo fachowcami. Poraz trzeci zmieniłam ekipę i mam nadzieję, że to już ostatnia, i że z końcem lata dobrnę też do końca tej budowy. Pocieszam się, że to co rodzi się w bólach może być piękne... ;) Na razie mam drogę przez mękę. Na szczęście "robią już" kolejną łazienkę, a ja w szale zakupów poszukuję zamiennika dekoru, który wycofali mi z produkcji. Jedna z łazienek zamarzyła mi się śnieżnobiała, taka "lodowa" tzw. czysta biel, do tego barokowe dodatki w kolorach srebra . Wybrałam białe płytki, dodatkiem miała być również biała listwa z wypukłym dekorem, miodziłam się na te płytki, od samego początku, bo "wpadły mi w oko" już w fazie projektu domu, a jak pojechałam je kupić okazało się, że sa wycofane... Długo szukałam zastępstwa i znalazłam Brennero. Równie białe, dekor też i znów skucha... przy zamówieniu okazało się, że tego dekoru już nie produkują... Wzięłam same płytki i teraz dopasowuję do nich listwę ze sztukateri, którą mają mi zaimpregnować, pokryć białym stiukiem i polakierować tak, zeby nie różniła się od płytek. Z płytkami do drugiej łazienki (tymi Petracersa) też miałam jazdę... Mają dziwnie rozpisane nazwy kolorów w katalogu. Zamówiłam wg. rozpiski mojej projektantki, odczekałam ponad 2 mce i kiedy dostałam tel, że są, cała szczęśliwa pojechałam do sklepu obejrzeć moje cudo i... Myślałam, że zejdę na zawał, kiedy zamiast białych (ze złotymi guziczkami) przynieśli mi zielone... Wyglądałam chyba nieciekawie, bo przemiły sprzedawca od razu zaczął wydzwaniać do przedstwiciela w celu zamiany i... co usłyszałam? ŻE SIĘ NIE DA Z TYM NIC ZROBIĆ!!!! Mam się oswoić z myślą, że będą zielone... nie ja pierwsza, bo to kolejna pomyłka, która się zdarza z tymi płytkami ale wszyscy jakoś to przełknęłi... no dobra ale nie ja!!!! Próbowałam sama negocjować, że zapłacę za transport itp... NIC! Nie można i koniec... Nie było z kim dalej o tym rozmawiać... Niemalże uciekłam z tego sklepu do samochodu i pierwszy raz od dawna poryczałam się z bezsilności. Próbowałam oswajać się z myślą o zielonej łazience ale strasznie kiepsko mi to szło... buuuu... A jak dotarłam do domu chwyciłam za telefon i korzystając z nr. podanego w ich katalgu zadzwoniłam sama do Włoch i co??? Przemiła Pani poinformowała mnie, że nie ma problemu!!! Tym bardziej, jeśli chcę pokryć koszty transportu! Poprosiła o dokładne ilości tych nieszczęsnych płytek, nr. zamówienia, no i namiary na naszego sprzedawcę, dystrybutora. Po te dane musiałam znów dzwonić do naszych szanownych dostawców, którzy byli bardzo zaskoczeni moją desperacją ;P. Stwierdzili, że wkrótce do mnie oddzwonią i owszem dostałam telefon, z informacją, że oni sami już się wszytstkim zajmą... Szok! Po tym wszystkim mogę stwierdzić, że nie wiedziałm, nigdy nie przypuszczałabym nawet, że tak mało jest wśród nas życzliwości no i chęci pomocy (chociaż zarzekano się, że zrobiliby wszystko co w ich mocy, ale nie da się ;P)...

Dlatego tym bardziej Kasiu patrząc na Twoje dzieła i Twoje dobre rady na forum, na wszystkie informacje, podpowiedzi i cierpliwość i ich udzielaniu, należy Ci się wieeelki medal! Dziękuję raz jescze i gorąco pozdrawiam. :)

widok od tarasu..jpg Witam:)

Ten dom ...:) kocham od 2007 bodaj roku, pokazała go Weranda i "miłośc od pierwszego wejrzenia" choć lepiej oddaje to francuska wersja tego wyrażenia "coup de foudre":) .

Twój domek ...wirtuozeria smaku ...każde wnętrze dopracowane i tak lekko połączona klasyka z wielkomiejskimi pejzażami ...chapeau!!!

Pokazałaś, że można mieć łuk:), sztukaterie:), taaaakie podłogi:).........z klasą, bo bądźmy szczerzy to elementy samobóje większości z nas ułatwiają stworzyć kicz a u ciebie pełen sukces. Gratuluje i jestem pod ogromnym wrażeniem:)

a to wnętrze domu, którego taras był twoją inspiracją:)

prow dom weranda&#46.jpg stolik p kuchnia..jpg p

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

Edytowane przez konstancja30

Sukub niestety , przejścia z zamawianym towarem z zagranicy to norma na naszym rynku a tak być nie powinno. ja równiez chorowałam na te płytki. Przez baardzo długi czas były tylko i wyłacznie te w planie ale ostatecznie otrzeźwił mnie deszcz cenowy jak dostałam wycenę to sie odkochałam :) Trzymam kciuki za realizację bo zapowiada sie ciekawie

Kasiu mam pytanko odnośnie schodów ...są całe białe pamiętasz może czym zostały potraktowane ? Będę wdzięczna za podpowiedź w kwestii farby:)

Nie musze dodawać, że wyglądają zjawiskowo, bo to widać ale dodam ...lepiej usłyszeć niż się domyslać :)

Konstancjo30 nie tylko taras z tego domu był moja inspiracją, cała reszta również. Praktycznie w każdej chwili wlepiałam oczęta w te piekne wnetrza i wzdychałam sobie ech... kiedyś tez tak bedzie ale daleka droga jeszcze. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na dalsze oglądanie :) A wracając do schodów to były malowane farba flugeera do podłóg

No i musziałam odkopać wątek z zaświatów :D

Dzis kolejna wizyta w domu. Pogoda przepiekna, 20 stopni, ptaki ćwierkaja, cisza i spokój. Własnie sie dowiedzieliśmy że będa wreszcie kończyc domy koło nas, co oznacza wreszcie piękne widoki za oknem, zadbany teren dookoła.

Kolejna wizyta to kolejne zdjecia.

To dolna łazienka , oczywiście ciagle w proszku ale efekt końcowy jż bliski. Tu brakuje jeszcze listw przypodłogowych i pomalowania dolnych paneli na biało.

http://foto2.m.onet.pl/_m/8e01172f1f88a160f19e697d2b624c4a,10,19,0.jpg

to kawałek gabinetu. Ciężko robiło sie zdjęcie bo silne słońce zagladało.

http://foto2.m.onet.pl/_m/a1b84033c6616067e50b0922c9430f7e,10,19,0.jpg

to sypialnia

http://foto1.m.onet.pl/_m/c4f66fe80aa35fa7528203daa2543d8d,10,19,0.jpg

to salonik TV, czeka już kolejce do niego lampa z bąbelkami :D i fantastyczny fotel w stylizacji tat 50 w limonkowym kolorze , wykończony czeczotką, mniam

http://foto1.m.onet.pl/_m/6d305b6a19b636023174eefdc9c17101,10,19,0.jpg

a na koniec pokój Karolci, też bardzo słoneczny i też już w kartonach czekają białe meble

http://foto2.m.onet.pl/_m/5a4423e540c6288ef21e1835b5e3578e,10,19,0.jpg

ufff i tak małymi kroczkami do przodu

czesc

podziwiam dom bardzo piekny chcialam sie zapytac jesli mozna gdzie tak piekne tapety w kwaity mozna znalezc:)?

Widzę, ze wpadłaś na baaaardzo podobny pomysł do mojego na ogród w bieli. Oprócz trudów związanych z sadzeniem tych roslin obecnie, przyjdą inne typu: nie wszytkie rosliny się przyjmą i drugie bardzo istotne: moga Cię spotkać takie niespodzianki jak to, że np. biały clematis okaże się bordowym itp. Ja już tej wiosny doświadczyłam tego wielokrotnie i jesienią będę wykopywać te rośliny. Miałam też mieć piękne białe lilio-podobne tulipany a wyszły pospolite tulipaniska w kolorze pomarańczowym i czerwonym (na szczęście tylko 5 cebul)... do wykopania.

Dziękuję Ewciu za inspiracje, te donice są piekne. Tylko cena powstrzymuje mnie przed zakupami. na razie radzę sobie kupując zwykłe ceramiczne , terakotowe i maluje je farba do elewacji i już mam białe.

takie jak mi sie podobaja np takie, to juz koszt 300 - 400 zł , dla mnie zabijający :(

http://www.chronos.com.pl/katalog/wazy/b_duze/don24.jpg

Ostatni tydzień czerwca lub pierwszy tydzień lipca, nowy termin. Obawiam się że nie zrobie tego w jeden dzień bo nazbierało się tych klamotów przez te lata a i mebli na razie mało więc w nowym domku na kartonach żyć będziem, nie wiem jak z sesja zdjeciową bo do zdjęć nadawać sie nie będzie ale z czasem :) ...

No to będziem pić :) a w donicach na razie siedzą 2 hortensje pnące, 3 róże, 1 donica z callą, 3 z irysami a jak przyjdzie pergola z ławeczka to będzie obsadzona różami i clematisami w donicach

bidny ten ogródeczek w tym roku ale własny i każda roślinka cieszy :)