sebastianmat1 28.02.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 3 lata temu wymieniłem wszystkie okna w domu pomimo że pomieszczenia sa regularnie wietrzone a w ciągu dnia okna są rozszczelnione tuż nad oknami pojawia się czarny nalot.Co robić aby pozbyć się problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 28.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 3 lata temu wymieniłem wszystkie okna w domu pomimo że pomieszczenia sa regularnie wietrzone a w ciągu dnia okna są rozszczelnione tuż nad oknami pojawia się czarny nalot.Co robić aby pozbyć się problemu. a jak z ogrzewaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 28.02.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 skoro okna masz permanentnie rozszczelnione to ten czarny nalot to może być po prostu brud z ulicy czy pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 28.02.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 a jeśli to grzyb, to potraktuj go domestosem albo preparatem przeciwgrzybicznym z marketu i bedzie po sprawie na dlugo. Oczywiscie, to tylko usuwa skutek, a nie przyczyne, ale w sumie kazdy sposob cenny A, jeszcze jedno: wszystkie te preparaty wyzerają ciuchy, wiec nie wkładaj najlepszych do tej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukesz 01.03.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 mysle ze to jest mostek termiczny jak bys mógł napisac cos o scianach i o izolacji termicznej scian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.03.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 poczekajmy aż wogóle autor wątku sie odezwie - bo przyczyn naprawdę może być wiele i właściwie czego przyczyn? Bo czymże może być ten czarny nalot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 01.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Czarny nalot to po prostu plesnie. Zwyczajnie nadproze jest nieocieplone w styku okna z murem. Pewno "zapomnieli" wtrysnac pianke. Bedzie tylko coraz gorzej. Domestos to na muchy. Na plesnie nie ma srodka. trza usunac przyczyne - rozkuc styk usunac to co mokre, oczyscic dobrze, wtrysnac pianke jeszcze raz. Inaczej plesn bedzie sie rozwijac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 01.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Mam to samo nad jednym z okien i nawet wiem dlaczego. W moim przepadku jest to typowy mostek termiczny wynikający ze źle umieszczonej izolacji termicznej. Poprostu "fachowcy" przy murowaniu nadproża umieścili styropian za bardzo do środka muru, zamiast połączyć go z izolacją wewnątrz ściany dwuwarstwowej. W ten sposób zimna część nadproża wchodzi do środka budynku i powoduje skraplanie na niej pary wodnej i grzyba. Sam nieraz myślałem co z tym fantem robić i nie mam pomysłu. Ciekawe czy ktoś coś wymyśli w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianmat1 03.03.2009 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 dzięki za wszystkie odpowiedzi, co do problemu to po dokładnym przyjżeniu się oknom to to widac niezbyt dokładne wykonczenie w kilku oknac pianka jest nałozona punktowo i chyba przez to cały problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts