Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt APS117 pracownia ARCHI-PROJEKT

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Hi Tomek,

Jestem na dokładnie takim samym etapie co Ty. Myślę nad rozbudową garażu na 2 stanowiska i drobną przeróbką w kuchni - usunięcie schowka. Poza tym nie wiem czy przez rozbudowę garażu nie będzie za szeroki.

Może ktoś jeszcze się interesuje lub widział gdześ ten domek bardzo chętnie się o tym dowiem.

Pozdrawiam

Leszcom

Czesc,

Ja równiez planuje zlikwidowac spiraznie w kuchni i jednoczesnie przesunac okno na srodek kuchni, dokladnie pod okno lazienkowe na poddaszu.

Co do garazu, to nic nie zmieniam.

Obecnie szukam wykonawcy dla tego projektu. Nie jestem jeszcze zdecydowany co do materialow. Waham sie pomiedzy gazobetonem a Porothermem, a w przypadku dachu pomiedzy dachówka cementowa a blachodachowka.

Czy masz juz wykonawce i ile chce za stan surowy otwarty?

Pozdrawiam

Tomek

Hi,

Powiem szczerze, ze tez myslalem o przesunieciu okna w kuchni. Obecnie jestem na etapie zakupu projektu i jego adaptacji. Nie wiem jeszcze ile beda chcieli fachowcy za ten dom. Bardzo chetnie dowiem sie o kosztach budowy (moze masz kosztorys?). Jak tylko bede mial projekt to zabiore sie za poszukiwanie firmy. Wtedy bede mogl cos powiedziec. Na razie musze czekac.

Pozdrawiam

Leszcom

Czesc,

W tej chwili szukam potencjanych wykonawcow

Na razie mam odpowiedz jednego, ale cena wydaje mi się zbyt wysoka - ok. 35000 za stan surowy otwarty.

Szukam dalej, mam namiary na kilku, bede napewno cos wiedzial za tydzien, moze dwa.

Na adaptacje jeszcze mam trochę czasu, nie chce pochopnie podejmowac decyzje o rozwiazaniach, poczekam jak znajde wykonawce i uzgodnie z nim najlepsze rozwiazania.

Pozdrawiam

Tomek

Witaj,

Jeśli chodzi o etap budowy to właściwie szukam odpowiedniego projektu.

Na projekt APS117 jestem zdecydowany w 90% ale wciąż szukam tych 10%, może znajdę lepszy. Wracjąc do APS117 to myślę o zlikwidowaniu spiżarki i powiększeniu kuchni. Zastanawiam się jeszcze nad wykuszem, nad którym znajduje się balkon. Mam obawy czy za kilka lat nie będzie przeciekał i poważnie myślę o jego likwidacji. Poza tym chciałbym poszerzyć garaż.

Co myślisz na temat szczelności wykuszu i jakie są koszty adaptacji projektu?

Pozdrawiam

Janusz

Witaj,

Ja równiez likwiduje spizarnie, natomiast nie poszerzam garazu i nie likwiduje wykuszu. Oprocz tego przesuwam okno w kuchni na srodek.

Uwazam, ze caly urok domu jest wlasnie w tym wykuszu, a co do szczelnosci, to kwestia dobrego wykonia i izolacji.

Garaz byc moze bym powiekszyl, ale to sa dodatkowe pieniadze . . . i nieco inny wyglad.

W przyszlosci jesli bedzie mi potrzebny garaz, to sobie wybuduje wolnostojacy.

Co do adaptacji projektu to koszt wraz z przylaczami nie powinien przekroczyc 2500 zl.

Pozdrawiam

Tomek

• 1 year później...
  • 2 months później...
  • 2 years później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam! Z mężem budujemy domek APS-117. Narazie stan surowy, przykryty. Jesteśmy na etapie poszukiwania okien Na dzień dzisiejszy nie mam fotek, ale ewentualnie mogę wymienić jakikolwiek spostrzeżeniami.

Czy Pani udało się znależć?

Domek bardzo mi się podoba. Budujemy go w lustrzanym odbiciu. Z ważniejszych zmian to zlikwidowaliśmy spiżarke na dole na rzecz większej kuchni a także okno ze spiżarki przesuneliśmy o 25 cm od ściany. Teraz wypada ono centralnie na przeciw wejścia. Tam planuje też postawić stoliczek z krzesłami. Zlikwidowaliśmy komin który na projekcie widnieje w kuchni i daliśmy go do salonu. Tam on nie przeszkadza wogóle. W pokoju nad garażem zrezygnowaliśmy z jednego okna w dachu (z tyłu).Te pomieszczenie planujemy podzielić i zrobić pralnie i suszarnie.dach mamy w kolorze brązowo-czerwonym, okna planujemy wstawić w kolorze macore.

bardzo dziękuję za odpowiedź

my też budujemy go w lustrzanym odbiciu

zrezygnowaliśmy też ze spiżarki

też zastanawia mnie ten komin w kuchni myślę że może będzie przeszkadzł

zrezygnowaliśmy z okien dachowych

też planujemy pokryć dach w kolorze brązowym

zniecierpliwością będę czekała na zdjęcia

pozdrawiam

• 2 weeks później...