Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obliczyc czas pracy grzałki

pitraszek

Recommended Posts

Trzeba wrócić sie do gimnazjum, tam o tym mają w książkach.

Nie zapominać, że energię elektryczną zamienioną na ciepło wyrażamy wzorem:

A = U * I * t gdzie U - napięcie, I - natężenie prądu, t - czas; inaczej A = P * t; gdzie P - moc urządzenia grzewczego

a 1 kWh = 3,6 *10^6 dżula

Witam proszę o pomoc w obliczeniu czasu pracy grzałki elektrycznej o mocy 300 W

Grzałka ma podgrzewac wodę o temp 5 stopni do temp 55stopni w zbiorniku o pojemności 120L

Dziękuje za pomoc pozdrawiam :roll:

Do policzenia trzeba jeszcze znać ciepło właściwe wody.

Dla wody prosty i praktyczny wzór to E=1,163 * V * dT

E - ilość energii potrzebnej do podgrzania (w kWh)

V - objętość zbiornika w m3,

dT - różnica temperatur w st. C.

1,163 = 4180/3600 ;).

W tym wypadku V=0,12 m3, dT = 50 st. C, stąd E = 6,978 kWh.

Przy grzałce 300 W zbiornik podgrzewać się będzie przez 23,26h, czyli praktycznie przez cała dobę, bo musisz jeszcze uwzględnić straty.

Dziękuje za odpowiedz na moje pytanie dotyczące mocy grzałki ja poprostu zainstalowałem sobie na dachu kilka bateri słonecznych a uzyskaną energią oświetlam sobie dom

Przy obecnym nasłonecznieniu mam nadmiar energi więc a lecie będzie jej jeszcze wiecej więc chciałem ją wykorzystac i tak sobie kombinuje aby zainstalowac grzałke w zasobniku cwu aby podgrzac choc troche wode a reszte gazem zawsze to potencjalnie mniej gazu tak kombinujeco sądzicie na ten pomysł ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Dziękuje za odpowiedz na moje pytanie dotyczące mocy grzałki ja poprostu zainstalowałem sobie na dachu kilka bateri słonecznych a uzyskaną energią oświetlam sobie dom

Przy obecnym nasłonecznieniu mam nadmiar energi więc a lecie będzie jej jeszcze wiecej więc chciałem ją wykorzystac i tak sobie kombinuje aby zainstalowac grzałke w zasobniku cwu aby podgrzac choc troche wode a reszte gazem zawsze to potencjalnie mniej gazu tak kombinujeco sądzicie na ten pomysł ?

Pozdrawiam

To ile m2 tych baterii słonecznych masz zainstalowane, że osiągasz moc 300W ?

Witam zamontowałem sobie 10 paneli wedle infirmacji sprzedającego ich parametry to 12V 40W i max 3,5A

Wedle obliczeń podniesienie temperatury w zasobniku o 1 stopień powinno trwac ok 33 min sadze ze grzałka będzie pracowac ok 5 godzin dziennie to powinno podnieśc temperature o ok 10 stopni ale to jest teoria a jak będzie to zobacze

Pozdrawiam :roll: