Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja klade plytki na dylatacjach, tylko ze tam gdzie ona przebiega kleje na Sika Bond T8, dylatacje poglebione i zrobione w V. Powinno to przeniesc ruchy posadzki.. Czego nie zrobi zaden klej na bazie cementu (mimo ze reszte kleje na ceresit CT17)

Tylko ze cena.. cztery progi i 13kg Sika bond poszlo (~400zl)

Delatacje musza byc zachowane w pomieszczeniach gdzie znajduje sie podłogówka. Przykład salon lączy sie z kuchnią i w tych dwóch pomieszczeniach znajduje sie podłogówka i chcemy miec ptyki tu i tu to odzielamy te pomieszczenia cieciem na płytkach nawet jesli układane są w caro poniewac pomieszczenia te (podłogi) pracują wzgledem siebie i jest duże ryzyko pękniec.

Jesli chodzi o zachowanie, pokrywanie sie fug, to tez nie ma problemu, trzeba tylko zacząc od najwiekszego pomieszczenia, wyznaczyc linie np. za pomocą sznura traserskiego i wedle tej lini ułozyc pierwsza warstwe, a potem rozjezdzac sie w kazda strone pamietając o delatacjach.Takie ciecie pod delatacje mozna wykonczyc listwa osdobna w ksztacie litery T i mocowac ją na odrobinie silikonu, zeby komuś nie przyszo do głowy wiercic otworów pod montaz tej listwy:D.

Hmm, to chyba tyle,dobry glazurnik nie bedzie miał z tym żadnych kłopotów, sam kładłem glazure w taki sposób conajmniej kilkanascie razy.

Zycze powodzenia!

Witam,

mam salon o wymiarach 8,7m x 4,6m

podzielony przez instalatorów podłogówki na 4 osobne strefy (4 pętle)

Wg tego co przeczytałam powyżej powinnam na każdej z tych trzech dylatacji zrobić jej kontynuację na kaflach :roll:

Do tego dylatacja była wyznaczona za pomocą tego piankowego obrzeża i przy robieniu posadzek się trochę pofalowała - nie jest to linia prosta...

Nie ma jakiejś możliwości przyklejenia kafli nad dylatacjami?

Na jakiś super klej czy coś takiego?