Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słabe tynki

Recommended Posts

Witam

Kilka miesięcy temu położono mi w domu tynki cementowo-wapienne. Teraz okazuje się, że są bardzo słabe tzn bez problemu rysują się nawet pod paznokciem. Czy jest niebezpieczeństwo, że będą odpadać od podłoża? Jestem gotów pogodzić się z ich "twardością" jeśli same nie będą się sypać. Może ktoś miał podobny problem? Z góry dziękuję za podpowiedzi Jacek Z

Witam

Rozumiem, że to odparzenie polega na tym, że po uderzeniu odpada cały tynk aż do pustaka? U mnie po lekki uderzeniu kruszy się i sypie, ale nie odpada płatami. W trakcie wiercenia w stropach pod instalacje odpadał tynk tylko w miejscach przewiertów więc chyba nie ma jeszcze tragedii? Przynajmniej mam taką nadzieję

Na rynku jest wiele preparatów do gruntowania ale większość z nich, to zwykłe grunty wzmacniające. Mimo tego, że producenci zamieszczają na opakowaniach napis "głębokopenetrujący", pozostają one często zwykłymi gruntami wzmacniającymi powierzchniowo. Lepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie zastosowanie właśnie gruntu, który głęboko wniknie w powierzchnię. Ja używam zawsze gruntu GREINPLAST U. Łatwo jest rozpoznać grunty wzmacniające od głębokopenetrujących po ich barwie. Preparaty głębokopenetrujące są często przeźroczyste lub lekko mętne, natomiast grunty wzmacniające są zazwyczaj mleczno białe.

Tutaj znajdziesz coś dla siebie: http://www.greinplast.com/grunty-katalog-8,0.html

• 3 years później...

Witam

Również wtrącę tutaj swoje 3 grosze. Otóż problem ze słabym tynkiem może pojawić się wówczas gdy będziesz chciał go pomalować, dlatego tak jak zalecali wcześniej forumowicze dobrze jest wzmocnić jego powierzchnię przy użyciu dobrego preparatu głębokopenetrującego.

I nie będę tutaj oryginalny proponując swój produkt FAST GRUNT G. Opart jest na drobnocząsteczkowej żywicy akrylowej, dzięki czemu posiada niezwykłą zdolność do bardzo głębokiej penetracji wgłąb słabego, osypującego się podłoża. Poniżej przesyłam link do produktu:

http://www.fast.zgora.pl/index.php?a=pl&b=0&c=prod&d=prod&e=17

Serdecznie pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds. Technicznych FAST

W kwestii tynku i jego słabości. Może to być:

1. Zbyt mała ilość cementu - czyli oszczędności na ilości

2. Zbyt kiepskiej jakości cement - czyli kupowany jak najtańszy - gdzie nikt się nie patrzył na siłę ani skład ale na cenę. Z dość pewnego źródła wiem, że cement w workach kupowany, ten najtańszy o marce 32,5 - miał średnią z badań 32,5... a nie najniższy wynik był równy 32,5. To jest cholernie duża różnica. Swego czasu na rynku był także odpowiednik dawnej "25" tki...

3. Ściany schły zbyt szybko - co sprawiło, że cement nie związał.

Tak naprawdę zagruntowanie ścian sprawi tylko, że zewnętrzna warstwa tynku nie będzie się kruszyć pod pazurem lecz siły przylegania do ściany, ani wytrzymałości tegoż tynku nie zmieni. To tak gwoli ścisłości i informacji...

Witam

W odpowiedzi do Michal Kamilka:

Kolejnym atutem tego gruntu jest fakt, że wnika on wgłąb powierzchni nie pozostawiając zeszklenia - typowego dla większości gruntów powierzchniowych.

Serdecznie pozdrawiam

Adam Kamianowski

Specjalista ds. Technicznych FAST

Najlepiej materiały kupować samemu i trzeba tego pilnować. Kiedyś kupowałem zaprawę tynkarską i kupiłem taką tańszą o 1 zł nie nadawała się nawet do tynkowania. Głupie 1 zł a różnica wielka. Jeszcze raz powtarzam materiał kupować samemu i pilnować czy aby na pewno ten kupiony przez nas znajdzie się na ścianie. Teraz to już nic się nie zrobi można tylko zagruntować