popolg 02.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 To w końcu skręcać czy nie te profile UD i CD? NIE jesli pytasz o sufity przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.03.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 To w końcu skręcać czy nie te profile UD i CD? tak skrecac nie wyginac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 02.03.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 PostWysłany: Pon, 2 Marzec 2009 21:45 Temat postu: lukasz_p napisał: To w końcu skręcać czy nie te profile UD i CD? tak skrecac nie wyginac jakas nowa teoria ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerfciamajda 02.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 A co z zaciskarkami? Czy takie połączenie też jest dobre i nadje się do stawiania konstrukcji G-K? Taka zaciskarka kosztuje grosze, a efekt jest całkiem niezły. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 03.03.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ja zaciskam łączenia, idzie szybkom i sprewnie, tylko że jak mocniej czymś uderzysz, to prfile mogą się rozłączyć. Ja planuję przykręcając płyty złapać wkrętem te łaczenia, tak więc myślę, że ostatecznie będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.03.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Pozwolę sobie odgrzac temat.... wcześniej go przeoczyłem a i coś o mnie było Reguła że CD nie przykręca się do UD nie dotyczy zabudów specjalnych... tj. paneli oświetleniowych czy obudów kanałów czy belek... przy takich zabudowach konstrukcja mus i być mocna... używam nitów bo mają mniejsze łby i płyta nie odskakuje... Cięcie kątówką profili.... Blachy ocynkowanej faktycznie nie tnie się kątówka.... a w szczególności blachodachówki! ...przepala się ocynk i zaczyna rdzewieć! Traci się gwarancję na dach! Na dach!!! ...a profile? Nie są wystawione na warunki atmosferyczne... siedzą sobie w sufitach i skosach w ciepełku... bez wilgoci (paroizolacja) i nawet jak coś zacznie rdzewieć to przez najbliższe 100lat nie spadnie na głowę! Gorzej z drewnem więźby! Szybciej ulegnie czasowi! Ale spokojnie... nie tnę gumówką-kątówką profili na zabudowy poddaszy... nie ze względy na rdzę tylko... szybciej mi nożycami i przede wszystkim ciszej! ... no i nie mam konfliktów z klientami Ale przy panelach oświetleniowych czy innych zabudowach specjalnych tnę szlifierką bo chodzi o precyzję i nie zagniatam końców profili... ciekawe ile dziesięcioleci musi minąć by ta rdza spowodowała zagrożenie dla stabilności konstrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 17.01.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 ooo a to juz gotowy sufit http://images47.fotosik.pl/74/62c630558feb2483m.jpg A jak by ten syfit by miał być zamkniety z przodu, to.... na stropie przykręcić profil przyscienny, na końcu tego podwieszonego jeszcze jeden przyścienny i to wszytko połączyć krótkimi pionowymi CD? Czy jest jakaś inna technika? Chodzi mi o taka zabudowe dokoła kuchni szer na 60cm i 20cm głeboką (odsunetą od stropu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Sporo lat temu w którymś z katalogów Rigipsa znalazłem wzmiankę gdzie wręcz nie zalecali skręcania profili tak przy sufitach, jak i ścianach. Chodziło o występujące naprężenia, które luźne elementy konstrukcji łatwiej są wstanie przenieść niż przy stałym zespoleniu. Bardziej bym zwracał uwagę na wzdłużny sposób mocowania płyty wobec profili, odpowiedni rozstaw wieszaków i specjalne masy do spoinowania. Natomiast cięcie profili kątówką na poddaszu raczej nie, gdzie indziej śmiało, tym bardziej jeśli szlifierka ma regulację obrotów i założoną najcieńszą tarczę typu "listek". Korozja może i zeżre stelaż, ale najpierw zgnije płyta . Przecięty nożycami profil CD raczej prostych końcówek nie będzie miał, chyba że je wyprostujemy płaskoszczypami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 07.06.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 U mnie wraca temat podwieszanego sufitu. Wcześniej zrobiony był stelaż. Oczywiście pchełkami CD i UD skręcone. Była burzliwa rozmowa z wykonawcą. Ostatecznie powiedział, że może odkręcić, ale że sufit będzie mniej stabilny. On jest zwolennikiem sztywnego łączenia. Łączenia wzdłużne i krzyżowe też złapane. No i chce kręcić płytę do przyściennego CD, a połączenie płyty ze ścianą wzmacniać uniflotem i jakąś siatką. Patrząc nawet na ten post, widzę że są różne szkoły. Teraz mam obawy, że najgorszy będzie mix dwóch szkół. Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 10.06.