Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie wysokie na 5m,

Gość swimrod

Recommended Posts

Gość swimrod
Moje mieszkanie w bloku ma wysokość ok.5m. Developer na wysokości 2.45m zrobił sufit podwieszany z karton-gipsu. Nad tym jest wolna przestrzeń przedzielona konstrukcją dachu i mostkiem do komina wentylacyjnego. Chciałbym zrobić tam pokoik albo chociaż graciarnię. Po moich pomiarach byłoby to pomieszczenie ok.3.5m pomiędzy ścianami nośnymi i 3.5m od spadu dachu do spadu, wys. ok.2.5m przedzielone potężnym dwuteownikiem konstrukcji dachu. Moje pytania : 1. Czy muszę mieć zgodę wspólnoty. 2. Jak rozwiązać problem konstrukcji podlogi, schodów ( tak, żeby zajęły jak najmniej miejsca)

Tzn. chodzi mi o to ,że jak robisz zabudowe kuchni czy innej wneki przez stolarza to nikogo o zgode nie pytasz ( chyba ,że teściową :wink: ). Jak masz porządne stropy to weź porządnego cieśle czy innego znającego sie na rzeczy człowieka i niech ci zrobi antresolę drewnianą ze schodami - jak nie masz starszyuch osób w domu to zrób sobie strome schodki lub kręcone- mozliwości masz bez liku. Tylko niech da jakieś podkładki na stykach drewna z drewnem zeby ci czy schody czy podłoga na antresoli nie skrzypiała.

Gość swimrod

Już mi lepiej. Może faktycznie nic nikomu nie zgłaszać tylko zabierać się za robotę. Tylko jest tam mostek do komina, ale to przecież mogę wpuszczać kominiarza 1 czy 2 razy w roku przez mieszkanie.

Wydaje mi się, że ta powierzchnia należy do mnie skoro nie ma konstrukcji betonowej. Mam racje czy nie?