Gosia i Zbyszek 01.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Czym będziecie grodzić swoje domki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 01.03.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 domki - niczym, a działkę - płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 01.03.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 domki - niczym, a działkę - płotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 01.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 To już byłohttp://forum.muratordom.pl/pokazcie-swoje-ogrodzenia,t57464.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 02.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jako że nie jestem krezusem finansowym, a mam do ogrodzenia ponad 400 m to wg mnie istnieją 3 zasady które powinno spełniać ogrodzenie: ma być tanie , szybko wykonane, trwałe(bezobsługowe). Czyli jak pewnie niektórzy dobrze wydedukowali będe robił tak znienawidzone przez wielu ogrodzenie betonowe. Ze względu na niekorzystne uwarunkowania muszę zrobić 180 metrów bieżących na wysokość 2,5 m a resztę normalnie 1,6 m Obsadzę je tujami i od środka będzie pięknie. Reszta mnie nie interesuje. Za zaszczędzone dziesiątki tysięcy zł.(których i tak nie mam) wolałbym kupic sobie np nowe auto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 to taniej chyba i szybciej zrobiłbyś zabetonowane słupki metalowe a na nich siatka ogrodzeniowa, skoro i tak masz zamiar obsadzić to tujami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 to taniej chyba i szybciej zrobiłbyś zabetonowane słupki metalowe a na nich siatka ogrodzeniowa, skoro i tak masz zamiar obsadzić to tujami... Że taniej to wierzę, ale, że szybciej to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 02.03.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 a moze tak:- gotowe slupki betonowe- gotowe laczniki betonowe- siatka. chyba najlepsza kombinacja biorac pod uwage stosunek cena/trwalosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.03.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jako że nie jestem krezusem finansowym, a mam do ogrodzenia ponad 400 m to wg mnie istnieją 3 zasady które powinno spełniać ogrodzenie: ma być tanie , szybko wykonane, trwałe(bezobsługowe). Czyli jak pewnie niektórzy dobrze wydedukowali będe robił tak znienawidzone przez wielu ogrodzenie betonowe. Ze względu na niekorzystne uwarunkowania muszę zrobić 180 metrów bieżących na wysokość 2,5 m a resztę normalnie 1,6 m Obsadzę je tujami i od środka będzie pięknie. Reszta mnie nie interesuje. Za zaszczędzone dziesiątki tysięcy zł.(których i tak nie mam) wolałbym kupic sobie np nowe auto. Pozdrawiam. dziwne... ja nie robiłem płotu betonowego, ale sztachety, bo... betonowy mi wychodził za drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 02.03.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 a ja się grodzić nie będę - jakiś mały żywopłot i na tym koniec. A co po hamerykańsku będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 dziwne... ja nie robiłem płotu betonowego, ale sztachety, bo... betonowy mi wychodził za drogo... mialo byc bezobslugowo a beton bedzie bardziej spelnial ten warunek niz drewno ja po bokach i na tyle mam a od frontu betonowa podmurowka z solidnymi slupkami, metalowe poprzeczki i poprzykrecane drewniane sztachety na przemian ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jako że nie jestem krezusem finansowym, a mam do ogrodzenia ponad 400 m to wg mnie istnieją 3 zasady które powinno spełniać ogrodzenie: ma być tanie , szybko wykonane, trwałe(bezobsługowe). Czyli jak pewnie niektórzy dobrze wydedukowali będe robił tak znienawidzone przez wielu ogrodzenie betonowe. Ze względu na niekorzystne uwarunkowania muszę zrobić 180 metrów bieżących na wysokość 2,5 m a resztę normalnie 1,6 m Obsadzę je tujami i od środka będzie pięknie. Reszta mnie nie interesuje. Za zaszczędzone dziesiątki tysięcy zł.(których i tak nie mam) wolałbym kupic sobie np nowe auto. Pozdrawiam. dziwne... ja nie robiłem płotu betonowego, ale sztachety, bo... betonowy mi wychodził za drogo... Zależy co wliczałeś w wykonanie ogrodzenia i jak ono wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 02.03.