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 To co.. nakazać mu definitywnie porozkręcanie tych profili CD-UD i łączników krzyżowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 23.06.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Bardziej bym zwracał uwagę na wzdłużny sposób mocowania płyty wobec profili.. A ja gdzieś czytałem, że zalecane jest poprzeczne mocowanie płyt do profili. To jak to faktycznie powinno być zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.06.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 prostopadle do profili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 23.06.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 prostopadle do profili No ale jak to wytłumaczyć, że tak jest lepiej? Zwłaszcza przy stelażu krzyżowym w dwóch poziomach. Poza tym przy odstępach 40cm, to chyba trzeba płytę przycinać.. a dając równolegle płyty spotykają się co trzeci profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.06.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 nikt nie zmusza Cię do rozstawu 40cm, daj 37 i masz rozstaw na całe płyty, choć w praktyce i tak czasem kilka cm lepiej dociąć do profila niż płytą kąty pomieszczenia prostować, tu przesuniesz, dotniesz to w drugim końcu akurat te 2-3 cm zabrakniea dlaczego? a żeby nie pękało, krawędź cięta i fazowana (lub oryginalna "krótka" i sfazowana) musi zawsze być na profilu i do niego przykręcona, jak dasz ją w powietrzu to raczej na pewno zarysuje, pęknie, w przeciwieństwie do krawędzi "oryginalnych" które śmiało (przy poprawnym stelażu i spoinowaniu) mogą być mocowane np. co 40cmi nic to do rzeczy nie ma stelaż krzyżowy dwupoziomowy, na krzyżowym jednopoziomowym to przynajmniej płyta miałaby podparte wszystkie krawędzie, w dwupoziomowym krzyżowym tak jak w zwykłym jednopoziomowym już nie i tu płytu idą prostopadle do profili do których je przykręcasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 25.06.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Ja potrzebuję, żeby mnie ktoś pokierował. Mianowicie chodzi o to, że będę robił sufit z płyt w ganku. Tylko jest jeden problem..musi mi to zabrać możliwie jak najmniej miejsca, ponieważ jest tam już teraz dosyć nisko. Zdjęcie było robione ze schodów prowadzących w dół do wyjścia na zewnątrz i to najbardziej na tych schodach jest odczuwalne, że głowa jest blisko krokwi. Proszę o jakąś podpowiedź jak się za to zabrać http://images49.fotosik.pl/308/39917f21efa72057med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 26.06.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 To jak? Pomoże ktoś czy etam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 26.06.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Przecież do krokwi nie będziesz kręcić Łata albo profil co 60 cm i hajda do przodu. Nic innego nie wymyślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 26.06.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Wiec profile prosto do krokwi na wkręty do drewna, bez wieszaków? Jak to się ma do naprężeń i tym podobnych rzeczy? Nie popękają łączenia płyt? Bo nie chciał bym już tego poprawiać poźniej i chcę zrobić dobrze..stąd moje wątpliwości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 28.06.2010 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Wiec profile prosto do krokwi na wkręty do drewna, bez wieszaków? Jak to się ma do naprężeń i tym podobnych rzeczy? Nie popękają łączenia płyt? Bo nie chciał bym już tego poprawiać poźniej i chcę zrobić dobrze..stąd moje wątpliwości.. Daj profile, ale mocuj na wieszakach bezpośrednich. Pamiętaj o folii paroizolacyjnej. http://www.knauf.pl/knaufengine/index.php?option=com_content&task=view&id=157&Itemid=172 Zobacz piąty film instruktażowy. Tam stosują taką taśmę poślizgową przy łączeniu ze ścianą. Z tego co zdążyłem się zorientować, to nie łączy się na sztywno ze ścianą ani profili CD ani płyty. Będzie pracować i pękać, ale dzięki taśmie ślizgowej rysa będzie równa i praktycznie niezauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigber 02.07.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witam odgrzebie trochę temat bo zabieram się do zrobienia dwóch sufitów podwieszanych 1- 120cm/400cm i 2- 240cm/250cm ze względu na ich wymiary i fakt że pomieszczenie ma obecnie już 2,59cm wysokości chciałem zrobić to na konstrukcji samonośnej bezwieszakowej czyli profile UW50 przymocować do ściany a profile CW50 wsunąć w profil przyścienny. Rozstaw profili nośnych co 50cm i teraz pytanie czy mocować profile z sobą oraz płytę do profili obwodowych czy nie ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts