pitraszek 28.02.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam proszę o pomoc w obliczeniu czasu pracy grzałki elektrycznej o mocy 300 W Grzałka ma podgrzewac wodę o temp 5 stopni do temp 55stopni w zbiorniku o pojemności 120L Dziękuje za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.03.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Trzeba wrócić sie do gimnazjum, tam o tym mają w książkach.Nie zapominać, że energię elektryczną zamienioną na ciepło wyrażamy wzorem:A = U * I * t gdzie U - napięcie, I - natężenie prądu, t - czas; inaczej A = P * t; gdzie P - moc urządzenia grzewczegoa 1 kWh = 3,6 *10^6 dżula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.03.2009 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam proszę o pomoc w obliczeniu czasu pracy grzałki elektrycznej o mocy 300 W Grzałka ma podgrzewac wodę o temp 5 stopni do temp 55stopni w zbiorniku o pojemności 120L Dziękuje za pomoc pozdrawiam Do policzenia trzeba jeszcze znać ciepło właściwe wody. Dla wody prosty i praktyczny wzór to E=1,163 * V * dT E - ilość energii potrzebnej do podgrzania (w kWh) V - objętość zbiornika w m3, dT - różnica temperatur w st. C. 1,163 = 4180/3600 . W tym wypadku V=0,12 m3, dT = 50 st. C, stąd E = 6,978 kWh. Przy grzałce 300 W zbiornik podgrzewać się będzie przez 23,26h, czyli praktycznie przez cała dobę, bo musisz jeszcze uwzględnić straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitraszek 06.03.2009 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dziękuje za odpowiedz na moje pytanie dotyczące mocy grzałki ja poprostu zainstalowałem sobie na dachu kilka bateri słonecznych a uzyskaną energią oświetlam sobie dom Przy obecnym nasłonecznieniu mam nadmiar energi więc a lecie będzie jej jeszcze wiecej więc chciałem ją wykorzystac i tak sobie kombinuje aby zainstalowac grzałke w zasobniku cwu aby podgrzac choc troche wode a reszte gazem zawsze to potencjalnie mniej gazu tak kombinujeco sądzicie na ten pomysł ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.03.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Dziękuje za odpowiedz na moje pytanie dotyczące mocy grzałki ja poprostu zainstalowałem sobie na dachu kilka bateri słonecznych a uzyskaną energią oświetlam sobie dom Przy obecnym nasłonecznieniu mam nadmiar energi więc a lecie będzie jej jeszcze wiecej więc chciałem ją wykorzystac i tak sobie kombinuje aby zainstalowac grzałke w zasobniku cwu aby podgrzac choc troche wode a reszte gazem zawsze to potencjalnie mniej gazu tak kombinujeco sądzicie na ten pomysł ? PozdrawiamTo ile m2 tych baterii słonecznych masz zainstalowane, że osiągasz moc 300W ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitraszek 18.03.2009 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam zamontowałem sobie 10 paneli wedle infirmacji sprzedającego ich parametry to 12V 40W i max 3,5A Wedle obliczeń podniesienie temperatury w zasobniku o 1 stopień powinno trwac ok 33 min sadze ze grzałka będzie pracowac ok 5 godzin dziennie to powinno podnieśc temperature o ok 10 stopni ale to jest teoria a jak będzie to zobacze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts