Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozplanować ułożenie rur ogrzewania podłogowego?

Recommended Posts

Proszę o poradę lub skierowanie mnie do odpowiedniego, już istniejącego wątku.

Muszę rozplanować ułożenie i policzyć ile gdzie potrzeba rur do ogrzewania podłogowego wodnego i jak ułożyć pętle, żeby nie przekroczyć maksymalnej ich długości. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to narysowanie całego domu na papierze milimetrowym, narysowanie poszczególnych pętli i mierzenie narysowanych pętli linijką i tak kilka razy, metodą prób i błędów, aż wyjdzie dobrze.

Tylko przeraża mnie ogrom pracy, potrzeba miejsca, żeby się rozłożyć, czas i cisza, żeby się skopić a tego za bardzo nie mam.

Może jest jakiś algorytm, program? Cokolwiek, co ułatwi mi pracę.

ja robiłem to tak:

program OZC do obliczenia zapotrzebowania na ciepło

następnie programik C.O. (oba do pobrania np ze stron kisana)

po wstępnych obliczeniach w ww programikach rozrysowałem sobie pętelki w Inventorze w celu sprawdzenia czy to co tamte obliczyły rzeczywiście się zmieści

roboty na 3-4 dni

Dla niecierpliwych polecam program Ovplan - ale pamiętaj że to tylko oprogramowanie z większymi bądź mniejszymi błędami i powinno się wiedzieć co się robi oraz mniej więcej co powinno wyjść. Szczegółową instrukcje dość przystępnie napisaną znajdziesz na stronach kisana

Pozdrawiam

Nie jestem specjalistką od ogrzewania podłogowego ale w moim domku podłogówka została zainstalowana jakiś miesiąc temu, więc opiszę co widziałam. Rurka 16. Jeżeli pomieszczenie miało do 15m2 jest 1 obwód, od 20m2 - 2 obwody. Nie wiem co pomiędzy, bo nie mam pokoi np. 17 metrowych. Czasem jeden obwód zahacza o 2 pomieszczenia, np. 1 obwód obsługuje małe wc i część holu. Sprawdź sobie jaka ma być odległość pomiędzy rurkami, bo nie pamiętam.

wydajność wat/m2 przy temp pomieszczenia 20stC , średniej temp wody w rurze 40 lub 35 st celcjusza i przy wykończeniu kamieniem lub terrakotą.

rozstaw - ~mb rury/m2 - moc(40stC)-moc (35stC)

10 - 10-127-95

15- 6,7-110-83

20-5-96-72

25-4-83-62

30-3,4-72-54

35-2,9-63-47

długość pętli nie powinna przekraczać ~85mb

z "dobiegami"

Maksymalna stosowana temperatura zasilania przy ogrzewaniu podłogowym to 55*C

Spadek przyjmuje się 10K w strefie pobytowej 6*C w brzegowej

Ilość rur metrze dobiera się w zależności od zapotrzebowania na ciepło tak, aby nie przekroczyć

- 29*C w strefie stałego pobytu ludzi (pomieszczenia mieszkalne i biurowe),

- 35*C w strefie brzegowej,

- 33*C w kuchniach i łazienkach,

- 27*C w pomieszczeniach roboczych, gdzie pracuje się na stojąco.

W mojej chałupie wychodzi do 5,2mb/m2 w salon/ kuchnia (terakota); do 9mb/m2 sypialnie (panele oraz rozbudowana strefa brzegowa); do 10mb/m2 łazienki

• 2 weeks później...

8cm rozstawu to już przegięcie ... jak to ułożyć? Z 10cm mieliśmy problemy.... zresztą 10cm - to nigdzie nam nie wyszło z obliczeń, min to 15cm - ale ze względu na strefy brzegowe dawaliśmy gęściej, żeby był odpowiedni metraż rury w pomieszczeniu - bo lepiej dać gęściej na środku niż grzać najcieplejszą wodą ściany.

Serdecznie polecam OVplan jeśli macie dobrze wyliczone w projekcie zapotrzebowanie na ciepło w pomieszczeniach. Bułka z masłem. Wyszło tak jak polecają średnio instalatorzy. Z tym, że każde pomieszczenie jest wyliczone, a nie "na oko".

Oczywiście, żadnych podwójnych obiegów w pomieszczeniach - najdłuższy obwód 120m (może nawet dłuższe) - 36m2 największa płyta - ale rozdzielacze z pełną kontrolą przepływu i siłowniki na powrotach.

Przymierzam się do podłogówki, ale nurtuje mnie jedno zagadnienie.

Na poddaszu mam już wszystkie okna powstawiane, łącznie z drzwiami balkonowymi.

W tej chwili podłoga ma się podnieść jeszcze o 8cm, z czego 1,5cm liczę na warstwę wykończeniową.

I teraz pytanie:

Czy na poddaszy też powinienem dać styropian pod podłogówkę, czy jest on tylko wymagany przy podłodze stykającej się z gruntem?

Jeśli jest niezbędny, to jaka jest minimalna grubość wylewki, aby podłogówka miała sens a jednocześnie wylewka nie była zbyt cienka?

Może ktoś coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam

W tej chwili podłoga ma się podnieść jeszcze o 8cm, z czego 1,5cm liczę na warstwę wykończeniową.

I teraz pytanie:

Czy na poddaszy też powinienem dać styropian pod podłogówkę, czy jest on tylko wymagany przy podłodze stykającej się z gruntem?

Jeśli jest niezbędny, to jaka jest minimalna grubość wylewki, aby podłogówka miała sens a jednocześnie wylewka nie była zbyt cienka?

Pozdrawiam

Podpowie ktoś coś mądrego? :roll:

Proszę o poradę lub skierowanie mnie do odpowiedniego, już istniejącego wątku.

Muszę rozplanować ułożenie i policzyć ile gdzie potrzeba rur do ogrzewania podłogowego wodnego i jak ułożyć pętle, żeby nie przekroczyć maksymalnej ich długości. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to narysowanie całego domu na papierze milimetrowym, narysowanie poszczególnych pętli i mierzenie narysowanych pętli linijką i tak kilka razy, metodą prób i błędów, aż wyjdzie dobrze.

Tylko przeraża mnie ogrom pracy, potrzeba miejsca, żeby się rozłożyć, czas i cisza, żeby się skopić a tego za bardzo nie mam.

Może jest jakiś algorytm, program? Cokolwiek, co ułatwi mi pracę.

powierzchnia podlogi w m2/co ile rurka np 0,2 ;0,15;0,1m= ilosc rurki na pomieszczenie.rurki umieszczamy na foli podlogowej ktora ma takie sprytne kreski[cena okolo 110zl za 50m2] folie montujemy na styropianie na brzegach dajemy tasme brzegowa taka sprytna tez :wink: i montujemy spinkami do styropianu co 0,5-1m oczywiscie warto kupic sprezyne do giecia rury;) wiec po co mierzyc i robic sobie dodatkowa prace krecimy kulka od zewnatrz do wewnatrz

I teraz pytanie:

Pozdrawiam

Podpowie ktoś coś mądrego? :roll:

styropian wymagany ,wylewka 7 cm nie da sie inaczej bo wylewka ciezka a styropian amortyzuje ciezar 8)