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 to taniej chyba i szybciej zrobiłbyś zabetonowane słupki metalowe a na nich siatka ogrodzeniowa, skoro i tak masz zamiar obsadzić to tujami... Czy to żart????? Przykład. Prawie identyczna działka. Grodzono tradycyjnie w tamtym roku: słupki + siatka powlekana+pływające murki. Wysokość tylko 1,50m. Koszt całkowity materiału i robocizny 47.000 zł. (Policzone wszystko od najmniejszej puszki farby po ostatni worek cementu) A moja wycena przy ogrodzeeniu betonowym i po jednej stronie wysokość 2,5 m 29.000 zł. !!! A przy okazji widział ktoś kiedyś słupki z siatką o wysokości 2,5 m (nie liczac boisk przyszkolnych)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 nie szalałbym z tą bezobsługowością betonu, wszędzie pełno przebarwionych, zamszałych ciężkich ogrodzeń betonowych, może to kwestia gustu (może się komuś taki efekt podoba), ale jeżeli m.in. na tym ma polegać ta bezobsługowość to ja wole sztachety albo siatkę z żywopłotem czy tujami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 to taniej chyba i szybciej zrobiłbyś zabetonowane słupki metalowe a na nich siatka ogrodzeniowa, skoro i tak masz zamiar obsadzić to tujami... Czy to żart????? Przykład. Prawie identyczna działka. Grodzono tradycyjnie w tamtym roku: słupki + siatka powlekana+pływające murki. Wysokość tylko 1,50m. Koszt całkowity materiału i robocizny 47.000 zł. (Policzone wszystko od najmniejszej puszki farby po ostatni worek cementu) A moja wycena przy ogrodzeeniu betonowym i po jednej stronie wysokość 2,5 m 29.000 zł. !!! A przy okazji widział ktoś kiedyś słupki z siatką o wysokości 2,5 m (nie liczac boisk przyszkolnych)? czyżby te 47tys to żart?? za takie pieniądze to się SSO robi a nie ogrodzenie z siatki 400mb to na oko: 1) 133 słupki, co 3m sztuka, np. takie: http://www.allegro.pl/item566956309_slupki_ogrodzeniowe_fi_48_5_mm_2150_mm_wys.html 133x22,50=2992zł 2) beton na osadzenie słupków ~15m3 15x230=3450zł 3)beton na cokolik ~ 18m3 18x230=4140zł 4) siatka np. taka: http://www.allegro.pl/item566956340_siatka_powlekana_pcv_2_5_3_8_mm_ocz_63x63_mm_1_5.html 9 x 400= 3600zł podstawowe składniki tego ciasta dają jakieś 11tys. zł dodaj ze 2-3 tysiace na duperele, w 15 się zmieścimy, z tego wynika że albo cię ktoś nabujał albo słono (30 tys.zł) za robotę przepłacił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 nie szalałbym z tą bezobsługowością betonu, wszędzie pełno przebarwionych, zamszałych ciężkich ogrodzeń betonowych, może to kwestia gustu (może się komuś taki efekt podoba), ale jeżeli m.in. na tym ma polegać ta bezobsługowość to ja wole sztachety albo siatkę z żywopłotem czy tujami... nie pisze ze jest beton bezobslugowy tylko bardziej spelnia ten warunek niz sztachety z drewna tak czy inaczej ja robie front drewniany bo tak mi sie poprostu podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 02.03.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 To jest takie gadanie jak z tym że można wybudowac dom za 150 tys. No ale jak się wszystkiego nie liczy to można i za 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Zbyszek 02.03.2009 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja myślę o ogrodzeniu betonowym ok. 1,70 wysokości, ponieważ chciałabym trochę prywatności.W tej chwili mieszkam na wspólnym podwórku z kilkoma sąsiadami i nawet nie ma gdzie swobodnie posiedzieć,nie mówiąc o opalaniu czy wypiciu jakiegoś drinka z przyjaciółmi, bo jak się mówi każdy do szklanki ci zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 02.03.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam , ja daje z tyłu działki betony . Mam tam 5 hektarów otwartej przestrzeni ( pole orne ) , po bokach mam sasiadów i jest siatka . Z przodu będzie kamień i drewno . Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.03.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 no to u nas tradycyjnie: boki i tył to siatka ocynk powlekana PCV na ławie i podmurówce betonowej, od frontu cegła i przęsła ze stali, osobiście marzył mi się model północnoamerykański, tj. trawniczek i szeroki podjazd bez drogiego parkanu,ale w naszych krajowych warunkach to dzisiaj niemożliwe .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts