Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie poddasza STYROGIPSem 60mm od wewnątrz?

Recommended Posts

Witam,

czy ma sens docieplenie poddasza w kamienicy (obecnie na dachu 5st. 2 warstwy papy termozgrzewalnej, deska, folia, wełna 15 cm między krokwiami, folia, płyta g/k - ocieplono tak 13 lat temu) od wewnątrz STYROGIPSem 60mm (chyba 48mm styropian + płyta g/k)? jak ze skraplaniem wilgoci? to rozwiązanie wydaje się być najtańsze i najszybsze - nie trzeba zrywać obecnych płyt g/k, tylko do nich dokleić STYROGIPS. Robił tak ktoś?

Mieszkanie mam wysokie - od 2,9 potem równo w dół do 2,3 m. Także te 6 cm niżej nie robi specjalnie problemu...

Wiem, że można spróbować podejść do ocieplenia od góry? Dach jest płaski o nachyleniu 5 st., ale miał w tym roku zakładaną nową warstwę papy na obecną, więc jest nowa i szkoda coś tam dawać...

Docieplenie 2gą wartstwą wełny to już zrywanie obecnych płyt g/k i montaż nowego rusztu. Koszty 3x wyższe, ale rozwiązanie dużo zdrowsze...

Reszta ścian (mieszkanie ma z 2 stron dach stromy 60st. - czyli obecnie jest tam też 15 cm wełny i dachówka, a z jednej mur 40cm + 10cm styropian od środka, ostatnia strona styczna z klatką schodową)

Co o tym myślicie?

a nie runie to mi na łeb ? :)

i jakie zastosować mocowanie to drugiego docieplenia?

wiekowe to poddasze nie jest ale... jesli ruszt dla plytowania jest drewniany to polecam wymienic cale plytowanie i wykonac stelaz stalowy da on mozliwosc docieplenia bezposrednio pod paroizolacja i nie podniesie zbytnio kosztow a moze wrecz je zmniejszyc jesli okaze sie, ze cos pojdzie nie tak przy wykonaniu docieplenia z kolejnym plytowaniem.

stelaż raczej na 100% jest drewniany. Coś takiego kojarzę jak gipsowałem / malowałem mały pokój po dość poważnym przecieku... wówczas stelaż już był poważnie odgięty...

nom docieplic to nie wbijac sie w problem tego co pod skora. zdjac i wykonac nowe z dociepleniem to koszty rozbiorki i utylizacji.

jezeli chcesz tylko docieplic na obecne plytowanie (jesli izolacja termiczna ma paroizolacje) nabij "pionowo" na plytach kontrlaty kolejno poziomo laty np. 60x60 uloz miedzy nimi izolacje i zakrec na to plyty.

Rozmawiałem z majstrem - proponuje styropian 70 mm, na to siatkę i gips. Mówi, że prostu szkoda to wszystko ryć - ale oczywiście opcja wg FlashBacka - czyli zdjęć płyt, kontrłat i zamontowanie drugiej wartstwy jest także możliwe. Tyle że co najmniej 2x droższe..

Więc jak w końcu - można tak czy nie?

Przypominam, że w każdym pomieszczeniu będzie kontakt ze ścianą oddychającą - albo normalna cegła (od strony klatki) albo ściana ze skosami z wełną 15 cm - której nie planuje docieplać. Z wilgocią nigdy nie było problemów, a obecna konstrukcja dachu - 15 cm wełny między krokwiami, folia i kontrłaty z 3cm pustką, umożliwiają wentylację dachu...

Rozmawiałem z majstrem - proponuje styropian 70 mm, na to siatkę i gips. Mówi, że prostu szkoda to wszystko ryć - ale oczywiście opcja wg FlashBacka - czyli zdjęć płyt, kontrłat i zamontowanie drugiej wartstwy jest także możliwe. Tyle że co najmniej 2x droższe..

Więc jak w końcu - można tak czy nie?

Przypominam, że w każdym pomieszczeniu będzie kontakt ze ścianą oddychającą - albo normalna cegła (od strony klatki) albo ściana ze skosami z wełną 15 cm - której nie planuje docieplać. Z wilgocią nigdy nie było problemów, a obecna konstrukcja dachu - 15 cm wełny między krokwiami, folia i kontrłaty z 3cm pustką, umożliwiają wentylację dachu...

podajac wariant uczulilem, ze bedzie to i koszt finansowy i roboczy :D

i o ile jestes pewien jakosci izolacji i paroizolacji pod plytami mozesz wylacznie docieplic bez rozbierania. ale co tu poradzic trzeba sluchac majstra wszak on jest na miejscu i widzi co jest 5.

podajac wariant uczulilem, ze bedzie to i koszt finansowy i roboczy :D

i o ile jestes pewien jakosci izolacji i paroizolacji pod plytami mozesz wylacznie docieplic bez rozbierania.

No ale docieplenie bez zdejmowania płyt wg Twojego wariantu - wełna 60 mm i płyta 12,5 mm czy wg wariantu majstra - styropian 70 mm plus siatka i tynk ?

• 3 weeks później...

Odkopuję wątek - a próbował ktoś ocieplać poddasze płytami poliuteranowymi (PUR) o lamda 0,022-25W/m2 ? Czy 60mm takiej płyty (w cenie 400/m3) oraz cieńka płyta GK 9,5mm podwieszona do obecnego sufitu nie załatwiłaby problemu?

Widziałem nakrokwiowe ocieplenie płytami PUR, ale czy ktoś je stosował wewnątrz?