Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako że nie jestem krezusem finansowym, a mam do ogrodzenia ponad 400 m to wg mnie istnieją 3 zasady które powinno spełniać ogrodzenie: ma być tanie , szybko wykonane, trwałe(bezobsługowe). Czyli jak pewnie niektórzy dobrze wydedukowali będe robił tak znienawidzone przez wielu ogrodzenie betonowe. Ze względu na niekorzystne uwarunkowania muszę zrobić 180 metrów bieżących na wysokość 2,5 m a resztę normalnie 1,6 m Obsadzę je tujami i od środka będzie pięknie. Reszta mnie nie interesuje. Za zaszczędzone dziesiątki tysięcy zł.(których i tak nie mam) wolałbym kupic sobie np nowe auto. Pozdrawiam.

Jako że nie jestem krezusem finansowym, a mam do ogrodzenia ponad 400 m to wg mnie istnieją 3 zasady które powinno spełniać ogrodzenie: ma być tanie , szybko wykonane, trwałe(bezobsługowe). Czyli jak pewnie niektórzy dobrze wydedukowali będe robił tak znienawidzone przez wielu ogrodzenie betonowe. Ze względu na niekorzystne uwarunkowania muszę zrobić 180 metrów bieżących na wysokość 2,5 m a resztę normalnie 1,6 m Obsadzę je tujami i od środka będzie pięknie. Reszta mnie nie interesuje. Za zaszczędzone dziesiątki tysięcy zł.(których i tak nie mam) wolałbym kupic sobie np nowe auto. Pozdrawiam.

dziwne...

ja nie robiłem płotu betonowego, ale sztachety, bo... betonowy mi wychodził za drogo... :o

dziwne...

ja nie robiłem płotu betonowego, ale sztachety, bo... betonowy mi wychodził za drogo... :o

mialo byc bezobslugowo a beton bedzie bardziej spelnial ten warunek niz drewno :wink:

ja po bokach i na tyle mam a od frontu betonowa podmurowka z solidnymi slupkami, metalowe poprzeczki i poprzykrecane drewniane sztachety na przemian ...

dziwne...

Zależy co wliczałeś w wykonanie ogrodzenia i jak ono wyglądało.

to taniej chyba i szybciej zrobiłbyś zabetonowane słupki metalowe a na nich siatka ogrodzeniowa, skoro i tak masz zamiar obsadzić to tujami...

:o Czy to żart?????

Przykład. Prawie identyczna działka. Grodzono tradycyjnie w tamtym roku: słupki + siatka powlekana+pływające murki. Wysokość tylko 1,50m. Koszt całkowity materiału i robocizny 47.000 zł. (Policzone wszystko od najmniejszej puszki farby po ostatni worek cementu)

A moja wycena przy ogrodzeeniu betonowym i po jednej stronie wysokość 2,5 m 29.000 zł. !!!

A przy okazji widział ktoś kiedyś słupki z siatką o wysokości 2,5 m (nie liczac boisk przyszkolnych)? :D

nie szalałbym z tą bezobsługowością betonu, wszędzie pełno przebarwionych, zamszałych ciężkich ogrodzeń betonowych, może to kwestia gustu (może się komuś taki efekt podoba), ale jeżeli m.in. na tym ma polegać ta bezobsługowość to ja wole sztachety albo siatkę z żywopłotem czy tujami...

to taniej chyba i szybciej zrobiłbyś zabetonowane słupki metalowe a na nich siatka ogrodzeniowa, skoro i tak masz zamiar obsadzić to tujami...

:o Czy to żart?????

Przykład. Prawie identyczna działka. Grodzono tradycyjnie w tamtym roku: słupki + siatka powlekana+pływające murki. Wysokość tylko 1,50m. Koszt całkowity materiału i robocizny 47.000 zł. (Policzone wszystko od najmniejszej puszki farby po ostatni worek cementu)

A moja wycena przy ogrodzeeniu betonowym i po jednej stronie wysokość 2,5 m 29.000 zł. !!!

A przy okazji widział ktoś kiedyś słupki z siatką o wysokości 2,5 m (nie liczac boisk przyszkolnych)? :D

czyżby te 47tys to żart??

za takie pieniądze to się SSO robi a nie ogrodzenie z siatki :lol: :lol: :lol:

400mb to na oko:

1) 133 słupki, co 3m sztuka, np. takie:

http://www.allegro.pl/item566956309_slupki_ogrodzeniowe_fi_48_5_mm_2150_mm_wys.html 133x22,50=2992zł

2) beton na osadzenie słupków ~15m3 15x230=3450zł

3)beton na cokolik ~ 18m3 18x230=4140zł

4) siatka np. taka: http://www.allegro.pl/item566956340_siatka_powlekana_pcv_2_5_3_8_mm_ocz_63x63_mm_1_5.html

9 x 400= 3600zł

podstawowe składniki tego ciasta dają jakieś 11tys. zł dodaj ze 2-3 tysiace na duperele, w 15 się zmieścimy, z tego wynika że albo cię ktoś nabujał albo słono (30 tys.zł) za robotę przepłacił :wink:

nie szalałbym z tą bezobsługowością betonu, wszędzie pełno przebarwionych, zamszałych ciężkich ogrodzeń betonowych, może to kwestia gustu (może się komuś taki efekt podoba), ale jeżeli m.in. na tym ma polegać ta bezobsługowość to ja wole sztachety albo siatkę z żywopłotem czy tujami...

nie pisze ze jest beton bezobslugowy tylko bardziej spelnia ten warunek niz sztachety z drewna

tak czy inaczej ja robie front drewniany bo tak mi sie poprostu podoba

Ja myślę o ogrodzeniu betonowym ok. 1,70 wysokości, ponieważ chciałabym trochę prywatności.W tej chwili mieszkam na wspólnym podwórku z kilkoma sąsiadami i nawet nie ma gdzie swobodnie posiedzieć,nie mówiąc o opalaniu czy wypiciu jakiegoś drinka z przyjaciółmi, bo jak się mówi każdy do szklanki ci zagląda.

no to u nas tradycyjnie: boki i tył to siatka ocynk powlekana PCV na ławie i podmurówce betonowej, od frontu cegła i przęsła ze stali,

osobiście marzył mi się model północnoamerykański, tj. trawniczek i szeroki podjazd bez drogiego parkanu,

ale w naszych krajowych warunkach to dzisiaj niemożliwe ....