Egon 28.02.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Czy taki zabieg przyniesie odpowiednie korzyści w postaci zwiększenia powierzchni poddasza, czy jedynie bardziej podniesienie koszt wykonania dachu? Innymi słowy czy skórka warta wyprawki? Dach kopertowy, bez udziwnień, w planach wykonanie jednej lukarny drewnianej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 09.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 narysuj sobie to na przekroju i zobaczysz o ile wydłuży Ci się polać dachowa, długość krokwii. Na pewno Twój domek zyska na urodzie i zwiększy się powierzchni użytkowa poddasza. Ale to wymaga zmiany pozwolenia na budowę. Tylko ten Twój rysunek podpowie Ci czy warto... No chyba że wkleisz ten projekt tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.03.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 a ktoś zauważy te 5 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 10.03.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ja na pewno tak! osobiście nie przepadam za dachami spadzistymi o minimalnym spadzie i cieszę sie z każdego stopnia więcej "Wszyscy" zobaczą trochę więcej dachu w Twoim domu. Nie wiem jaką masz rozpiętosć ale jeśli dotychczas na poddaszu osiągałeś wysokość 2,20 m tylko na szerokości 1,20 m to na pewno warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 10.03.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dzięki wszystkim za zainteresowanie Ponieważ projekt ma 3 wersje - podstawową z jednostanowiskowym garażem, podstawową z dwustanowiskowym garażem (2G) i nazwijmy to "rozszerzoną" (2P) z dwustanowiskowym garażem i dachem 35 stopni - byliśmy z żoną w małej kropce. Dwustanowiskowego garażu nie możemy sobie zafundować z powodu zbyt wąskiej działki, a z drugiej strony chcieliśmy dach 35 stopni. Powstało pytanie, adaptacja której wersji będzie mniej kosztowna i przyniesie mniej błędów. W pewnym momencie jednak zacząłem wątpić w sensowność podnoszenia tego dachu, więc dzięki za komentarze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesheck 10.03.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Przerabiałem ten temat bardzo wnikliwie bowiem z parterówki z kątem 22 stopnie musiałem zrobić 35. Bardzo obawialiśmy się efektu; wiele osób straszyło nas, że tworzymy potworka, ale w sumie wyszło na dobre. IMHO dach nie sprawia wrażenia zbyt dużego. Niestety rysunki elewacji nie wyglądały zbyt zachęcająco - wydawało się, że dom będzie tworzył ogromny dach i niskie ściany. Trzeba wziąć pod uwagę, iż na dach patrzymy z pewnej odległości z ziemi i wygląda on zupełnie inaczej niż na rysunku elewacji. Pomaga wykonanie modelu 3D. http://img24.imageshack.us/img24/9333/milafrontpoadaptdo5.jpg Co do kosztów: u mnie powierzchnia dachu zwiększyła się z 215 do 245m2, doszło ok 15% drewna więcej na więźbę. Na strychu zrobiło się bardzo ładne pomieszczenie. Problemy powstały z lokalizacją komina (wchodził w konstrukcję stolca) oraz z okapem: krokwie schodzą pod dużym kątem i nie ma miejsca na większy okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 10.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 potworki to się robią gdy za namową robotników podnosimy ścianki kolankowe. A zwiększenie kąta nachylenia jest ok, nawet na rysunku elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 11.03.2009 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 W moim przypadku, jak napisałem wyżej, problem polega na wyborze odpowiedniej wersji projektu. Chociaż w pewnym momencie straciłem wiarę do "podnoszenia dachu". Myślę jednak, że i tak taniej będzie kupić wersję z 30 stopniowym dachem i w trakcie adaptacji przeprojektować go na 35 st. niż kupić wersję z 35 stopniowym i zabrać się za przeróbkę garażu na jednostanowiskowy. Tak czy siak, też jestem zdania, że największe potworki powstają przy "kombinacjach" ze ściankami kolankowymi Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 11.03.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mój projekt w oryginale zakładał 34 stopniowe nachylenie połaci dachowych. M.p.z.p. przewiduje na naszym terenie co najmniej 35 stopni. Zostałam zmuszona do zmiany kąta nachylenia dachu. Skontaktowałam się z twórcą projektu, napisałam o wszystkich projektowanych zmianach (w tym o kącie nachylenia dachu), dopłaciłam w sumie 1 tys. zł i otrzymałam projekt już po zmianach. Czy jestem zadowolona - oczywiście, że tak Na poddaszu, które pierwotnie było planowane jako nieużytkowe ze względu na wysokość 1,88m zyskałam sporo na wysokości - obecnie będzie miało 2,57 m i będę mogła je adaptować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts